27.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Πόλεμος στη Γάζα: To πραγματικό σχέδιο της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ είναι η Εθνοκάθαρση;

Ημερομηνία:

Του Χρήστου Καλαντζόγλου

Με 20.000 Παλαιστίνιους νεκρούς, από τους οποίους τουλάχιστον το ένα τρίτο είναι παιδιά και δεκάδες χιλιάδες κτήρια κατεστραμμένα στη Γάζα, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, εξακολουθεί να είναι ασαφές το σχέδιο εξόδου από τον πόλεμο. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν θέλει τίποτα λιγότερο από την εξάλειψη της Χαμάς, ελπίζοντας στην πολιτική επιβίωσή του.

Ωστόσο όσο περνά ο καιρός τόσο εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του Νετανιάχου για την εξάλειψη μιας οργάνωσης που είναι άρρηκτα δεμένη με την παλαιστινιακή κοινωνία στην Γάζα.

Αντιθέτως, όπως σημειώνει στο al Jazeera ο καθηγητής Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, Λορέντζο Κάμελ, οι τεράστιας κλίμακας καταστροφές σε όλη τη Γάζα δείχνουν ότι το Plan B του Ισραήλ είναι διαφορετικό: Στόχος είναι η βίαιη και μόνιμη μετεγκατάσταση των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων από την Γάζα κυρίως στην Χερσόνησο του Σινά, παρά τις αντιρρήσεις της Αιγύπτου.

Οι προθέσεις των ισραηλινών αρχών είχαν διαφανεί στο έγγραφο του υπουργείου Πληροφοριών που διέρρευσε στον ισραηλινό Τύπο στα τέλη Οκτωβρίου και φέρει την υπογραφή μιας οργάνωσης που αποκαλείται «Ένωση για τον Εποικισμό- Λωρίδα της Γάζας». Στόχος αυτής της οργάνωσης είναι η επανεγκατάσταση εβραίων εποίκων στην Γάζα 18 χρόνια μετά την αποχώρηση από την περιοχή των εποίκων και του ισραηλινού στρατού.

Μπορεί να μην ζούμε στο 1948 και να μην είναι τόσο απλό να εξαφανίσεις ολόκληρες πόλεις και χωριά, όπως έγινε πριν από 75 χρόνια όταν οι εβραϊκές πολιτοφυλακές εκδίωξαν με τη βία τους Παλαιστίνιους από τα χωριά τους. Αυτό που επιδιώκει να κάνει το Ισραήλ σήμερα είναι να καταστήσει αδύνατη την επιβίωση στην Λωρίδα της Γάζας για τους Παλαιστίνιους, καταστρέφοντας τις υποδομές και καταδικάζοντας σε αργό θάνατο όποιον δεν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς.

Γι αυτό και τα ισραηλινά αεροπλάνα και το πυροβολικό δεν στοχεύουν την Χαμάς, αλλά τις πολιτικές υποδομές. Γι αυτό και βομβαρδίζονται σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες, θερμοκήπια, αντλιοστάσια νερού, το δίκτυο αποχέτευσης, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και γεννήτριες. Οτιδήποτε μπορεί να υποστηρίξει την επιβίωση αμάχων γίνεται συντρίμμια. Αυτή η τακτική απέφερε ήδη την εκδίωξη 1,8 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων από τα σπίτια τους, οι οποίοι τώρα συνωστίζονται κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, σε καταυλισμούς κάτω από απερίγραπτες συνθήκες.

Οι διεθνείς οργανισμοί χρησιμοποιούν λέξεις όπως «καταστροφή», «νεκροταφείο» και «κόλαση» για να περιγράψουν την κατάσταση στην οποία ζουν οι Παλαιστίνιοι, που δεν κινδυνεύουν μόνο από τις βόμβες, αλλά και από διάφορες επιδημίες. Όπως ομολόγησε με χαρακτηριστικό κυνισμό ο Γκιόρα Έιλαντ, πρώην επικεφαλής του ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, «οι σοβαρές επιδημίες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας θα φέρουν πιο κοντά τη νίκη». Θέση που έκανε την ισραηλινή Haaretz να γράψει ότι πρόκειται για την έκθεση «του κακού σε κοινή θέα»…

Η κυβέρνηση Νετανιάχου και οι μέντορες του πρωθυπουργού σκοπεύουν να μετατρέψουν την Γάζα σε μη κατοικήσιμη περιοχή, ώστε οι Παλαιστίνιοι να μην έχουν άλλη επιλογή από την προσφυγιά. Στην συνέχεια θα μεθοδευτεί η ενσωμάτωση των προσφύγων στις γειτονικές χώρες, κυρίως στην Αίγυπτο. Και η Λωρίδα της Γάζας θα μείνει ένα τεράστιο κενό οικόπεδο στο οποίο θα επιστρέψουν οι εβραίοι έποικοι και ο στρατός.

Γι αυτό ο πρώην υποδιευθυντής της Μοσάντ, Ραμ Μπεν Μπάρακ δήλωσε ότι πρέπει «να οικοδομηθεί μια συμμαχία χωρών και διεθνών χρηματοδοτών που θα επιτρέψει στους Γαζαίους που θέλουν να φύγουν, να ενσωματωθούν (σε αυτές της χώρες) με την απόκτηση υπηκοότητας».

Κατά τον Μπεν Μπάρακ η εκδίωξη των Παλαιστίνιων από την Γάζα «είναι μια ευκαιρία γι αυτούς να ξεφύγουν από το καθεστώς φόβου της Χαμάς, που τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκέντρωση της ΚΟΒ Ν. Περιαστικών του ΚΚΕ στον Γαλατά, με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΟΒ...

Την Τρίτη η επίδειξη των Red Arrows της Βρετανικής Royal Air Force στα Χανιά

Με άκρως φαντασμαγορικό και τιμητικό τρόπο ξεκινούν και επίσημα...