19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Απεργία πείνας Ρωμανού και Κωστάρη για το δικαίωμα στην εκπαίδευση

Ημερομηνία:

Αγώνα για το δικαίωμα στην εκπαίδευση δίνουν με απεργία πείνας οι κρατούμενοι Νίκος Ρωμανός και Ηρακλής Κωστάρης. Διεκδικούν τις εκπαιδευτικές άδειες που προβλέπονται από το νόμο για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στις σχολές που έχουν περάσει, έχοντας δώσει εξετάσεις μέσα από τις φυλακές.

Ο καταδικασμένος για την 17Ν Ηρακλής Κωστάρης έχει συμπληρώσει ήδη τρεις εβδομάδες απεργία πείνας και η κατάστασή του βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Έντεκα ημέρες απεργία πείνας έχει συμπληρώσει ο καταδικασμένος για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης Ν.Ρωμανός, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «Αγιος Παύλος».

Στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος”, το γνωστό και ως “κολαστήριο”, μεταφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός μετά από απεργίας πείνας έντεκα ημερών (ξεκίνησε στις 10/11).

Την Τετάρτη απορρίφθηκε εκ νέου το αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια. Ο Νίκος Ρωμανός είναι πρωτοετής φοιτητής των ΤΕΙ. Η μεταγωγή του Ν. Ρωμανού από τις φυλακές Μαλανδρίνου έγινε προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματά του στη σχολή.

Το νέο αιτιολογικό βασίζεται στο ότι ο ειδικός εφέτης ανακριτής Κ. Νικόπουλος είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά.

Το συμβούλιο των φυλακών από την πλευρά κατηγόρησε το Νίκο Ρωμανό ότι με τις ανακοινώσεις του τους στοχοποιεί. Ο ίδιος απάντησε ότι στόχος του δεν είναι να τους στοχοποιήσει αλλά να διαμαρτυρηθεί.

Το συμβούλιο πρότεινε να επισκέπτονται τον Ρωμανό οι καθηγητές του στη σχολή για να παρακολουθεί τα μαθήματα του, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε.

Ο Ν. Ρωμανός δηλώνει ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας μέχρι να δικαιωθεί το αίτημα του.

Στην επιστολή του από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Νίκος Ρωμανός εξηγούσε ότι η απεργία πείνας που ξεκινούσε στις 10 Νοεμβρίου γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί δεν του χορηγήθηκε άδεια, όπως δικαιούται, προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο ΤΕΙ όπου πέρασε στις πρόσφατες πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο Ηρακλής Κωστάρης

Σε ό,τι αφορά τον Ηρακλή Κωστάρη, όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις που έχει από τους υπεύθυνους των φυλακών ότι θα εξετάσουν το αίτημά του, ουδείς ασχολείται εμπράκτως με την υπόθεση.

Ο Ηρακλής Κωστάρης λάμβανε κανονικά τις εκπαιδευτικές άδειες επί 2,5 χρόνια, έως ότου αποδράσει ο καταδικασμένος για την 17Ν Χριστόδουλος Ξηρός. Στη συνέχεια, αν και υπόδειγμα κρατουμένου, ο Ηρακλής Κωστάρης δεν έλαβε επόμενη άδεια, παρά τα όσα ορίζει ο νόμος.

Έχοντας συμπληρώσει ήδη τρεις εβδομάδες απεργίας πείνας, η κατάσταση της υγείας του Ηρακλή Κωστάρη είναι οριακή. Η οικογένειά του και η επιτροπή αλληλεγγύης στον αγώνα του ζητούν να τον επισκεφθούν και να τον εξετάσει εξωτερικός γιατρός προκειμένου να γνωματεύσει για την κατάσταση της υγείας του.

"google ad"

Σε έκκλησή του μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού στο Κόκκινο, ανέφερε ότι:

“Κάνω μια προσπάθεια να ακουστώ, αλλά συναντώ κλειστές πόρτες. Zητώ αυτά που μου αναλογούν. Όπως ορίζει ο νόμος δικαιούμαι άδειες για την παρακολούθηση μαθημάτων στο πανεπιστήμιο που έχω περάσει με πανελλήνιες εξετάσεις. Η πολιτεία εδώ και δέκα μήνες μου το αρνείται, και κανένας δεν μου έχει εξηγήσει τον λόγο”.

Ενώ τονίζει ότι, η απόφαση είναι πολιτική και έρχεται από πάνω, και σημειώνει ότι βρίσκεται σε ομηρία του καθεστώτος καθώς έχει ήδη χάσει δύο εξάμηνα και σύμφωνα με τον νέο νόμο για τους χρόνιους φοιτητές κινδυνεύει να διαγραφεί από το πανεπιστήμιο.

πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...

Γ.Α.Δ.Π. Κρήτης: Πώς να προστατευτείτε από περιστατικά εξαπάτησης

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  Κρήτης, στοχεύοντας στην ενημέρωση...

Ρέθυμνο: 500 ευρώ γιατί έκαιγε υπολείμματα καλλιεργειών

Διαδοχικά είναι τα πρόστιμα στην Κρήτη για πυρκαγιάς που...