21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πρωθυπουργός Σαξονίας: Μετά τον πόλεμο, επιστροφή στο ρωσικό φυσικό αέριο

Ημερομηνία:

Η Γερμανία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το ρωσικό φυσικό αέριο μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να διατηρήσει τα πυρηνικά εργοστάσια σε λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Δράσης για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ στην περιοχή την Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή τους, ο συντηρητικός Κρέτσμερ ζήτησε να παραμείνουν σε λειτουργία τα πυρηνικά εργοστάσια πέραν της ημερομηνίας λήξης που προβλέπει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την άνοιξη του 2023.

Ο πολιτικός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) πρόσθεσε ότι, προκειμένου να διασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό, η Γερμανία θα πρέπει «να στραφεί προς τη Ρωσία όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος» και ζήτησε να επιδιωχθεί ο τερματισμός του πολέμου με «διπλωματικά μέσα».

Το να κοιτάξεις να μείνεις χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο θα ήταν «ιστορικά ανίδεο και γεωπολιτικά λάθος», πρόσθεσε ο Κρέτσμερ, ο οποίος είναι επίσης ένας από τους τέσσερις αντιπροέδρους του CDU.

Ο Χάμπεκ, εν τω μεταξύ, αντεπιτέθηκε τονίζοντας ότι «είναι η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν που σταμάτησε τις παραδόσεις φυσικού αερίου».

Τόνισε επίσης τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ της ομοσπονδιακής και των περιφερειακών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η Σαξονία είναι η δέκατη περιφέρεια που επισκέπτεται ο Χάμπεκ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, σε μια προσπάθεια να πείσει τα λεγόμενα ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία έχουν σημαντικές αρμοδιότητες στο ομοσπονδιακό σύστημα της Γερμανίας, να συμφωνήσουν με τα σχέδιά του για έναν πιο φιλικό προς το κλίμα ενεργειακό εφοδιασμό.

Η εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ του πράσινου ομοσπονδιακού υπουργού, γνωστού για την ξεκάθαρη στάση του απέναντι στη Ρωσία και ως υποστηρικτή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και του συντηρητικού επικεφαλής της περιφέρειας, ο οποίος έχει επανειλημμένα γίνει πρωτοσέλιδο με φιλορωσικές δηλώσεις από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ήταν ένας αγώνας.

Μετά την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής άλλων κρατών μελών.

Ειδικότερα, αρκετοί αναλυτές και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη έδειξαν με το δάχτυλο τη στρατηγική απόφαση της Γερμανίας να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική ενέργεια για την οικονομική και βιομηχανική της ανάπτυξη.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας το 2021, ποσοστό που μειώθηκε στο 26% μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές μέχρι τα μέσα του 2024.

Επί του παρόντος, η Γερμανία δεν λαμβάνει καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εξήγησε ο Χάμπεκ.

Πριν από τον πόλεμο, το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, το οποίο θα διπλασίαζε τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία, είχε προκαλέσει εντάσεις στην Ευρώπη, καθώς και τη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον.

Ο αγωγός, ο οποίος θεωρούνταν ένα γεωπολιτικό παιχνίδι που θα άλλαζε τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας, ήταν τεχνικά έτοιμος τον Σεπτέμβριο του 2021 και χρειαζόταν απλώς την τελική πιστοποίηση των γερμανικών και ευρωπαϊκών αρχών.

"google ad"

Ωστόσο, αυτό δεν έγινε ποτέ, επειδή ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τόσο η κυβέρνηση Ομπάμα όσο και η κυβέρνηση Τραμπ απέρριψαν τον αγωγό, αλλά τα πράγματα άλλαξαν τον Ιούλιο του 2021, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να μην επιβάλει κυρώσεις στους συμμετέχοντες στο έργο του αγωγού.

«Η ζημιά στα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα θα είναι βαθιά», σχολίασε το έγκυρο περιοδικό Foreign Policy.

Αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί έχουν έκτοτε προβεί σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τον Nord Stream 2 και γενικότερα με την εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια.

«Έκανα λάθος […] Κάναμε όλοι λάθος», δήλωσε πρόσφατα ο πρώην συντηρητικός (CDU) Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο Γερμανός πρόεδρος και ένθερμος υποστηρικτής του Nord Stream 2, εξέφρασε επίσης τη λύπη του, λέγοντας ότι «η προσήλωσή του στον Nord Stream 2 ήταν σαφώς λάθος».

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για το πράσινο φως του αμφιλεγόμενου αγωγού, συνεχίζει να υπερασπίζεται την πολιτική της για τη Ρωσία, λέγοντας στα τέλη Σεπτεμβρίου η Ευρώπη χρειάζεται μια αρχιτεκτονική ασφάλειας που «περιλαμβάνει τη Ρωσία».

Η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στις Βρυξέλλες δεδομένου ότι δεν υπάρχουν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις, με αποτέλεσμα να κοιτούν προς τις ΗΠΑ το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Σύμφωνα με τον Corey Grindal, εκτελεστικό αντιπρόεδρο, υπεύθυνο για το παγκόσμιο εμπόριο στηCheniere, τον κορυφαίο εξαγωγέα LNG στις ΗΠΑ, μέχρι στιγμής φέτος, οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει «λίγο κάτω από 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm)» φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που είναι « σχεδόν τα μισά» των 80 bcm που αναμένεται να προέρχονται από τη Ρωσία για ολόκληρο το έτος.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην EURACTIV, είπε ότι η εταιρεία του είναι «πρόθυμη να κατασκευάσει πρόσθετες εγκαταστάσεις» για να καλύψει τη ζήτηση της ΕΕ, αλλά η πρόσθετη χωρητικότητα δεν θα τεθεί σε λειτουργία πριν από «το τελευταίο τμήμα αυτής της δεκαετίας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...