20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πρώτη στην Ευρώπη η Κρήτη σε κακοποίηση γυναικών

Ημερομηνία:

Η βία κατά των γυναικών, και ειδικότερα η ενδοοικογενειακή βία, αποτελούν συχνό φαινόμενο της ιστορίας των κοινωνιών. Παρότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου, ωστόσο, η πατριαρχία και η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων κυριαρχούν ακόμη.

Μάλιστα, έρευνες του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), ρίχνουν φως στα ποσοστά γυναικών που υφίστανται κακοποίηση στην Κρήτη. Εργαζόμενες, έφηβες, μετανάστριες, γυναίκες με αναπηρία, ακόμη και ηλικιωμένες καταγγέλλουν συχνά ότι έχουν πέσει θύματα βίας, ενώ το νησί φαίνεται να βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης στην κακοποίηση γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο χρόνια τα ποσοστά καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας στο νησί είναι ιδιαίτερα αυξημένα, όπως μαρτυρά η έρευνα του ΕΛΜΕΠΑ.

Η σοβαρότητα της κατάστασης, φαίνεται, αν συγκρίνει κανείς τα ποσοστά μεταξύ Ευρώπης και Κρήτης. Ειδικότερα, ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών στη σεξουαλική κακοποίηση εφήβων είναι στο 32,2%, ενώ στην Κρήτη φτάνει το 45,5%.

Ο θύτης, σκιαγραφείται συνήθως, ως ένα πρόσωπο εξουσίας, για παράδειγμα, κάποιος εργοδότης, προπονητής ή γιατρός, ενώ τα θύματα, έχουν συνήθως χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσκολεύονται να πουν «όχι».

Ειδικά, όσον αφορά την Κρήτη, τα κορίτσια φαίνεται ότι έχουν μάθει να αποδέχονται τη βία από μικρή ηλικία, αποδεικνύοντας ότι το νησί δείχνει αδικαιολόγητη ανοχή στο συγκεκριμένο φαινόμενο.

Στο Ρέθυμνο, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, παρέχει ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Επιπλέον, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, παρέχει νομική στήριξη, καθώς και εργασιακή συμβουλευτική. Έτσι, το Κέντρο στελεχώνεται από 4 ειδικότητες: Κοινωνιολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Νομικό και Ψυχολόγο που παρέχουν εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη.

«Τα περιστατικά βίας στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα αυξημένα, αλλά σε γενικές γραμμές εμείς έχουμε μια σταθερή εισροή γυναικών στο Κέντρο μας. Δηλαδή, παρότι λέγεται ότι η καραντινά στάθηκε η αιτία για να αυξηθούν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ωστόσο εμείς ευτυχώς δεν παρατηρήσαμε κάτι τέτοιο. Βέβαια, είναι αρκετά δύσκολο για μια γυναίκα να πάρει την απόφαση να μας επισκεφθεί. Αυτό έχει να κάνει συνήθως με τον χαρακτήρα, την επαγγελματική της κατάσταση, τη μόρφωση, και φυσικά η μικρή κοινωνία στην οποία ζούμε δε βοηθάει ιδιαίτερα».

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, κατόπιν ραντεβού και διέπονται από τους κανόνες απορρήτου. Επιπλέον, συχνά διοργανώνονται δράσεις, όπως βιωματικά σεμινάρια με την αστυνομία, σεμινάρια αυτοάμυνας, ενημερωτικές ημερίδες και θεατρικά.

Το Κέντρο λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή 8.00 με 16.00 και στεγάζεται στη Λεωφόρο Κουντουριώτη 98 στο Ρέθυμνο.

creta24.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...