20.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Πρόγραμμα για τα αρωματικά φυτά των Χανίων από το ΜΑΙΧ

Ημερομηνία:

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) όργανο του Διεθνούς Κέντρου Ανωτάτων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών (ΔΙΚΑΜΑΣ/CIHEAM) και η Διεύθυνση Δασών Χανίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ξεκίνησαν την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Πιλοτικό Πρόγραμμα μακροχρόνιας παρακολούθησης αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο Νομό Χανίων και αξιολόγηση των φυσικών πληθυσμών τους»

 Το έργο που είναι διάρκειας 36 μηνών εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Eιδική Γραμματεία Δασών / Πράσινο Ταμείο, Άξονας Προτεραιότητας 6 «Εφαρμοσμένη Έρευνα» Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Προστασία και αναβάθμιση Δασών 2014».

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή ενός μοντέλου διαχείρισης, των αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο Νομό Χανίων, με σκοπό τη βιώσιμη αξιοποίησή τους. Κατά την υλοποίηση του έργου, θα εκτιμηθεί και θα αξιολογηθεί, η υπάρχουσα κατάσταση, από την συλλογή έως και την εκμετάλλευση-εμπορία των αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών. Συγχρόνως δε θα εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα μακροχρόνιας παρακολούθησης και αξιολόγησης της κατάστασης διατήρησης και διαχείρισης των φυσικών πληθυσμών τους. Η έρευνα θα επικεντρωθεί κυρίως σε τέσσερα είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών: Origanumvulgaresubsp.hirtum(Ρίγανη), Salviafruticosa (Φασκόμηλο), Sideritissyriacasubsp.syriaca (μαλοτήρα), και Origanummicrophyllum (κρητική ματζουράνα).

Επιπλέον, το έργο φιλοδοξεί να αποτυπώσει το βαθμό παρέμβασης των κατοίκων και των θεσμικών φορέων, στη διατήρηση ή μη των υπό εξέταση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στις περιοχές παρακολούθησης και να σχεδιάσει πολιτικές βελτίωσης όσον αφορά τη διαχείριση τους, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...