18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Προέλαση Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν: Οι Αμερικανοί φεύγουν… οι Ρώσοι έρχονται;

Ημερομηνία:

Καθώς η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν φτάνει στα τελικά της στάδια, τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και οι Ταλιμπάν φαίνεται να απειλούν τη σταθερότητα τόσο της αφγανικής κυβέρνησης όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους John T. Godfrey προειδοποιεί για τη σοβαρή αυτή απειλή καθώς η αμερικανική αποχώρηση δημιουργεί ένα κενό ισχύος που αλλάζει δεδομένα και ισορροπίες στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε, την Τετάρτη, την ανησυχία του για την αναδιάταξη των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα και πρόσθεσε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων αποτελεί ομολογία ήττας από την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, περισσότερο από το 50% των αμερικανικών δυνάμεων έχει αποχωρήσει από το Αφγανιστάν.

Περισσότερο απ΄όλους, η αμερικανική αποχώρηση ανησυχεί τις αφγανικές αρχές καθώς διαβλέπουν κίνδυνο σταθερότητας, αλλά και απειλή για την ίδια την ύπαρξη της κυβέρνησης. Εάν αληθεύουν τα ρεπορτάζ του Reuters και του CNN, τότε σε λίγες μόνο μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η αμερικανική απόσυρση.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, οι Ταλιμπάν ισχυροποιούνται καταλαμβάνοντας πολλές στρατηγικά σημαντικές περιοχές. Ο διοικητής της αποστολής του ΝΑΤΟ στρατηγός Austin S. Miller δίνει μια ζοφερή εικόνα της κατάστασης, προειδοποιώντας για πιθανό εμφύλιο πόλεμο, σύμφωνα με το Associated Press.

Διπλωματία Ταλιμπάν

Πάντως, ενώ οι δυνάμεις των Ταλιμπάν προχωρούν ακάθεκτες -και ανίκητες φαίνεται- προκειμένου να κερδίσουν συμμάχους και διεθνή αναγνώριση, έχουν αποδυθεί στην ανάπτυξη πολυμερούς διπλωματίας προβάλλοντας ακόμα και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, οι Ιρανοί, και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας είχαν όλοι τους επίσημες συνομιλίες με τους Ταλιμπάν τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Michael Kugelman, ειδικός σε ζητήματα Νότιας Ασίας στη δεξαμενή σκέψης Κέντρο Γουλίσον (Wilson Center). «Η Ινδία ήταν πραγματικά η τελευταία. Είναι σημαντικό. Η Ινδία έχει καταλάβει τι γίνεται, όπως και άλλες χώρες της περιοχής και αναγνωρίζει ότι ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει μετά την αμερικανική αποχώρηση, οι Ταλιμπάν θα γίνουν ακόμη πιο ισχυροί από ό, τι είναι ήδη».

Βολές Λαβρόφ κατά ΝΑΤΟ

Βέβαια, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να διεξάγουν επιχειρήσεις  για την υποστήριξη του Αφγανιστάν μόλις ολοκληρωθεί η απόσυρση, αν και δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα τοποθετηθούν οι δυνάμεις μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, και από την πλευρά του το Κρεμλίνο δηλώνει έτοιμο να επέμβει κυρίως λόγω της δράσης του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και των Ταλιμπάν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ είναι ιδιαίτερα επικριτικός εναντίον της αναποτελεσματικής Δύσης.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα, ακόμη και στο πλαίσιο της βιαστικής αποχώρησης αμερικανικών και άλλων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, τα οποία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών παραμονής τους σε αυτήν τη χώρα δεν έχουν επιτύχει ορατά αποτελέσματα όσον αφορά τη σταθεροποίηση της κατάστασης εκεί», ανέφερε ο TASS ο κ. Λαβρόφ.

Ρωσική επέμβαση

Ωστόσο, στην περιοχή δεν διακυβεύονται μόνο δυτικά συμφέροντα. Η Ρωσία δηλωσε ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της βάση  στο Τατζικιστάν, ενάντια στην προώθηση των δυνάμεων των Ταλιμπάν στα νότια σύνορά της, καθώς τα στρατεύματα των ΗΠΑ ολοκληρώνουν την απόσυρσή τους από το γειτονικό Αφγανιστάν, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Το Τατζικιστάν είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας και ουσιαστικά εξαρτημένο οικονομικά από το Κρεμλίνο. Μόνο το συνάλλαγμα των εργατών από το Τατζικιστάν στη Ρωσία αποτελεί το 30% του ΑΕΠ της χώρας. Παρ΄όλα αυτά, η Ρωσία, δεν έχει ακόμα διευκρινίσει εάν θα πραγματοποιήσει βομβαρδισμούς ή εάν θα στείλει και χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

"google ad"

Σημειώνεται ότι το Τατζικιστάν φιλοξενεί περισσότερους από 6.000 Ρώσους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην 201η ρωσική βάση. Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες της αφγανικής κυβέρνησης αναφέρθηκε ότι είχαν διαφύγει βόρεια στο Τατζικιστάν αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι Ταλιμπάν κατέλαβαν δεκάδες περιοχές κατά τους τελευταίους δύο μήνες. Το Τατζικιστάν έχει κάνει έκκληση στους συμμάχους του τις τελευταίες ημέρες, κάνοντας λόγο για κινδύνους ασφαλείας στα εδάφη του από τις εξελίξεις στο γειτονικό Αφγανιστάν.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ