23.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Πορτοκάλια μετά “ξύλου” και χημικών στο παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα [φωτορεπορτάζ]

Ημερομηνία:

Επεισοδιακή τροπή πήρε η συγκέντρωση των αγροτών στο Σύνταγμα χθες, μετά την απαγόρευση της διανομής πορτοκαλιών που είχε προγραμματιστεί. Η αστυνομία αρχικά ακινητοποίησε στην Παλιά Βουλή φορτηγό από το Άργος που μετέφερε τα φρούτα.

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις αντιπροσωπείας των διαδηλωτών και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κριτσωτάκη, με τους αστυνομικούς, χωρίς ωστόσο να επιτραπεί στο φορτηγό να συνεχίσει την πορεία του, ώστε να γίνει η διανομή.

Τελικά, τα πορτοκάλια ξεφορτώθηκαν στην πλατεία Κολοκοτρώνη, όπου έφθασαν οι αγρότες και τα κουβάλησαν μέχρι την πλατεία Συντάγματος στους ώμους. Στο σημείο είχαν αναπτυχθεί άνδρες των ΜΑΤ, στους οποίους οι αγρότες πρόσφεραν πορτοκάλια.

Αργότερα ωστόσο τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν έξω από τη Βουλή, στο ύψος των λουλουδάδικων, οι διαδηλωτές, που κατευθύνθηκαν στη Βουλή προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους αστυνομικούς, που είχαν αποκλείσει την είσοδο του Κοινοβουλίου από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Τότε άναψαν τα αίματα και αγρότες πέταξαν φρούτα, όταν δεν τους επετράπη να προχωρήσουν προς την είσοδο του κτηρίου. Για πολλή ώρα οι συγκρούσεις συνεχίζονται με τους κρητικούς αγρότες να περικυκλώνουν και να επιτίθενται στους άνδρες των ματ με γκλίτσες.

Σύντομα τα πνεύματα ηρέμησαν πάντως και δεκαμελής αντιπροσωπεία των αγροτών παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο προεδρείο της Βουλής και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση τόσο των βουλευτών της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ ότι οι αγρότες έχουν δίκαιο, αλλά δεν μπορούν να κάνουν πίσω στη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση αγροτεμαχίων.

Από την πλευρά του ο Τσίπρας δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα το καταργήσει. Και οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο και θα το καταψηφίσουν.
Οι αγρότες κατευθύνθηκαν και στο υπουργείο Οικονομικών επιδιώκοντας να συναντήσουν τον κ. Στουρνάρα, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα και περιορίστηκαν στο να παραδώσουν και εκεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Οι αγρότες, οι οποίοι έφτασαν στο Σύνταγμα από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων εκφράζουν την αντίθεσή τους στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, τα οποία, όπως αναφέρουν, είναι εργαλεία δουλειάς και είναι παράλογο να φορολογούνται.

«Ούτε ένα ευρώ φορολόγηση στα αγροτεμάχια», γράφει ένα από τα πανό που σήκωσαν στην καρδιά της Αθήνας οι διαδηλωτές.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Γ. Τζωρτζάκης, τόνισε ότι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στον αγροτικό τομέα, ενώ ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζαννέτος Καραμίχας δήλωσε ότι αμφισβητούνται δύο βασικές αξίες, η ελευθερία και η ιδιοκτησία.
Σημειώνεται ότι το συλλαλητήριο γίνεται έπειτα από πρωτοβουλία των αγροτών της Κρήτης, οι οποίοι κατέφθασαν νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Το ψήφισμα του συλλαλητηρίου
Στο χθεσινό πανελλαδικό συλλαλητήριο αγροτών και εκπροσώπων των Αγροτικών Συνεταιριστικών και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της χώρας, συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας στον άδικο νόμο της Κυβέρνησης, που επιβάλλει νέο φορολογικό χαράτσι στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ
Ότι τα προβλήματα καθημερινά οξύνονται στον αγροτικό χώρο και απειλούν με καταστροφή τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς της χώρας.
• Με τα μέτρα που επιβλήθηκαν το 2013 στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς με τα Μνημόνια ο αγροτικός κόσμος έχει ήδη φτάσει σε απόγνωση. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμός σε όλη τη χώρα από την οικονομική μας αφαίμαξη:
1. Της μείωσης των συντάξεων του ΟΓΑ 750 εκατ. ευρώ
2. Της αύξησης ασφαλιστικής εισφοράς ΟΓΑ 90 εκατ. ευρώ
3. Της μείωσης επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες 152 εκατ. ευρώ
4. Της μείωσης επιδότησης του Ε.Φ.Κ. Πετρελαίου 130 εκατ. ευρώ
5. Της μείωσης των προγραμμάτων γεωργίας 25 εκατ. ευρώ
6. Της έκτακτης εισφοράς στα αγροτικά φωτοβολταϊκά 45 εκατ. ευρώ
7. Της επιβολής φόρου στους αγρότες (ν. 4110/2013) 145 εκατ. ευρώ
8. Της κατάργησης απαλλαγής φόρου Α.Σ.Ο 107 εκατ. ευρώ
9. Της επιβάρυνσης αγροτικού τιμολογίου ΔΕΗ 40 εκατ. ευρώ

1.484 εκατ. ευρώ
• Φαίνεται πως δεν αρκεί στην Κυβέρνηση η αφαίρεση 1,5 δις ευρώ από τις τσέπες των αγροτών και των συνεταιρισμών.
• Φαίνεται πως δεν ικανοποιείται η Κυβέρνηση από την κατά 93% αύξηση των φόρων που καταβάλλουν οι αγρότες στο διάστημα της τετραετίας 2009-2012.
• Κάνει πως δεν καταλαβαίνει η Κυβέρνηση όταν γνωρίζει ότι το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε την τελευταία τετραετία κατά 20% και πλέον, με απώλεια 1,4 δις ευρώ.
• Κάνει πως δεν καταλαβαίνει η Κυβέρνηση όταν ξέρει ότι το κόστος αγροτικής παραγωγής αυξήθηκε την τελευταία τετραετία κατά 23% και πλέον, με απώλεια 1 δις ευρώ από το ήδη μειωμένο εισόδημά μας.
• Φαίνεται να παραβλέπει η Κυβέρνηση τη συνεχή μείωση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, αν και διαπιστώνει την απώλεια 46.000 θέσεων εργασίας την τελευταία τετραετία, αλλά και την εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας σε πολλές περιοχές της χώρας.
• Φαίνεται ικανοποιημένη η Κυβέρνηση όταν γνωρίζει ότι ο εκκαθαριστής της πρώην ΑΤΕ απειλεί να βγάλει στο σφυρί ενυπόθηκα δάνεια αγροτικών εκμεταλλεύσεων 120.000 αγροτών.
Κάνει πως δεν καταλαβαίνει η Κυβέρνηση ότι τα δάνεια χιλιάδων αγροτών, που έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, αδυνατούν να καλυφθούν, είναι ήδη κόκκινα και με άμεσο κίνδυνο τους πλειστηριασμούς.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ
Ότι τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια δεν αποτελούν, για να φορολογηθούν, είδος πολυτελείας. Αντίθετα, συνιστούν έναν από τους πλέον κρίσιμους συντελεστές αγροτικής παραγωγής, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, δεν φορολογούνται αυτούσιοι, παρά μόνο ως προς το εισόδημα που αποφέρουν. Πέραν όμως της καταστρατήγησης αυτής της βασικής οικονομικής αρχής, η φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στο αγροτικό εισόδημα, αποδυναμώνοντας κάθε προσπάθεια και προοπτική για τη στήριξη του αγροτικού τομέα- και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας, που χειμάζεται από μια πρωτοφανή κρίση εξαιτίας της συνεχούς ανόδου των τιμών των ζωοτροφών και όχι μόνο.
Τονίζουμε ότι με το νέο χαράτσι της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, που εκτιμάται ότι θα υπερβεί το ύψος των 200 εκατ. ευρώ η κατάσταση φθάνει σε αδιέξοδο και όλοι μαζί, με μια φωνή, λέμε: Φτάνει πια

"google ad"

ΖΗΤΟΥΜΕ
Να αποσυρθεί άμεσα από το νόμο η διάταξη που επιβάλλει νέο φορολογικό χαράτσι στις εκμεταλλεύσεις των αγροτών.
Το ψήφισμα αυτό να σταλεί στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων και να πραγματοποιηθεί σήμερα παράσταση εκπροσώπων της Οργανωτικής Επιτροπής στη Βουλή.

agrotypos.gr/protothema.gr/agronews.gr

Φωτογραφίες: presssproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...