16.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Πρωτοποριακή μέθοδος από ερευνητές του ΙΤΕ Κρήτης για την πρόληψη του καρκίνου – Έγκαιρη διάγνωση σε λίγη ώρα με μια εξέταση αίματος!

Ημερομηνία:

Με μια απλή εξέταση αίματος και μέσα σε μια ώρα θα μπορεί να γίνεται έγκαιρη ή πρόωρη διάγνωση του καρκίνου, με βάση πρωτοποριακή επιστημονική μέθοδο που ερευνά το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα από την Ισπανία και το Βέλγιο. Μάλιστα σε πειραματικό στάδιο ήδη η μέθοδος εφαρμόζεται σε ασθενείς στο νοσοκομείο της Γρανάδας στην Ισπανία, ενώ οι έρευνες θα διαρκέσουν συνολικά 3 χρόνια και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Μάλιστα στις 7 και 8 Ιουλίου πρόκειται να γίνει μια αποτίμηση του προγράμματος σε συνάντηση των εταίρων στο Ηράκλειο.

Από την πλευρά του ΙΤΕ συμμετέχουν, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλέκτρα Γκιζελή, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και οι συνεργάτες της στο ΙΜΒΒ, Δρ. Γιώργος Παπαδάκης και Δρ. Αχιλλέας Τσορτός.

Η ερευνήτρια τους ΙΤΕ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλέκτρα Γκιζελή, είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΙΜΒΒ

Η μέθοδος προβλέπει τη χρήση μιας βιοφυσικής μεθόδου που βασίζεται σε ακουστικά κύματα συνδυασμένης με αντίστοιχη μικροσυσκευή για την ανίχνευση γενετικού υλικού (DNA) σε ανθρώπινα δείγματα ή τρόφιμα. Η χρηματοδότηση στο χώρο της υγείας αφορά στην ανίχνευση κυκλοφορούντος DNA του όγκου (ctDNA). Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με δύο Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) (Acoustic Wave Sensors, Ισπανία και Destina Genomics, Αγγλία), μια ΜΜΕ σε Innovation Management (BEABLE, Ισπανία), ένα κλινικό εταίρο (San Cecilio University Hospital, Spain) και ένα ερευνητικό εργαστήριο (Catholique Univ. of Leuven, Βέλγιο).

Η εξέταση θα μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση του καρκίνου και καθώς η διαδικασία είναι σχετικά απλή, θα μπορεί με τον ίδιο τρόπο να γίνεται τακτική και συνεχής παρακολούθηση του ασθενή.

Candianews με πληροφορίες από granadahoy.com και ΙΜΒΒ

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...