14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

“Πωλείται Ζωή”: Ένα ντοκιμαντέρ για το νερό στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

Ημερομηνία:

Συνεχίζονται οι προβολές Ντοκιμαντέρ από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων με καινούρια θεματική ‘’Περιβάλλον…. Ένα εμπορεύσιμο προϊόν του καιρού μας’’ . Αυτή την Τρίτη 16/12 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γ.Αυγερόπουλου ‘’ Πωλείται Ζωή’’.

Το “Πωλείται Ζωή” εξετάζει την μεγαλύτερη αγορά νερού του κόσμου που έχει στηθεί στην Χιλή. Εκεί όπου οι υδάτινοι πόροι της χώρας δεν ανήκουν στο κράτος αλλά σε ιδιώτες και μία εταιρεία μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ενός ολόκληρου ποταμού και να κατέχει ποσότητα νερού ίση με το Βέλγιο. Εκεί, όπου το νερό έχει μετατραπεί από δημόσιο αγαθό ζωής σε ιδιοκτησία, και ένα «δικαίωμα νερού» μπορεί να κοστίζει όσο ένα σπίτι.

Ακόμα και στην έρημο της Ατακάμα, που θεωρείται η ξηρότερη περιοχή του πλανήτη, οι μεταλλευτικές εταιρείες – μεγαλο-ιδιοκτήτες του μακρύτερου ποταμού της Χιλής, Ρίο Λόα – αντλούντεράστιες ποσότητες και χρησιμοποιούν το πολύτιμο νερό για να ξεπλένουν μέταλλα, καταδικάζοντας χιλιάδες ιθαγενείς και χωριά αγροτών στην δίψα και τη φτώχεια.

Στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους Abuela Grillo του D.Chapon.

Οι Ayoreo είναι νομαδικός λαός της ανατολικής Βολιβίας. Ένας από τους θρύλους του λαού ήταν  ότι η «Direjná” (κρίκετ σε Ayoreo διάλεκτο)  είχε τη δύναμη να φέρει βροχή μέσα από το τραγούδι του. Το νερό δεν έλειψε ποτέ από πού βρισκόταν. Μέχρι την ημέρα που, τραγουδώντας ασταμάτητα, η βροχή έπεσε τόσο δυνατά που το νερό πλημμύρισε εδάφη. Έτσι, εξορίστηκε από το χωριό και από την απουσία του δημιουργείται μια μεγάλη ξηρασία.

Αυτός ο μύθος έχει προσαρμοστεί σε κινούμενα σχέδια, από μια ομάδα καλλιτεχνών υπό την επίβλεψη της Βολιβίας από τον Denis Chapon, Γάλλο σκηνοθέτη του animation. Σε αυτή την μικρή ταινία, το κρίκετ είναι μια ωραία  γιαγιά (Abuela Grillo), η οποία μας οδηγεί σε μια ιστορία που αναδεικνύει το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού και όλα τα ζωτικής σημασίας αυτού του πολύτιμου υγρού.

ΑΦΙΣΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...