16.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα ανακοίνωσε η Μόσχα

Ημερομηνία:

Σε κατάπαυση του πυρός στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα προχωράνε οι ρώσικες δυνάμεις προκειμένου να επιτρέψουν τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Interfax.

Η κατάπαυση του πυρός προέκυψε έπειτα από συμφωνία της Ρωσίας και της Ουκρανίας στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων.

«Αυτήν τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram.

«Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν να έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε.

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Η πόλη Βολνοβάκα έχει επίσης υποστεί μερικές από τις σφοδρότερες ρωσικές επιθέσεις. Η ανταποκρίτρια του Guardian, Emma Graham-Harrison αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην πόλη:

«Στη Βολνοβάκα, η επίθεση εξακολουθεί να είναι τόσο έντονη που τα πτώματα ακόμα δεν έχουν περισυλεγεί, λέει ο τοπικός βουλευτής Dmytro Lubinets. Οι Ουκρανοί που είναι ακόμα αρκετά γενναίοι για να εκτελέσουν αποστολές διάσωσης επιστρέφουν μόνο για τους ζωντανούς.

Χιλιάδες από αυτούς είναι παγιδευμένοι σε υπόγεια, με φθίνουσες προμήθειες τροφίμων και νερού, προστατεύοντας από μια προφανώς παράλογη επίθεση σε μια πόλη που ο Lubinets λέει ότι δεν έχει στρατιωτικούς υπερασπιστές στο κέντρο της. Η γραμμή επαφής είναι 20 χιλιόμετρα μακριά», λέει.

«Δεν σταματάει ποτέ, κάθε πέντε λεπτά γίνεται απόβαση όλμου ή βλήματα πυροβολικού, ορισμένα κτίρια έχουν χτυπηθεί από πολλαπλά συστήματα ρουκετών», δήλωσε τηλεφωνικά.

«Στην πόλη δεν υπάρχει κτίριο που να μην έχει υποστεί άμεσες ή παράπλευρες απώλειες. Έτσι, κάποια κτίρια έχουν μεγάλη καταστροφή, κάποια μικρή καταστροφή, κάποια έχουν καταστραφεί εντελώς μέχρι το έδαφος».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...