21.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Πολύς κόσμος, λίγα ψώνια στο πολύχρωμο και πολύβουο Παζάρι των Βουκολιών | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Χιλιάδες πολίτες αποφάσισαν να περάσουν κάποιες ώρες από το καθιερωμένο Παζάρι των Βουκολιών. Όμως, οι τσέπες τους ήταν άδειες. Αυτό μας είπαν τουλάχιστον έμποροι και κτηνοτρόφοι που διαπίστωσαν πως αν και φέτος η κίνηση ήταν ακόμη πιο αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, ο κόσμος ξόδεψε αρκετά λιγότερα χρήματα.

Πάντως κι έτσι, οι εικόνες ήταν όμορφες με τον ανοιξιάτικο καιρό να διαμορφώνει ιδανικές συνθήκες για το υπαίθριο παζάρι που πλημμύρισε από χρώματα και φωνές.

Πασχαλινές αγορές από τους δεκάδες υπαίθριους εμπόρους, σαρακοστιανοί μεζέδες στα γραφικά καφενεδάκια της πλατείας, σε συνδυασμό με το αντάμωμα φίλων και γνωστών, συνθέτουν χρόνια τώρα το πολύχρωμο μωσαϊκό του παζαριού.

DSCF4971

DSCF4991

DSCF4989

DSCF4988

DSCF4986

DSCF4984

DSCF4978

DSCF4976

Από το παζάρι πέρασαν και πολιτικοί των Χανίων. Εκεί ήταν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ν. Χανίων κ.κ. Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης αλλά και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και Μανούσος Βολουδάκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης ενώ όπως κάθε χρόνο υπήρχε πάγκος με βιβλία και μπροσούρες καθώς και κλιμάκιο του ΚΚΕ.

Ο κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης δήλωσε:

DSCF5012

"google ad"

“Να ευχηθούμε χρόνια πολλά. Είναι ένα ζωντανό κομμάτι της παράδοσης μας. Δεκάδες χρόνια διεξάγεται με ζωντάνια. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει αισιοδοξία στον κόσμο. Έχουμε το δικαίωμα να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες”.

Ο κ. Μανούσος Βολουδάκης είπε:

DSCF5036

“Καλή ανάσταση και χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο. Είναι μια ευκαιρία κάθε Μ. Παρασκευή στις Βουκολιές να βρισκόμαστε με ανθρώπους μας, με φίλους, να ζούμε την κοινωνία μας. Κι αυτό είναι μέσα στο πνεύμα των ημερών, και είναι και μέσα στο πνεύμα της Ορθοδοξίας”

Στο παζάρι των Βουκολιών βρέθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Βουρλάκης ο οποίος στάθηκε στη μειωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών αλλά δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη συζήτηση που άνοιξε ο δήμος Χανίων με την πρόταση για την επέκταση της τουριστικής ζώνης των Χανίων:

DSCF5033

“Αυτή την πρόταση επειδή είναι δεμένη με την επέκταση του ωραρίου και με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και την κατακρίνουμε και ζητάμε από το Δήμο και την Περιφέρεια να μη την προχωρήσουν παραπέρα. Ήδη υπάρχουν τουριστικές περιοχές στα Χανι. Η πρόταση αυτή όμως βρίσκει αντίθετους και τους εργαζόμενους. Είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα να δουλεύεις σε ένα μικρό μαγαζί και πολύ διαφορετικά όταν δουλεύεις σε αλυσίδα. Οι συνάδελφοί μας, στη συντριπτική πλειοψηφία, είναι καθολικά ενάντια. Το ίδιο δεν ισχύει για άλλους φορείς που είναι ήξεις αφίξεις, με εξαίρεση το Σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Νομίζουν ότι με τέτοιες προτάσεις θα τονώσουν την αγορά αλλά αυτό δεν εξαρτάται από την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αλλά με το πώς θα αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις για να έχει λεφτά ο πολίτης να καταναλώσει. Απόδειξη είναι και αυτό που γίνεται σήμερα εδώ στο παζάρι που ο κόσμος είναι πολύς, μα δεν καταναλώνει γιατί η αγοραστική δύναμή του είναι πολύ μικρή”.

Το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών που οργανώνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή, αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Χανιά.

Στην σημερινή του μορφή, το παζάρι είναι ουσιαστικά μια εμποροπανήγυρης και ζωοπανήγυρης που συγκεντρώνει εκατοντάδες μικροπωλητές αλλά και πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Κρήτης.Την ευθύνη της οργάνωσης και λειτουργίας έχει πλέον ο δήμος Πλατανιά καθώς οι Βουκολιές αποτελούν ένα από τα δημοτικά του διαμερίσματα.

DSCF4993

DSCF5006

DSCF5005

DSCF5004

DSCF5003

DSCF5002

DSCF4995

Οι Βουκολιές, πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το εμπορικό κέντρο της κεντρικής και ανατολικής Κισάμου και μέρους του κεντρικού Σελίνου. Η περιοχή, καθώς ήταν γεωργοκτηνοτροφική, συγκέντρωνε κόσμο για πώληση και ανταλλαγή προϊόντων.

Ένα παζάρι, ένας τόπος δηλαδή δημόσιας αγοράς, το μοναδικό ίσως στην Κρήτη, που ξεκίνησε τον καιρό της Τουρκοκρατίας.

Το παζάρι των Βουκολιών τα παλαιότερα χρόνια ήταν ένας από τους κυριότερους χώρους για οικονομικές συναλλαγές και κοινωνικές σχέσεις και λειτουργούσε κάθε Σάββατο.

Τα παλαιότερα χρόνια σύμφωνα με μαρτυρίες μεγαλύτερων σε ηλικία κατοίκων γινόταν κυρίως εμπόριο ζώων αλλά και λαχανικών, όμως έμποροι από τα Χανιά πούλαγαν και διάφορα άλλα είδη. Οι μέρες που το παζάρι έφθανε στο αποκορύφωμά του ήταν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και τη Μεγάλη Παρασκευή. Τη Μεγάλη Παρασκευή μάλιστα γίνονταν και τα συνοικέσια, γι’ αυτό κατέβαιναν κοπέλες στις Βουκολιές από τα γύρω χωριά.

DSCF5007

DSCF5026

DSCF5024

DSCF5023

DSCF5022

DSCF5020

DSCF5018

DSCF5016

DSCF5015

DSCF5014

DSCF5010

DSCF5009

DSCF5008

Το παζάρι στα χρόνια της άνθισής του καταλάμβανε όλη τη σημερινή πλατεία των Βουκολιών.

Το εμπόριο ζώων κυριαρχούσε από παλιά στο παζάρι των Βουκολιών. Οι βοσκοί έφερναν ολόκληρα κοπάδια από πρόβατα, κατσίκια και βόδια, που σφάζονταν ή πουλιούνταν εκεί. Μάλιστα το πρώτο έργο υποδομής που έγινε στις Βουκολιές ήταν ένα κτίριο για τη σταύλιση των ζώων, που προορίζονταν για το παζάρι του Σαββάτου. Κατασκευάστηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων και διατηρείται μέχρι σήμερα. Έχει στεγάσει κατά καιρούς διάφορες υπηρεσίες και συλλόγους, ενώ σήμερα στεγάζει το δήμο και την αστυνομία.

DSCF5027

DSCF5055

DSCF5049

DSCF5047

DSCF5046

DSCF5043

DSCF5039

DSCF5038

DSCF5032

DSCF5028

Η ατμόσφαιρα θύμιζε γιορτή, καθώς ήταν μια ευκαιρία για φίλους και συγγενείς να ξαναβρεθούν, αφού, καθώς δεν υπήρχαν ξενοδοχεία, όσοι έρχονταν για το παζάρι αναγκάζονταν να καταλύουν σε φιλικά και συγγενικά σπίτια.

Παραμονή του παζαριού στήνονταν υπαίθριες ταβέρνες και τηγάνιζαν ψάρια, πατάτες, έψηναν κρέας, όλα με στοιχειώδη εξοπλισμό. Τη Μεγάλη Παρασκευή καταναλώνονταν πολλοί χοχλιοί και πολλά σαρακοστιανά και πουλιούνταν πάνω από χίλια ζώα. Στις μέρες μας συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Είναι η εμποροπανήγυρη του νομού και η μοναδική με το λαϊκό χαρακτήρα της παλαιάς εποχής, πολλές από τις εικόνες του τότε σώζονται και σήμερα με την σύγχρονη φυσικά μορφή τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...