16.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Πρώην βουλευτές προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για τη «ληστρική» και «απάνθρωπη» περικοπή των συντάξεών τους

Ημερομηνία:

Να προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να ανατρέψουν τις περικοπές στις συντάξεις τους αποφάσισαν οι πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές καταγγέλλοντας ως ληστρικές τις μειώσεις που έχουν υποστεί.

Η ένωση τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών καταφέρεται με ανακοίνωσή της κατά της τελευταίας περικοπής που επιβλήθηκε στις συντάξεις των μελών της «με τη μορφή αναστολής καταβολής μεγάλου μέρους της σύνταξης» η οποία επήλθε με το νόμο 4387/2016.

Καταγγέλλουν μάλιστα, ότι η νέα περικοπή εξανεμίζει τις συντάξεις τους. Οι πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι η νέα περικοπή «οδηγεί τους πάντες σε πλήρη εξαθλίωση.

Υποστηρίζουν ότι αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη γιατί δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η νέα περικοπή. «Οδηγούμεθα, με ευθύνη της πολιτείας, στο να διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο την αποκατάσταση της νομιμότητας και τη διασφάλιση των ελαχίστων τελευταίων δικαιωμάτων μας, τα οποία θίγονται βάναυσα από τις παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις, με την άσκηση αγωγών-προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

H Aνακοίνωση των τ. βουλευτών και ευρωβουλευτών

ΘΕΜΑ: «Ληστρική και απάνθρωπη αντιμετώπιση Βουλευτών και Δικαστικών»

«H νέα περικοπή των συντάξεων, με τη μορφή αναστολής καταβολής μεγάλου μέρους αυτών, που επέφερε το άρθρο 13 του Ν. 4387/2016, το οποίο μετά τις προηγούμενες μειώσεις, εξανεμίζει το εναπομείναν ποσό αυτών, αφού τις μειώνει εκ νέου. Το γεγονός αυτό οδηγεί τους πάντες σε πλήρη εξαθλίωση, κάτι που επιτέλους πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι ανεκτό. Οδηγούμεθα, με ευθύνη της πολιτείας, στο να διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο την αποκατάσταση της νομιμότητας και τη διασφάλιση των ελαχίστων τελευταίων δικαιωμάτων μας, τα οποία θίγονται βάναυσα από τις παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις, με την άσκηση αγωγών-προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων.»

Το Δ.Σ. της Ενώσεως Τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

"google ad"

ΤΑΜΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ

ΜΕΛΗ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

Μέση μηνιαία σύνταξη 2.100 ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η μέση μηνιαία σύνταξη για τους πρώην βουλευτές ανέρχεται περίπου σε 2.100 ευρώ μεικτά.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι δικαιούχοι της βουλευτικής σύνταξης (βουλευτές και επιζήσαντα μέλη οικογενειών αυτών) είναι συνολικά 753, η δε μείωση που έχουν υποστεί αγγίζει το 60%, μετά και την εφαρμογή από 1/1/2013 των διατάξεων του νόμο 4093/2012, ο οποίος προβλέπει περικοπές κατά 20% εφόσον ο συνταξιούχος λαμβάνει και δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνει και τρίτη σύνταξη.

Σύμφωνα, πάντως, με την απάντηση Χουλιαράκη:.

«Από 1/1/2013 όσα ισχύουν για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου και αφορούν την περικοπή της σύνταξης (κατά 70%) ή της αναστολή της καταβολής της, εφόσον ο συνταξιούχους εργάζεται  στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, έχουν εφαρμογή και για τους συνταξιούχους βουλευτές. Δηλαδή εάν ο συνταξιούχος βουλευτής εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 70% ή εάν συνταξιούχος π.χ. μέλος ΔΕΠ, έχει εκλεγεί Βουλευτής πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4093/2012, τότε θα πρέπει να ανασταλεί η σύνταξη που λαμβάνει από το Δημόσιο ως μέλος ΔΕΠ», προσθέτει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι πρόσφατα με 2 τετραετίες ο βουλευτής παίρνει σύνταξη που ξεκινάει από 1.400 ευρώ η χαμηλότερη και ανάλογα με τις θητείες μπορεί να φτάσει και το 80% της βουλευτικής αποζημίωσης που είναι 6.190 ευρώ.

Αν αναλογιστεί κανείς οτι ένας βουλευτής πριν ασχοληθεί με την πολιτική ή και κατά την διάρκεια μπορεί να ασκεί και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα ή δραστηριότητες, μπορεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα οτι ο άνθρωπος αυτός μπορεί να βρεθεί να παίρνει έως και τρείς συντάξεις!

Ο θόρυβος που είχε δημιουργηθεί με τον νόμο για το Ασφαλιστικό

Να υπενθυμίσουμε ότι με τον νέο νόμο για το Ασφαλιστικό εφημερίδες μιλούσαν για ευνοϊκή μεταχείριση των πρώην βουλευτών και κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι εντός του νομοσχεδίου υπήρχαν εξαιρέσεις που διασφάλιζαν τις υψηλές συντάξεις τους τη στιγμή που θα γινόταν περαιτέρω περικοπές στις χαμηλές συντάξεις. Ήταν τέτοιος ο θόρυβος ώστε το Υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να προβεί στην έκδοση ανακοίνωσης για το θέμα.

Θυμηθείτε τι ανέφερε:

Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποσαφηνίζοντας τα εξής:
– Οι μόνες κατηγορίες συνταξιούχων του Δημοσίου που έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του νόμου, είναι αυτές που αναφέρονται ρητά στο άρθρο 4 του ν.4387/2016 (πολεμικές συντάξεις, συντάξεις Εθνικής Αντίστασης, συντάξεις λογοτεχνών-καλλιτεχνών, προσωπικές συντάξεις, συντάξεις λόγω ανικανότητας που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης).
– Τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγονται εξαίρεση των βουλευτών και αιρετών α’ και β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
– Σχετικά με παραπλανητικές αναφορές στον Τύπο, αποδεικνύονται αμέσως ψευδείς. Σε ότι αφορά τους ευρισκόμενους εν θητεία βουλευτές, δεν συντρέχει λόγος έκδοσης των συντάξεων και ως προς τον επανυπολογισμό, πρόκειται για μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως 31/12/2018 και έως τότε θα έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος και γι’ αυτή την κατηγορία.
– Για πολλοστή φορά λοιπόν, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ξεκαθαρίζει ότι καμιά τέτοια εξαίρεση δεν πρόκειται να υπάρξει και οι αιρετοί αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους λοιπούς ασφαλισμένους της χώρας.

 

tvxs.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ