17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πρώτος αριστερός πρωθυπουργός σε γερμανικό κρατίδιο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου

Ημερομηνία:

Η τοπική κάλπη στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας είχε μοιράσει πολύ περίπλοκα τις έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο, αλλά τελικά οδήγησε σε μία συγκυβέρνηση πρωτόγνωρη για την Γερμανία: Τελικά, το κόμμα της Αριστεράς (Linke), οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι κατέληξαν σε συμφωνία συγκυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι ο Μπόντο Ράμελοφ γίνεται ο πρώτος πρωθυπυργός σε κρατίδιο της Γερμανίας που προέρχεται από την Αριστερά μετά την Πτώση του Τείχους.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου θα βασίζεται σε μία εξαιρετικά οριακή πλειοψηφία -μόλις μίας έδρας στο Κοινοβούλιο της Ερφούρτης. Αυτό όμως δεν αφαιρεί τίποτε από την ικανοποίηση στο στρατόπεδο του Ράμελοφ.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός που έρχεται διώχνει τους Χριστιανοδημοκράτες από τη διακυβέρνηση του κρατιδίου μετά από δεκαετίες, καθώς η έξωση των Φιλελεύθερων από το τοπικό κοινοβούλιο τους είχε αφήσει χωρίς συμμάχους.

Το ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός ο Ράμελοφ είχε προκαλέσει αρκετές συζητήσεις -όπως και η παρέμβαση του γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος είχε «αναρωτηθεί» εάν μπορούν οι Γερμανοί να εμπιστευτούν πλήρως την Linke για να κυβερνήσει το κρατίδιο.

Πάντως, μάλλον ενδεικτικό είναι το άρθρο με το οποίο η -συντηρητικών τάσεων- Frankfurter Allgemeine Zeitung έσπευσε να… καθησυχάσει τους αναγνώστες: «Θα έρθει το τέλος του κόσμου; Ο κομμουνισμός; Η Στάζι; Όχι», γράφει.

Το πολιτικό πεδίο της κρατιδιακής πολιτικής, γράφει, είναι σχετικά περιορισμένο όπως και η πλειοψηφία που θα έχει το σχήμα στην κρατιδιακή Βουλή σε συνδυασμό με τους άλλους δύο εταίρους της συγκυβέρνησης.

tovima.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...