19.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Πρόταση δυσπιστίας: Έναρξη με άγριες κόντρες στην Βουλή – «Ετοιμοπόλεμα» τα κόμματα, πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης – Παρακολουθήστε ζωντανά

Ημερομηνία:

Σε υψηλούς τόνους και με εκτενείς αναφορές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην τραγωδία των Τεμπών που αποτελεί τον βασικό κορμό της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, αλλά και σε θέματα κράτους δικαίου, τις υποκλοπές και τη διαρροή από το υπουργείο Εσωτερικών προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού ξεκίνησε στη Βουλή η τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη. 

Η πρώτη κόντρα ήταν ανάμεσα στον Μάκη Βορίδη με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Έχει απωλέσει κάθε νομιμοποίηση, απομένει η πολιτική σας καταδίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», τόνισε η Μιλένα Αποστολάκη η οποία έλαβε πρώτη τον λόγο καθώς η πρωτοβουλία της συζήτησης ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Η κ. Αποστολάκη επεσήμανε ότι η λειτουργία του κράτους δίκαιου είναι ο εγγυητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την κυβέρνηση να τον παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση, ενώ απάντησε και στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, λέγοντας πως «ηχεί ως ανέκδοτο ότι ήσαστε θύματα επιχειρηματικών συμφερόντων». Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε με σφοδρότητα και στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι η εικόνα του φιλελεύθερου ηγέτη του πρωθυπουργού έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα.

«Εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν διαρρέονταν τα προσωπικά δεδομένα, όταν έγιναν τα Τέμπη. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός», ανέφερε ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε ότι ζητήθηκε η παραίτηση της κυβέρνησης και η δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. «Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή», είπε και τόνισε ότι η συγκάλυψη έχει γίνει πρώτη φύση της κυβέρνησης. «Ο κ. Μητσοτάκης να μας πει χαρτί και καλαμάρι ποιους συνάντησε από την ώρα του δυστυχήματος ως την ώρα που βγήκε και είπε περί ανθρώπινου λάθους», ανέφερε και μίλησε για απόπειρα διάχυσης ευθυνών.

«Πάντα κάποιος άλλος φταίει. Εσείς, όμως, κυβερνάτε. Εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές. Εσείς όταν τσακίστηκε το κράτος Δικαίου. Εσείς όταν παρακολουθούνταν το μισό πολιτικό σύστημα και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Εσείς όταν διέρρεαν τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Εσείς όταν έγινε το έγκλημα των Τεμπών. Εσείς κυβερνούσατε. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η δημοκρατία για να μιλήσει ο λαός», υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς.

Για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας με ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις, υποψίες και υπαινιγμούς έκανε λόγο ο Μάκης Βορίδης και στράφηκε προσωπικά κατά του Νίκου Παππά λέγοντας ότι είναι κρίμα που δεν εκλέχθηκε και ο κ. Παπαγγελόπουλος για να είναι συμπληρωμένο το σετ της υπεράσπισης του κράτους δικαίου. «Από δύο υπουργούς που έχουν καταδικαστεί για ζητήματα λειτουργίας του κράτους δικαίου και ο τότε πρωθυπουργός έχει ομολογήσει ότι υπήρξε απόπειρα στησίματος της Δικαιοσύνης και δημιουργίας  ενόχων, θα περίμενα χαμηλότερους τόνους», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι «το σύνολο της αριστερής αντιπολίτευσης επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο». Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη η αντιπολίτευση δεν μπορεί να παρουσιάζει τον πρωθυπουργό ως οιονεί δικτάτορα, όταν έχουν ενισχυθεί οι  δικαικοί θεσμοί στην χώρα.

Ο κ. Βορίδης επιτέθηκε και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου που φώναξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, λέγοντας ότι είναι ο ορισμός της συκοφαντίας.

«Ματαιοπονείτε, η προσπάθεια σας για συγκάλυψη βγάζει μάτι», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.

Παρακολουθήστε ζωντανά:

Πλεύρης: Συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων για μικροπολιτικό όφελος

«Εργαλειοποιείτε τον ανθρώπινο πόνο αποσκοπώντας σε μικροκομματικό όφελος» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Ο κ. Πλεύρης, τόνισε ότι με την πρόταση αυτή «αποδείχθηκαν οι προθέσεις του κάθε κόμματος σε ότι αφορά την διαλεύκανση του δυστυχήματος των Τεμπών» προσθέτοντας ότι «αυτό που σας ενδιαφέρει είναι μόνο το μικροκομματικό όφελος».

Καταλόγισε σε όσους την συνυπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας ότι «έχουν προσχωρήσει σε όσα έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος».

Με την πρόταση δυσπιστίας σας, τόνισε ο κ. Πλεύρης «συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων για μικροπολιτικό όφελος. Έχετε αποσύρει πλήρως τις ευθύνες του ανθρώπου που έβαλε δύο τραίνα στην ίδια γραμμή και συγκρούσθηκαν μεταξύ τους για να έχετε μικροκομματικό όφελος». Πρόκειται είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας «για την πρώτη πρόταση δυσπιστίας που έχει κατατεθεί και η οποία δεν συνδέεται με κυβερνητική πολιτική!» σημειώνοντας πως ακόμα και η αρμοδιότητα άσκησης του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών δεν είναι της κυβέρνησης αλλά της Βουλής.

"google ad"

Οι πραγματικοί αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο βουλευτής «είναι ο κ. Παύλος Πολάκης και ο κ. Νίκος Παππάς» και απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «θέλει να δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε «έχει ποινικό μητρώο που έχει αποτυπωθεί με δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου που έγινε μετά από πόρισμα Προανακριτικών Επιτροπών για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου. Για παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη από τον αρμόδιο υπουργό (εν. τον κ. Παπαγγελόπουλο) και για παρεμβάσεις στα ΜΜΕ από τον αρμόδιο υπουργό (εν. τον κ. Νίκο Παππά) Και όσο εσείς θα επικαλείστε ψηφίσματα του ΕΚ εμείς θα επικαλούμαστε τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου».

Ο κ. Πλεύρης, σημείωσε ότι «αναπτύσσεται ένα αντί – Νέας Δημοκρατίας μέτωπο από κόμματα που μεταξύ τους σφάζονται με στόχο την αποκόμιση εκλογικών ωφελημάτων ενόψει ευρωεκλογών».

Ο εισηγητής της ΝΔ, κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι «καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής. Καλοδεχούμενη και σας προκαλούμε να εξαντλήσετε όποιο μέσο θέλετε, διότι εδώ θα είναι συντεταγμένη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ο ελληνικός λαός που την στηρίζει για να σας δίνει τις απαντήσεις».

Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 175 βουλευτές στον κατάλογο των ομιλητών.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...