17.8 C
Chania
Saturday, May 11, 2024

Πως αποδομείται ένα κίνημα

Ημερομηνία:

Της Μαρίας Δεναξά

? Για 11ο Σάββατο τα Κίτρινα Γιλέκα διαδήλωσαν και πάλι σε ολόκληρη τη Γαλλία. Το επόμενο θα έιναι το 12ο Σάββατο διαδηλώσεων.

? Οσο περνάει ο καιρός μειώνεται η συμμετοχή του κόσμου κι αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Κυρίως όμως στον διχασμό και την διάσπαση του κινήματος, που επέφεραν οι επικοινωνιακοί χειρισμοί της κυβέρνησης.

? Με τη βοήθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ, πέρασαν το μήνυμα ότι τα Κίτρινα Γιλέκα πρόκειται για πολίτες που η πλειοψηφία έχει προσχωρήσει στα άκρα, αλλά και ταραξίες που τους αρέσει να σπάνε και να βανδαλίζουν, δια ασήμαντον αφορμή.

? Από την άλλη οι πιο φιλόδοξοι εκπρόσωποι των Κίτρινων Γιλέκων, έπεσαν στην παγίδα που τους είχαν στήσει τα τεχνοκρατικά συστήματα της εξουσίας. Με την βοήθεια τους, ανακοίνωσαν πως φτιάχνουν κόμματα για να κατέβουν στις ευρωεκλογές. Αυτή ακριβώς ήταν η επιδίωξη του Μακρόν.

? Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, εκλογικοί σχηματισμοί των “προσαρτημένων” Κίτρινων Γιλέκων, θα ανακόψουν τη δυναμική των κομμάτων των άκρων, όπως είναι της Λεπέν και του Μελανσόν. Κι αυτό γιατί οι αποπροσανατολισμένοι και απογοητευμένοι από τους πολιτικούς πολίτες θα πάνε να ψηφίσουν τα υποτιθέμενα “Κίτρινα Γιλέκα” κι έτσι θα επωφεληθεί το κόμμα του. Όπως δηλαδή δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν λάβει υπόψη τους αυτή την εξέλιξη.

? Πάντως τα υπόλοιπα Κίτρινα Γιλέκα που εξακολουθούν να διαμαρτύρονται, διαφωνούν με την σύσταση κομμάτων, δηλώνουν απολιτικ και εμμένουν στα αιτήματα τους όπως πχ είναι η επαναφορά του φόρου αλληλεγγύης στις μεγάλες περιουσίες, τα λαϊκά δημοψηφίσματα και θέσπιση Αμεσης Δημοκρατίας. Παράλληλα ζητούν απ όσους ενέδωσαν στις σειρήνες της πολιτικής, να βγάλουν το Κίτρινο Γιλέκο

? Την ίδια ώρα η δημοσιογραφική “βελόνα” εντός και εκτός Γαλλίας, έχει κολλήσει στα έργα και τις ημέρες του Μαδούρο στη Βενεζουελα, αλλά όχι στην αστυνομική βία* εναντίον διαδηλωτών εντός Γαλλίας, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και την πιο άγρια καταστολή.

? Κι αυτό το Σάββατο, πολίτες που απλά συμμετείχαν σε διαδήλωση, έχασαν τα μάτια τους από πλαστικές σφαίρες ή τραυματίστηκαν σοβαρά από αφηνιασμένους αστυνομικούς.

? Στο Παρίσι ο Jérôme Rodrigues, μια από τις εμβληματικές φιγούρες των Κίτρινων Γιλέκων μετέδιδε live στο FB την κινητοποίηση, όταν όπως δήλωσε, αστυνομικοί που περνούσαν απο μπροστά του τον αναγνώρισαν και στόχευσαν το κεφάλι του. Εχασε το δεξί μάτι (video) απο πλαστική σφαίρα.Το κινητό του Rodrigues κατέγραψε την επίθεση (video). Oι αρχές διαψεύδουν την εκδοχή του.

? Την ίδια ώρα σε άλλο βίντεο, Κίτρινα Γιλέκα διαδήλωναν ειρηνικά, όταν τους περικύκλωσαν δεκάδες μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας με προτεταμένα όπλα (video). Τους πέταξαν καπνογόνα, δακρυγόνα ενώ τους πυροβολούσαν με πλαστικές σφαίρες.

"google ad"

? Ενημερωτικά, στις 15 Ιανουαρίου οι πολίτες που έχασαν το μάτι τους από πλαστικές σφαίρες, ήταν 13. Σήμερα 18…και οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

? Χθες εμφανίστηκαν στους δρόμους του Παρισιού διαδηλωτές με Κόκκινα Φουλάρια, με αίτημα την επιστροφή στην τάξη και τον τερματισμό των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων. Μεταξύ των διαδηλωτών με τα Κόκκινα Φουλάρια και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Σε βίντεο διαδηλωτές χειροκροτούν και επιχαίρουν το έργο των αστυνομικών δυνάμεων (video)

?Τέλος, τα Δυτικά όπως και τα γαλλικά ΜΜΕ, έχουν επιμελώς υποβαθμίσει τα γεγονότα, με αποτέλεσμα οι ειδήσεις γύρω απ όσα διαδραματίζονται κάθε Σαββατοκύριακο στη Γαλλία, να είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

* Υπάρχουν πολλά γεγονότα που μαρτυρούν πως απο την αρχή των κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων, η κυβέρνηση αντέδρασε με βία απέναντι στους διαδηλωτές σε μια φαινομενική της επιθυμία να προκαλέσει, ώστε μετά να καταδικάσει το κίνημα ως βίαιο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η καταστροφή στη Γάζα, χειρότερη και από τον βομβαρδισμό της Δρέσδης

Η καταστροφή που έχει προκαλέσει στη Γάζα η αδιάκοπη στρατιωτική επιδρομή του Ισραήλ από την...

Στο Βοτανικό Πάρκο Χανίων ο γάμος του Στέφανου Κασσελάκη με τον Τάιλερ Μάκμπεθ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη και του Τάιλερ...

Joost Klein: Ο Ολλανδός διέγραψε τα stories του και έκανε unfollow την Eurovision

Ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό έχει προκύψει με τη συμμετοχή...