18.8 C
Chania
Thursday, May 16, 2024

4 περιστατικά βίας στα Χανιά από το πρόσφατο παρελθόν με εμπλοκή αμερικάνων ναυτών που είχαμε ξεχάσει

Ημερομηνία:

To περιστατικό με τον 26χρονο αμερικάνο ναύτη του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman που προκάλεσε πανικό χθες τα ξημερώματα στα Χανιά με κλεμμένο ταξί, έκανε το γύρο των ειδησεογραφικών πρακτορείων στην Ελλάδα, όμως δεν είναι το μοναδικό που έχει συμβεί στην πόλη μας.

Ο 26χρονος που τραυμάτισε τον οδηγό, τράκαρε άλλα δύο ταξί, διέφυγε τρέχοντας με μεγάλη ταχύτητα θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινος ζωές και κατέληξε καταστρέφωντας ολοσχερώς το όχημα το οποίο οδηγούσε δεν έμεινε ούτε μία ημέρα στα κρατητήρια αφού με μια απλή συγνώμη, ενεργοποιώντας το καθεστώς ετεροδικίας, δόθηκε στις αμερικάνικες αρχές και επέστρεψε στην ασφάλεια του αμερικάνικου εδάφους που αποτελούν οι εγκαταστάσεις της βάσεις της Σούδας

Τα Χανιά έχουν δει και άλλες φορές τέτοια και χειρότερα γεγονότα να μένουν ατιμώρητα. Και μπορεί η πολιτεία σε αυτά τα γεγονότα να επέλεξε τη σιωπή και την ίδια ημέρα δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλής, να συμμετείχαν σε εκδήλωση εντός του αεροπλανοφόρου, όμως οι Χανιώτες σήμερα συζητούσαν τα γεγονότα και θυμήθηκαν άλλα που είχαν προηγηθεί.

Υπενθυμίζουμε και εμείς 4 ακόμα περιστατικά βίας – από τα πολλά παραπάνω που έχουν συμβεί  – με πρωταγωνιστές αμερικάνους των βάσεων που έμειναν ατιμώρητα.

Φεβρουάριος 2002 – Ο ξυλοδασμός της Ασημίνας Κάλλου

Ξυλοδαρμός και ληστεία από Αμερικανούς στρατιωτικούς που υπηρετούν στη βάση της Σούδας, σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2002 σε βάρος Χανιώτισσας την ώρα που επέστρεφε από τη δουλειά της. To γεγονός έμεινε κρυφό, για 11 ολόκληρες μέρες, αφού οι αστυνομικές αρχές απέκρυψαν τα γεγονότα, και έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία μόνο αφού κάποιοι δημοσιογράφοι άρχισαν να διερευνούν την υπόθεση. Πόσα άλλα περιστατικά έχουν συμβεί και έχουν αποσιωπηθεί για να μη δυσαρεστηθεί το καθεστώς των βάσεων;

Το περιστατικό αφορούσε την Ασημίνα Κάλλου, η οποία επιστρέφοντας από τη δουλειά της στο σπίτι, δέχτηκε τη θρασύτατη επίθεση από δυο Αμερικανούς, οι οποίοι τη χτύπησαν άσχημα και στη συνέχεια τη λήστεψαν, αφαιρώντας την τσάντα της. Εγιναν αντιληπτοί από περαστικούς Ιταλούς ναύτες, φοβήθηκαν και έφυγαν τρέχοντας. Ο ένας την ώρα που έφευγε, πέταξε το μπουφάν που φορούσε, το οποίο, όμως, έφερε ραμμένο το επίθετό του. Το μπουφάν κατατέθηκε από το θύμα στην Ασφάλεια Χανίων και κατασχέθηκε ως πειστήριο της επίθεσης.

Μετά από έρευνες της Ασφάλειας Χανίων, βρέθηκαν και προσήχθησαν στο τμήμα οι δράστες όπου και αναγνωρίστηκαν από την παθούσα. Οι δυο Αμερικάνοι «κρατήθηκαν»… από τους αρμόδιους ασφαλείας της αμερικάνικης βάσης.

«Αισθάνομαι απροστάτευτη στην πόλη μου», δήλωνε η Ασημίνα Κάλλου. Οι ναύτες δε δικάστηκαν από ελληνικά δικαστήρια λόγω του καθεστώτος ετεροδικίας.

Γενάρης 2003 – Ο ξυλοδαρμός της 76χρονης Μαρίας Ντρετουλάκη

24χρονος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εισήλθε στο σπίτι της 76χρονης Μαρίας Ντρετουλάκη στην παλιά πόλη των Χανίων και τη χτύπησε στο κεφάλι.

Ο Αμερικάνος αξιωματικός αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ Τομας Μίλας κατέβηκε στα Χανιά για να επισκεφθεί την 76χρονη Μαρία Ντρετουλάκη και να ζητήσει “συγνώμη” για το περιστατικό.

Φεβρουάριος 2008 – Επίθεση από ομάδα νεαρών στον Γιώργο Θεοδωράκη

Απρόκλητη επίθεση από ομάδα νεαρών ανδρών δέχθηκε ένας 50χρονος Χανιώτης στο κέντρο της πόλης.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Ζυμβρακάκηδων και Κυδωνίας. Στη συγκεκριμένη περιοχή συχνάζουν πληρώματα από τα πολεμικά πλοία που ελλιμενίζονται στη Σούδα εξαιτίας των πολλών «ροζ» μπαρ που έχουν δημιουργηθεί.

Ο 50χρονος Γιώργος Θεοδωράκης δέχθηκε την επίθεση ενώ επέστρεφε σπίτι του από τη δουλειά του.

«Πετάχτηκαν ξαφνικά δίπλα μου. Με έπιασαν, με πέταξαν κάτω και άρχισαν να με δέρνουν, χωρίς να ξέρω το γιατί. Πρέπει να ήταν Αμερικάνοι… δεν είμαι σίγουρος. Δεν έκανα τίποτα, γυρνούσα από τη δουλειά μου και πήγαινα σπίτι μου», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, στον οποίο και παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων.

Ιανουάριος 2010 – Εμπρησμός εβραϊκή συναγωγής

Αρχικά ήταν άγνωστο το ποιος έβαλε τη φωτιά στη Συναγωγή των Χανίων με το διπλό εμπρησμό στις 5 και 16 Ιανουαρίου του 2010.

Τελικώς, αποδείχθηκε ότι πίσω από τον εμπρησμό συμμετείχαν 5 άτομα, δύο αμερικάνοι από τη βάση των ΗΠΑ στη Σούδα, δύο βρετανοί και ένας Έλληνας ο οποίος είχε σχέση με την τροφοδοσία της νατοϊκής βάσης. Από αυτούς, ουδείς έμεινε στη φυλακή ενώ ένας εκ των αμερικάνων διέφυγε στην Ιταλία. Πολλοί τότε μίλησαν για εξαιρετική ύποπτη και σκοτεινή υπόθεση.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=-g83GdGrZFE”]

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ελικόπτερο Super Puma διασώθηκε γερμανίδα τουρίστρια στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Μία 51χρονη Γερμανίδα τουρίστρια τραυματίστηκε σοβαρά το μεσημέρι της...

Η σύλληψη των Τούρκων σε βίλα στα Χανιά αποκάλυψε τον αρχηγό συμμορίας, Ramazan Baygara

Συνελήφθη στην Αθήνα ο 29χρονος Ramazan Baygara, Τούρκος αρχηγός διαβόητης...