15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πρόεδρος της βουλής της Λιβύης: «Άκυρη» η συμφωνία Τουρκίας-κυβέρνησης της Τρίπολης

Ημερομηνία:

Μη νόμιμη και απορριπτέα χαρακτήρισε, και εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης η θέση ότι η παραπάνω «συμφωνία-συνθήκη» άπτεται της κυριαρχίας του λιβυκού κράτους, καθώς και των δικαιωμάτων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου. «Δεν είναι νόμιμη. Εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης την απορρίπτουμε. Επίσης, και δημόσια, οι Ένοπλες λιβυκές Δυνάμεις την απορρίπτουν. Και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης» τόνισε ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.

Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής είπε επίσης, ότι η συμφωνία είναι απορριπτέα και άκυρη, διότι αυτοί που τη υπέγραψαν δεν έχουν καμία νόμιμη ιδιότητα: Η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει απορριφθεί, δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή δύο φορές, και δεν έχει ορκιστεί νόμιμα. Οπότε, σημείωσε ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα υπογραφής-σύναψης μνημονίων, που είναι στην πραγματικότητα συμφωνία, (διότι) άπτονται της κυριαρχίας του λιβυκού λαού και των δικαιωμάτων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Αγκίλα Σάλεχ παρέδωσε στον κ. Τασούλα γραπτή επιστολή προς τους Έλληνες βουλευτές, «για να ενημερωθούν για τη στάση του φίλου-γείτονα λιβυκού λαού, που αντιμετωπίζει τα δεινά…».

Τόνισε επίσης, ότι «θα είμαστε μια ομάδα για να ακυρώσουμε αυτή τη συμφωνία, βάσει των διατάξεων του διεθνούς δικαίου, και σε όλα τα διεθνή φόρα, έχουμε ζητήσει να υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης και της Βουλής των Ελλήνων, τόσο για να ακυρωθεί αυτή η συμφωνία-συνθήκη, όσο και για να καθορίσουμε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στο μέλλον για τον ελληνικό λαό και τον λιβυκό λαό, για την ανοικοδόμηση της Λιβύης».

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των ελληνολιβυκών σχέσεων, ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα επιβεβαίωσε την επιθυμία του λαού του «να ξεκινήσουμε τη θαλάσσια και αεροπορική σύνδεση» των δύο χωρών, ενώ απηύθυνε πρόκληση προς τις ελληνικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν, κυρίως στη ανοικοδόμηση Λιβύης: «περί το 90% Λιβύης είναι υπό τον έλεγχο του λιβυκού στρατού και υπό τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και όποιος θέλει να δει την πραγματικότητα ιδίοις όμμασι, μπορεί να έρθει να μας επισκεφθεί Λιβύη» είπε ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής και κατέληξε: «Επιβεβαιώνουμε και καθησυχάζουμε τον ελληνικό λαό, ότι η στάση μας είναι ενιαία και ισχυρή εναντίον αυτής της συνωμοσίας που επιβουλεύεται τα δικαιώματα του ελληνικού και του λιβυκού λαού».

Έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσει στην κατεύθυνση της ειρήνευσης στη Λιβύη

Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κων. Τασούλας σημείωσε ότι η ενημέρωση, που είχε ο ίδιος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ελληνολιβυκής επιτροπής φιλίας, ‘Αγγελος Συρίγος, για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λιβύη «αποκτά πρόσθεση σημασία για εμάς ενόψει του γεγονότος ότι ο κ. Αγκίλα Σάλεχ έχει τοποθετηθεί εντελώς πρόσφατα με νομική τεκμηρίωση και απερίφραστα [..] για την πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης, την οποία θεωρεί απολύτως καταδικαστέα και νομικά ανύπαρκτη».

Ως ελληνικό Κοινοβούλιο, είπε ο κ. Τασούλας, ενδιαφερόμαστε για την ειρήνευση και τη συμφιλίωση στη Λιβύη και, προφανώς, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται μέσω ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ προς αυτόν τον σκοπό. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητά του ότι η παρουσία του Λίβυου ομολόγου του στην Αθήνα, «θα βοηθήσει κι εμάς να συμβάλουμε με τις δικές μας δυνάμεις προς την κατεύθυνσης της ειρήνευσης και της ομαλότητας στη Λιβύη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον κ. Αγκίλα Σάλεχ, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της, Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο για την επίσκεψή του στην Αθήνα και στο ελληνικό κοινοβούλιο, όσο και για την αναλυτική ενημέρωση την οποία έδωσε: Χαίρομαι για την τοποθέτησή του, την τοποθέτηση της λιβυκής Βουλής, σύμφωνα με την οποία, τα μεμοράντα μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης της Τρίπολης «είναι άκυρα και κενά περιεχομένου, είναι ανεφάρμοστα και θέτουν σε αστάθεια την περιοχή, απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο» είπε ο κ. Δένδιας.

Τόνισε, δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει της προσπάθειες του ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ, Γκασάν Σαλαμέ: Δηλώσαμε στον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής «την ετοιμότητά μας ως ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση της ειρήνευσης και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου στη Λιβύη» είπε ο κ. Δένδιας.

Εντωμεταξύ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μεταξύ άλλων και για την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι σήμερα δεν θα ενημερώσει απλά τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» σημείωσε.

"google ad"

«Το δήθεν memorandum of understanding μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε.

«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΕΛΚ για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόσφατη παράνομη «συμφωνία» Λιβύης – Τουρκίας καθώς και για όλες τις ενέργειες της Ελλάδας.

Ο κ. Τουσκ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του ΕΛΚ στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η συμφωνία αυτή είναι παράνομη, προκλητική και δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τουσκ πρόσθεσε πως η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ