13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Πούτιν από Κόκκινη Πλατεία: Η Δύση ήταν έτοιμη να εισβάλει στα εδάφη μας – Ολόκληρη η ομιλία | Φωτός

Ημερομηνία:

Για προσπάθεια της Δύσης να εισβάλλει στα «εδάφη της Ρωσίας», έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στην καθιερωμένη του ομιλία του, με αφορμή την παρέλαση για τη μεγάλη «Ημέρας της Νίκης» κατά των Ναζί το 1945 στη Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Αν και τα σενάρια ήθελαν τον Ρώσο πρόεδρο είτε να ανακοινώνει επίσημα την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία είτε να κηρύσσει τη νίκη του ρωσικού στρατού, ωστόσο ο Πούτιν απηύθυνε μία έμμεση απειλή προς τη Δύση.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Πούτιν, απέτισε φόρο τιμής στις ρωσικές δυνάμεις για τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από 77 χρόνια συνδέοντας την τότε επιτυχία με τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία.

«Αγωνίζεστε για τον λαό στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Η ημέρα της νίκης είναι στις καρδιές όλων μας. Είμαστε υπερήφανοι για τη γενιά των νικητών».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την Ουκρανία, τόνισε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν ένα αναγκαίο και έγκαιρο μέτρο, χαρακτηρίζοντάς την ως τη «μοναδική απόφαση που μπορούσαμε να λάβουμε».

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για προσπάθεια εισβολής της Δύσης στα εδάφη της Ρωσίας στα τέλη του περασμένου έτους, λέγοντας πως «εμείς ποτέ δε θα εγκαταλείψουμε την παράδοσή μας και την πατρίδα μας».

«Η Δύση προετοιμαζόταν για εισβολή στα εδάφη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Το ΝΑΤΟ προκαλούσε απειλές στα σύνορά μας. Η Δύση δεν ήθελε να ακούσει τη Ρωσία, είχαν άλλα σχέδια», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Εμείς ποτέ δε θα εγκαταλείψουμε την παράδοσή μας και την πατρίδα μας, εν μέσω ρωσοφοβίας, επαίνου των προδοτών και γενικής παρακμής ηθών όπως σε άλλες χώρες», υποστήριξε.

Δείτε εικόνα από την παρέλαση στη Μόσχα:

Ολόκληρη η ομιλία Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία:

«Αγαπητοί πολίτες της Ρωσίας!

Αγαπητοί βετεράνοι!

Σύντροφοι στρατιώτες και ναύτες, λοχίες και υπαξιωματικοί, σημαιοφόροι και αξιωματικοί!

Σύντροφοι αξιωματικοί, στρατηγοί και ναύαρχοι!

"google ad"

Σας συγχαίρω για τη Μεγάλη Ημέρα της Νίκης!

Η υπεράσπιση της πατρίδας, όταν αποφασιζόταν η μοίρα της, ήταν πάντα ιερή. Με τέτοιο αίσθημα γνήσιου πατριωτισμού οι πολιτοφύλακες του Μίνιν και του Ποζάρσκι θυσιάστηκαν για την πατρίδα, επιτέθηκαν στο πεδίο του Μποροντίνο, πολέμησαν τον εχθρό κοντά στη Μόσχα και το Λένινγκραντ, το Κίεβο και το Μινσκ, το Στάλινγκραντ και το Κουρσκ, τη Σεβαστούπολη και το Χάρκοβο.

Και έτσι τώρα, αυτές τις μέρες, πολεμάτε για το λαό μας στο Ντονμπάς. Για την ασφάλεια της πατρίδας μας, της Ρωσίας.

Η 9η Μαΐου 1945 εγγράφηκε για πάντα στην παγκόσμια ιστορία ως θρίαμβος του ενωμένου σοβιετικού λαού μας, της ενότητας και της πνευματικής του δύναμης, του πρωτοφανούς κατορθώματός του στο μέτωπο και στο εσωτερικό μέτωπο.

Η Ημέρα της Νίκης είναι κοντά και αγαπητή στον καθένα μας. Δεν υπάρχει οικογένεια στη Ρωσία που να μην έχει καεί από τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Η ανάμνησή του δεν ξεθωριάζει ποτέ. Την ημέρα αυτή τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα των ηρώων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου βρίσκονται στην ατελείωτη ροή του “Αθάνατου Συντάγματος”. Κουβαλούν φωτογραφίες των συγγενών τους, πεσόντων στρατιωτών που έμειναν για πάντα νέοι και βετεράνων που μας έχουν ήδη εγκαταλείψει.

Είμαστε υπερήφανοι για την ανίκητη και γενναία γενιά των νικητών, είμαστε οι κληρονόμοι τους και είναι καθήκον μας να θυμόμαστε αυτούς που συνέτριψαν τους Ναζί και αυτούς που μας κληροδότησαν να είμαστε σε επαγρύπνηση και να κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί η φρίκη του παγκόσμιου πολέμου.

Και γι’ αυτό, παρά τις διαφωνίες στις διεθνείς σχέσεις, η Ρωσία ήταν πάντα υπέρ της δημιουργίας ενός συστήματος ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας, ενός συστήματος που είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο προτείναμε τη σύναψη συνθήκης για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Η Ρωσία κάλεσε τη Δύση να εμπλακεί σε ειλικρινή διάλογο, να αναζητήσει λογικές, συμβιβαστικές λύσεις και να λάβει υπόψη της τα συμφέροντα του άλλου. Όλα μάταια. Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να μας ακούσουν, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα είχαν εντελώς διαφορετικά σχέδια. Και το είδαμε.

Προετοιμαζόταν ανοιχτά μια άλλη τιμωρητική επιχείρηση στο Ντονμπάς και μια εισβολή στα ιστορικά μας εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Το Κίεβο ανακοίνωνε την πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων. Το μπλοκ του ΝΑΤΟ άρχισε την ενεργό στρατιωτική ανάπτυξη των εδαφών που γειτνιάζουν με τα δικά μας.

Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργήθηκε συστηματικά μια εντελώς απαράδεκτη για εμάς απειλή, και μάλιστα απευθείας στα σύνορά μας. Όλα έλεγαν ότι η σύγκρουση με τους νεοναζί, τους Μπαντερίτες, στους οποίους είχαν ποντάρει οι ΗΠΑ και οι νεότεροι σύντροφοί τους, θα ήταν αναπόφευκτη.

Και πάλι, είδαμε πώς αναπτύχθηκε η στρατιωτική υποδομή, πώς άρχισαν να εργάζονται εκατοντάδες ξένοι σύμβουλοι και τακτικές παραδόσεις των πιο σύγχρονων όπλων από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Ο κίνδυνος αυξανόταν μέρα με τη μέρα.

Η Ρωσία έδωσε προληπτική απάντηση στην επίθεση. Ήταν μια αναγκαστική, έγκαιρη και η μόνη σωστή απόφαση. Η απόφαση μιας κυρίαρχης, ισχυρής, ανεξάρτητης χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, άρχισαν να μιλούν για την εξαιρετικότητά τους, ταπεινώνοντας όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και τους δορυφόρους τους, οι οποίοι πρέπει να κάνουν ότι δεν το αντιλαμβάνονται και να το καταπίνουν ολόκληρο με σεβασμό.

Αλλά είμαστε μια διαφορετική χώρα. Η Ρωσία έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την αγάπη μας για την πατρίδα, την πίστη και τις παραδοσιακές αξίες μας, τα πατρογονικά μας έθιμα, τον σεβασμό μας προς όλους τους λαούς και τους πολιτισμούς.

Και στη Δύση, αυτές οι αξίες χιλιετιών φαίνεται ότι αποφάσισαν να τις καταργήσουν. Αυτή η ηθική υποβάθμιση έγινε η βάση για την κυνική παραχάραξη της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την υποκίνηση της ρωσοφοβίας, την εξύμνηση των προδοτών, την κοροϊδία της μνήμης των θυμάτων τους, τη διαγραφή του θάρρους όσων κέρδισαν και υπέστησαν τη Νίκη.

Γνωρίζουμε ότι οι Αμερικανοί βετεράνοι που ήθελαν να έρθουν στην παρέλαση στη Μόσχα, ουσιαστικά δεν μπορούσαν να το κάνουν. Θέλω όμως να ξέρουν ότι είμαστε περήφανοι για τα κατορθώματά σας, για τη συμβολή σας στην κοινή μας νίκη.

Τιμούμε όλους τους στρατιώτες των συμμαχικών στρατών – τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς, τους Γάλλους – τους συμμετέχοντες στην Αντίσταση, τους γενναίους στρατιώτες και αντάρτες της Κίνας, όλους εκείνους που νίκησαν τον ναζισμό και τον μιλιταρισμό.

Αγαπητοί σύντροφοι!

Σήμερα η πολιτοφυλακή του Ντονμπάς και οι στρατιώτες του ρωσικού στρατού πολεμούν στη δική τους γη, εκεί όπου πολέμησαν μέχρι θανάτου οι εκδικητές του Σβιατοσλάβ και του Βλαντιμίρ Μονομάχ, οι στρατιώτες του Ρουμιάντσεφ και του Ποτέμκιν, του Σουβόροφ και του Μπρουσίλοφ, οι ήρωες του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου Νικολάι Βατούτιν, Σίντορ Κόβπακ και Λουντμίλα Παβλιτσένκο.

Απευθύνομαι τώρα στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και στην πολιτοφυλακή του Ντονμπάς. Αγωνίζεστε για την πατρίδα, για το μέλλον της, για να μην ξεχάσει κανείς τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι ώστε να μην υπάρχει θέση στον κόσμο για δήμιους, τιμωρούς και ναζί.

Σήμερα σκύβουμε το κεφάλι στη μνήμη όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, των γιων, των θυγατέρων, των πατέρων, των μητέρων, των παππούδων, των συζύγων, των γυναικών, των αδελφών, των αδελφών, των συγγενών και των φίλων μας.

Σκύβουμε το κεφάλι στη μνήμη των μαρτύρων της Οδησσού που κάηκαν ζωντανοί στο Συνδικαλιστικό Κέντρο τον Μάιο του 2014. Στη μνήμη των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών του Ντονμπάς, των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους από τους ανελέητους βομβαρδισμούς και τα βάρβαρα χτυπήματα των νεοναζί. Σκύβουμε το κεφάλι στους συμπολεμιστές μας που πέθαναν τον θάνατο του γενναίου σε έναν δίκαιο αγώνα – για τη Ρωσία.

Κηρύσσεται ενός λεπτού σιγή.

Ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού μας αποτελεί θλίψη για όλους μας και ανεπανόρθωτη απώλεια για τους συγγενείς και τους φίλους. Το κράτος, οι περιφέρειες, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι οργανισμοί θα κάνουν ό,τι μπορούν για να φροντίσουν αυτές τις οικογένειες και να τις βοηθήσουν. Θα δώσουμε ιδιαίτερη στήριξη στα παιδιά των πεσόντων και των τραυματιών συμπολεμιστών μας. Ένα σχετικό προεδρικό διάταγμα υπογράφηκε σήμερα.

Εύχομαι στους τραυματίες στρατιώτες και αξιωματικούς ταχεία ανάρρωση. Και ευχαριστώ τους γιατρούς, τους τραυματιοφορείς, τους νοσηλευτές και το ιατρικό προσωπικό των στρατιωτικών νοσοκομείων για το ανιδιοτελές έργο τους. Υποκλίνομαι σε εσάς που αγωνίζεστε για κάθε ζωή – συχνά κάτω από πυρά, στην πρώτη γραμμή, χωρίς να λυπάστε τον εαυτό σας.

Αγαπητοί σύντροφοι!

Στρατιώτες και αξιωματικοί από πολλές περιοχές της απέραντης πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήρθαν απευθείας από το Ντονμπάς, από τη ζώνη μάχης, στέκονται δίπλα-δίπλα εδώ στην Κόκκινη Πλατεία.

Θυμόμαστε πώς οι εχθροί της Ρωσίας προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν διεθνείς τρομοκρατικές συμμορίες εναντίον μας, επιδιώκοντας να σπείρουν εθνική και θρησκευτική εχθρότητα για να μας αποδυναμώσουν και να μας διχάσουν εκ των έσω. Τίποτα δεν λειτούργησε.

Σήμερα οι μαχητές μας διαφορετικών εθνικοτήτων πολεμούν μαζί, καλύπτοντας ο ένας τον άλλον από σφαίρες και θραύσματα σαν αδέλφια.

Και αυτή είναι η δύναμη της Ρωσίας, η μεγάλη, άφθαρτη δύναμη του ενωμένου πολυεθνικού λαού μας.

Σήμερα υπερασπίζεστε αυτό για το οποίο πολέμησαν οι πατεράδες, οι παππούδες και οι προπάπποι σας. Το ύψιστο νόημα της ζωής τους ήταν πάντα η ευημερία και η ασφάλεια της πατρίδας μας. Και για εμάς, τους κληρονόμους τους, η αφοσίωση στην Πατρίδα είναι η υπέρτατη αξία, ένας αξιόπιστος πυλώνας της ανεξαρτησίας της Ρωσίας.

Εκείνοι που συνέτριψαν τον ναζισμό κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου μας έδειξαν ένα παράδειγμα ηρωισμού για όλους τους αιώνες. Αυτή είναι η γενιά των νικητών και θα τους θαυμάζουμε πάντα.

Δόξα στις γενναίες Ένοπλες Δυνάμεις μας!

Στη Ρωσία! Στη νίκη! Ζήτω!»

Δείτε φωτογραφίες από τη μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία:

putin 3

Σχέδιο χωρίς τίτλο 53

putin2

putin4

putin5

putin6

putin7

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...