14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πρόταση Ανδρουλάκη για Ταμείο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας

Ημερομηνία:

Στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες συμμετείχε την Πέμπτη (09/02) ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη δημιουργία ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας, με πρόθεση χρηματοδότηση για τη στήριξη της παραγωγικής βάσης, ιδιαίτερα των χωρών του Νότου ενώ για το μεταναστευτικό/προσφυγικό τόνισε την ανάγκη ενός πλαισίου, το οποίο δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του “Δουβλίνο ΙΙΙ”.

Για την οικονομία ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε: “Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε δύσκολες συνθήκες αντιμετωπίζοντας συνεχώς νέες προκλήσεις. Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε γρήγορα με κοινές πολιτικές και πυξίδα την αλληλεγγύη. Έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τους πολίτες, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται.

  • Με μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά,
  • Με τη φορολόγηση των απροσδόκητων υπερκερδών τραπεζών και ενεργειακών εταιρειών, μια πολιτική την οποία το ΠΑΣΟΚ έθεσε πρώτο στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, για τη χρηματοδότηση στη συνέχεια του κοινωνικού κράτους
  • Με προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, μια πολιτική για την οποία είμαστε πρωτοπόροι στην Ελλάδα καθώς το κόστος κατοικίας είναι δυσβάσταχτο. Το 2019, το 65% των ατόμων που ενοικίαζαν το σπίτι τους, έπρεπε να πληρώσουν περισσότερο από το 40% του εισοδήματός τους σε έξοδα στέγασης“.

Σχετικά με την ενίσχυση της οικονομίας και μία κοινή απάντηση στο αμερικανικό πρόγραμμα επιδοτήσεων, υπογράμμισε: “Τονίζουμε το κοινό. Χρειαζόμαστε κοινά οικονομικά εργαλεία, με ευρωπαϊκά χρήματα, και όχι μόνο δάνεια. Είχαμε μια παρόμοια πρόταση όταν το Next Generation EU ήταν υπό διαπραγμάτευση, αλλά τελικά χάθηκε στην πορεία. Θα μπορούσε να είναι η βάση ενός νέου εργαλείου. Η απλή χαλάρωση των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων δεν μπορεί να είναι η λύση, καθώς τα ισχυρά κράτη έχουν πολλαπλάσιες δυνατότητες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν περαιτέρω οι ανισότητες μεταξύ των κρατών- μελών.

Γι’ αυτό προτείνουμε τη δημιουργία ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας με πρόσθετη χρηματοδότηση για τη στήριξη της παραγωγικής βάσης, ιδιαίτερα των χωρών του Νότου, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα“.

Για το μεταναστευτικό/προσφυγικό σημείωσε: “Ο κανόνας της πρώτης χώρας εισόδου δεν λειτουργεί. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα κοινό πλαίσιο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ», με ένα υποχρεωτικό σύστημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών- μελών. Oι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την επίτευξη συμφωνίας και την υιοθέτηση ενός πραγματικά ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου“.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ