25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσία και Δύση στα πρόθυρα «πραγματικού πολέμου»

Ημερομηνία:

Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης δεν μπορεί πλέον να χαρακτηρίζεται ως «υβριδικός πόλεμος», αλλά πλησιάζει στο να γίνει πραγματικός πόλεμος, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ενώ ο Λαβρόφ κατηγορεί τα δυτικά κράτη για την αποστολή όπλων αξίας δισεκατομμυρίων στην Ουκρανία, την ίδια μέρα που ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει από τη Γερμανία την άδεια να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία σχεδιάζει να τα στείλει είτε το Βερολίνο συμφωνεί είτε όχι.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Naledi Pandor, ο Λαβρόφ σημείωσε επίσης ότι αυτός ο «σχεδόν πραγματικός» πόλεμος ήταν κάτι που η Δύση «προετοίμαζε εδώ και πολύ καιρό εναντίον της Ρωσίας». Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι δυτικές δυνάμεις επιδιώκουν να καταστρέψουν οτιδήποτε ρωσικό, από τη γλώσσα μέχρι τον πολιτισμό που υπήρχε στην Ουκρανία για αιώνες, ακόμη και να απαγορεύσουν στους ανθρώπους να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα.

Ο Λαβρόφ συνέχισε επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρακτικές είναι συνηθισμένες στην Ουκρανία και ότι οι δύο τελευταίοι πρόεδροι της χώρας, ο Πιότρ Ποροσένκο και ο σημερινός ηγέτης Βλαντιμίρ Ζελένσκι, έχουν μετατραπεί σε «πρόεδρους πολέμου» και σε «ρωσοφοβικούς ηγέτες».

Ο υπουργός υπενθύμισε επίσης ότι η Ουκρανία έχει υιοθετήσει νόμους που απαγορεύουν τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην εκπαίδευση, στα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και στην καθημερινή ζωή. «Και όλα αυτά υποστηρίζονται από τη Δύση», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι αυτή η υποστήριξη εκτείνεται σε πορείες νεοναζί με σβάστικες και σύμβολα απαγορευμένων ναζιστικών τμημάτων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι κάνει τα στραβά μάτια στο γεγονός ότι οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν να επιλέγουν σκόπιμα στόχους και να πραγματοποιούν επιθέσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να τρομοκρατούν τον άμαχο πληθυσμό. «Η Δύση γνωρίζει πολύ καλά ότι το ουκρανικό καθεστώς βομβαρδίζει σκόπιμα πόλεις και χωριά χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχονται από τη Δύση», είπε ο υπουργός.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί επιθέσεις στην Ουκρανία κατά μη στρατιωτικών υποδομών και ότι η ζημιά σε αυτή οφείλεται στην τακτική πρακτική του Κιέβου να αναπτύσσει βαρέα όπλα και συστήματα αεράμυνας σε κατοικημένες περιοχές.

Πάντως, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η Μόσχα παραμένει ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο και προειδοποίησε ότι όσοι αρνούνται τις συνομιλίες πρέπει να καταλάβουν ότι όσο περισσότερο καθυστερούν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βρεθεί λύση.

Το Κίεβο ζητεί… πολλές εκατοντάδες άρματα μάχης

Η Ουκρανία χρειάζεται πολλές εκατοντάδες άρματα μάχης από τους δυτικούς συμμάχους της προκειμένου να αντεπιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις για να ανακτήσει εδάφη που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις της Μόσχας, εκτίμησε σήμερα ο επιτελάρχης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Χρειαζόμαστε άρματα μάχης –όχι 10 με 20– αλλά πολλές εκατοντάδες“, έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο Αντρί Γέρμακ.

Στόχος μας είναι (να αποκαταστήσουμε) τα σύνορα του 1991 και να τιμωρήσουμε τον εχθρό, που θα πληρώσει για τα εγκλήματά του”.

Το Κίεβο κάνει έκκληση για την προμήθεια αρμάτων μάχης, κυρίως των γερμανικής κατασκευής Leopard 2, τα οποία χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ και για τα οποία απαιτείται η έγκριση του Βερολίνου ώστε να επανεξαχθούν στην Ουκρανία.

"google ad"

Ο πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει την άδεια της Γερμανίας για την αποστολή των Leopard στην Ουκρανία αλλά σχεδιάζει, όπως επισήμανε, να τα στείλει ανεξαρτήτως με το αν συμφωνεί το Βερολίνο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είπε το Σάββατο ότι το Βερολίνο δεν θα σταθεί εμπόδιο αν η Πολωνία θελήσει να κάνει κάτι τέτοιο.

Το Βερολίνο δεν έχει λάβει πολωνικό αίτημα

Πάντως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη αίτημα για την έγκριση παράδοσης αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής Leopard στην Ουκρανία από συμμάχους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν υπάρχει ακόμη αίτημα από την πολωνική κυβέρνηση. Οι ανακοινώσεις στον Τύπο δεν αποτελούν επίσημο αίτημα», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ. Από τα συμβόλαια πώλησης των γερμανικών εξοπλιστικών συστημάτων προβλέπεται ότι η μεταπώληση ή διάθεσή τους σε τρίτη χώρα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από το Βερολίνο.

«Υπάρχουν διαδικασίες για αυτό και αυτές θα τηρηθούν. Όταν υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Πολωνία, ξεκινά η διαδικασία», δήλωσε ο κ. Χέμπεστραϊτ, απέφυγε ωστόσο να απαντήσει πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία. Η Γερμανία «δεν είναι απομονωμένη στο θέμα της παράδοσης των Leopard 2, κάποιες χώρες είναι υπέρ, κάποιες άλλες κατά», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αποκλείει την παράδοση, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση για κάτι τέτοιο». «Είμαστε τεράστιοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, εξακολουθεί ωστόσο να υπάρχει ανάγκη συζήτησης για την παράδοση των Leopard 2 και θα πάρουμε αυτόν τον χρόνο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα φημολογούμενα προβλήματα που έχει προκαλέσει στις σχέσεις με τις ΗΠΑ η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας στο θέμα των Leopard 2, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, «ούτε ως προς την ουσία ούτε ως προς την υποτιθέμενη ένταση». Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ «είναι συνεχείς και εποικοδομητικές, ανταλλάσσουμε απόψεις με σαφήνεια και ο καγκελάριος εξακολουθεί να υποστηρίζει τον πολύ στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ», ανέφερε.

Οι Ουκρανοί θα υποφέρουν αν η Δύση στείλει άρματα μάχης

Οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα υποφέρουν αν η Δύση στείλει άρματα μάχης ως υποστήριξη προς το Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Όπως είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, οι διαφωνίες στην Ευρώπη για την παροχή ή μη αρμάτων μάχης στο Κίεβο δείχνουν τη “νευρικότητα” που επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες έχουν ευθύνη για τις επιπτώσεις που θα έχει η προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία.

Μα φυσικά όλες οι χώρες που συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, προμηθεύοντας οπλισμό στην Ουκρανία και αυξάνοντας το τεχνολογικό της επίπεδο φέρουν ευθύνη (για τη συνέχιση της σύγκρουσης). Το βασικό είναι ότι οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτή την ψευδοστήριξη“, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ