14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Πρωτοβουλία Κατοίκων Σταυρού: Καταγγέλουν έλλειψη ενημέρωσης για το αποχετευτικό έργο λυμάτων

Ημερομηνία:

“Καμία ενημέρωση και διαβούλευση δεν προέκυψε προς τους κατοίκους του Σταυρού, από τους αρμόδιους φορείς και ίσως στην ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου για το Αποχετευτικό έργο Χωραφάκια – Σταυρός – Τερσανάς κλπ. αλλά και την χωροθέτηση των αντλιοστασίων λυμάτων, όπως δίπλα σε παραλίες η υδροβιότοπους που προστατεύονται από προεδρικά διατάγματα αλλά και πλησίον ξενοδοχειακών μονάδων”, καταγγέλλουν επιχειρηματίες του τουρισμού στην ομάδα πρωτοβουλίας κατοίκων Σταυρού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

“Απόλυτη παράκαμψη της Ελληνικής νομοθεσίας του άρθ. 86 ν. 3852/2010 , αλλά όπως και της εναρμόνισης με το κοινοτικό και ενωσιακό δίκαιο περί ενημέρωσης και διαβούλευσης με δικαίωμα ανταλλαγής απόψεων η ακόμα και ενστάσεων, που θα έπρεπε να συζητηθούν πρώτα στα κοινοτικά συμβούλια και κατόπιν στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, με συμμετοχή φορέων αλλά και δημοτών.

Ατυχής συγχρονισμός η εμπαιγμός, προς την πρωτοβουλία κατοίκων Σταυρού από την πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ κας Χ. Χατζηδάκη αφού μας προσκόμισε έγγραφα χαμηλής σπουδαιότητας & βαρύτητας , που ως επί το πλείστον αφορούσαν το Κ.Ε.Λ Κουμπελή και έργα στον Τερσανά, κανένα όμως σχετικό έγγραφο για το αντλιοστάσιο λυμάτων στον Σταυρό, μόλις σχεδόν 26 μέτρα από τις ομπρέλες των λουόμενων Χανιωτών & τουριστών, αλλά και ελάχιστα μέτρα από τις καταγεγραμμένες φωλιές caretta – caretta σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό με συντεταγμένες που έχουμε στην διάθεση μας .

Επίσης άφαντη η ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για το Α44 και όχι μόνο.

Γιατί πρέπει λοιπόν να μας γεννιούνται ερωτηματικά, σε ποιο βαθμό άραγε βρίσκεται η περιβαλλοντική ηθική ορισμένων εμπλεκομένων μερών, αφού ευθέως μας είπαν «ότι δεν κάνουν μπάνιο σε αυτή την παραλία».

Ευελπιστούμε ότι κα Χατζηδάκη έχοντας και την άμεση ευθύνη του έργου, θα κρατήσει σε αυστηρά επίπεδα τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό των projects που τρέχουν οι ομάδες της σε ότι αφορά την πανίδα /χλωρίδα/των σπουδαίων αρχαιοτήτων, όπως πχ το μονοπάτι του αρχαίου λατομείου ψαμμόλιθου , θα προάγει τον σεβασμό στις χελώνες careτta – careτta αλλά και θα διαφυλάξει ως τεχνικός θεματοφύλακας την περιβαλλοντική ευημερία του χανιώτικου λαού από «τα σοβαρά ατυχήματα» υπερχείλισης βοθρολυμάτων και αστικών λυμάτων στις Χανιώτικες παραλίες που κατά καιρούς δημοσιεύονται στα τοπικά ΜΜΕ.

Για πολλοστή φορά ζητάμε μέσα από αυτό το δελτίο τύπου :

  • Αμέση αλλαγή χωροθέτησης του Α44 Α.Λ στα αναφερόμενα

«ΟΥΔΕΤEΡΑ – ΝΕΚΡΑ ΣΗΜΕΙΑ»

  • Την επικαιροποιημένη   ΜΠΕ   (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) Σταυρού.
  • Εκπόνηση ειδικής   έκθεσης   &   ειδικής                     περιβαλλοντικής μελέτης αξιολόγησης /χαρακτηρισμού, τόσο της παραλίας caretta – caretta παχειάς άμμου, όσο και της ευρύτερης περιοχής φυσικού κάλους, με ορόσημο την σπηλιά Λέρα έως την Β.Δ πλευρά , από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού – Περιφέρειας Κρήτης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...