27.9 C
Chania
Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2026

Προς κοινό ψηφοδέλτιο ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά;

Ημερομηνία:

Η έντονη κινητικότητα στον χώρο των κομμάτων, με παραιτήσεις, μετακινήσεις στελεχών και συνεχείς ανακατατάξεις που αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις, δεν αποτελεί την αιτία της πολιτικής ρευστότητας αλλά το αποτέλεσμα βαθύτερων αλλαγών στην κοινωνία. Τα κόμματα δυσκολεύονται να απαντήσουν στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων, ενώ οι συζητήσεις για πολιτικές συνεργασίες παραμένουν εγκλωβισμένες στο ζήτημα της αξιοπιστίας.

Οι εκκλήσεις Φάμελλου και οι αρνήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι επανειλημμένες παρεμβάσεις του Σωκράτη Φάμελλου για τη δημιουργία ενός ενιαίου προοδευτικού μετώπου, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν οδηγήσει σε αποτέλεσμα.

Το πιο ηχηρό «όχι» έχει έρθει από τον Αλέξη Τσίπρα και την ΕΛ.Α.Σ., ενώ αρνητικές εμφανίζονται και άλλες πολιτικές δυνάμεις απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας. Έτσι, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι πως οι προσπάθειες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνονταν εξαρχής κυρίως προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού.

Η πρόταση Πολάκη και η στάση της Νέας Αριστεράς

Τα δεδομένα δεν φαίνεται να αλλάζουν ούτε μετά την παρέμβαση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας συνεργασίας με τη Νέα Αριστερά. Η πρόταση, πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει βρει ανταπόκριση.

Ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρώσει τον πολιτικό του κύκλο, επιμένοντας ότι το βασικό ζητούμενο για τις πολιτικές δυνάμεις παραμένει η αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους.

Συζητήσεις Νέας Αριστεράς και ΜέΡΑ25

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορετική στάση, ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει απέναντι στα μέλη του κόμματος, καθώς η πόρτα παραμένει ανοιχτή για όσους αναζητούν διαφορετική πολιτική στέγη.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επίπεδο στελεχών και όχι ηγεσιών βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ της Νέας Αριστεράς και του ΜέΡΑ25, με αντικείμενο το ενδεχόμενο μιας προεκλογικής συνεργασίας.

Το σενάριο που εξετάζεται αφορά τη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφοδελτίου, αλλά με διακριτό ρόλο για κάθε κόμμα, μέσα σε μια ευρύτερη πολιτική ομπρέλα της ενιαίας Αριστεράς.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για εκλογική καταγραφή

Παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και απαιτείται χρόνος μέχρι να φτάσουν σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, στη Νέα Αριστερά εμφανίζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για τις πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης.

Η εκτίμηση είναι ότι μια συνεργασία αυτού του τύπου θα μπορούσε να προσεγγίσει αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που αισθάνονται πολιτικά «άστεγοι» και να οδηγήσει σε μια αξιοπρόσεκτη εκλογική παρουσία

ieidiseis.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε η ακτιβίστρια Πάολα Ρεβενιώτη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών η Πάολα...

Ν. Ανδρουλάκης: 7 προτάσεις για την ενίσχυση και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Δέσμη επτά προτάσεων για την ενίσχυση και ανάπτυξη των μικρομεσαίων...

Επαναλειτουργεί ΑΤΜ στην Κάντανο μετά από δύο μήνες – “Ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα”

Επαναλειτουργεί ΑΤΜ στην Κάντανο μετά από δύο μήνες. Η Μείζονα Αντιπολίτευση Δήμου Καντάνου-Σελίνου χαιρετίζει την εξέλιξη αλλά επισημαίνει τις ελλείψεις σε υπηρεσίες.