30.4 C
Chania
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2026

Πώς η αποτυχία της Γερμανίας να εξασφαλίσει έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνδέεται με τη στάση της στο Παλαιστινιακό

Ημερομηνία:

Η αποτυχία της Γερμανίας να εξασφαλίσει μια μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2027–2028 αποτελεί μια ιστορική και άκρως απροσδόκητη διπλωματική υπαναχώρηση για το Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια της σχετικής ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση, η γερμανική υποψηφιότητα συγκέντρωσε μόλις 104 ψήφους, υπολειπόμενη σημαντικά από την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, η οποία μεταφράζεται σε 127 ή περισσότερες ψήφους. Αντίθετα, οι συνυποψήφιες χώρες από την Ομάδα των Δυτικοευρωπαϊκών και Λοιπών Κρατών, η Πορτογαλία με 134 ψήφους και η Αυστρία με 131 ψήφους, κατέλαβαν με άνεση τις δύο διαθέσιμες θέσεις. Η εξέλιξη αυτή φέρει βαθύτατη σημασία που εκτείνεται πέρα από τη διεθνή διπλωματία, επηρεάζοντας την παγκόσμια ασφάλεια αλλά και την εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Οι αντιδράσεις για τη στάση στο Μεσανατολικό και το μήνυμα του Παγκόσμιου Νότου

Η πλέον άμεση και ευρέως συζητημένη αιτία της γερμανικής αποτυχίας εντοπίζεται στη διεθνή δυσαρέσκεια απέναντι στην πρόσφατη κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής του Βερολίνου. Διπλωμάτες και αναλυτές του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι η απόλυτη και σταθερή υποστήριξη της Γερμανίας προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα εξελίχθηκε σε ένα βαρύ διπλωματικό μειονέκτημα στο προσκήνιο των Ηνωμένων Εθνών.

Πολλά κράτη-μέλη, με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνα που προέρχονται από τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο, αξιοποίησαν τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας για να εκδηλώσουν τη σαφή αποδοκιμασία τους απέναντι σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως δύο μέτρα και δύο σταθμά εκ μέρους του Βερολίνου στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Η στάση αυτή στέρησε τελικά από τη Γερμανία κρίσιμες ψήφους συναίνεσης, καθορίζοντας το αρνητικό αποτέλεσμα.

Πλήγμα στις διαχρονικές φιλοδοξίες για μια μόνιμη θέση

Η συγκεκριμένη διπλωματική απώλεια υπονομεύει σοβαρά τις μακροχρόνιες επιδιώξεις της Γερμανίας για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για δεκαετίες, το Βερολίνο διεξάγει συστηματική εκστρατεία από κοινού με τη Βραζιλία, την Ινδία και την Ιαπωνία —τις χώρες της ομάδας G4— υποστηρίζοντας ότι η δομή που διαμορφώθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι πλέον ξεπερασμένη και ότι η Γερμανία δικαιούται μια μόνιμη θέση στο όργανο.

Η αδυναμία εξασφάλισης ακόμη και μιας τυπικής, διετούς θητείας ως μη μόνιμο μέλος αποδυναμώνει ουσιαστικά το μακροπρόθεσμο επιχείρημα του Βερολίνου ότι αποτελεί έναν απαραίτητο και διεθνώς έμπιστο παγκόσμιο παράγοντα, ικανό να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Εσωτερικοί πολιτικοί κλυδωνισμοί για την κυβέρνηση Μερτς

Σε εσωτερικό επίπεδο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκαλεί σοβαρούς πολιτικούς πονοκεφάλους για τον Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεπουλ. Τα κόμματα της εγχώριας αντιπολίτευσης, με πρώτους τους Πράσινους, χαρακτήρισαν άμεσα την απώλεια ως μια «ντροπιαστική ήττα», επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβερνητική διοίκηση για την αποτυχία της να πλαισιώσει τη γερμανική υποψηφιότητα με σύγχρονες και συμπεριληπτικές διπλωματικές στρατηγικές.

Παρόλο που ο Καγκελάριος Μερτς έχει επιχειρήσει να εδραιώσει τη Γερμανία σε ηγετική θέση αναφορικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την υποστήριξη προς την Ουκρανία, η απώλεια αυτή στον ΟΗΕ πλήττει την αξιοπιστία του αφηγήματος ότι η κυβέρνησή του ασκεί ευρεία επιρροή στην παγκόσμια σκηνή.

Η στροφή της Γενικής Συνέλευσης προς τις «μεσαίες δυνάμεις»

Η ξεκάθαρη επικράτηση της Πορτογαλίας και της Αυστρίας αναδεικνύει μια ευρύτερη τάση εντός της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία φαίνεται να προκρίνει «μεσαίες δυνάμεις» με γεφυρωτικό ρόλο, έναντι οικονομικά ισχυρών αλλά πολιτικά πολωτικών κρατών.

Η Αυστρία είδε μια συστηματική εκστρατεία δεκαπέντε ετών να ολοκληρώνεται με επιτυχία, επενδύοντας στην ιστορικά ουδέτερη στάση της στη διεθνή σκηνή. Από την άλλη πλευρά, η Πορτογαλία αξιοποίησε τους βαθείς διπλωματικούς της δεσμούς με χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, αποτελώντας έναν σαφώς λιγότερο διχαστικό εκπρόσωπο για τη Δυτική Ευρώπη σε ένα έντονα κατακερματισμένο διεθνές περιβάλλον.

Η επόμενη ημέρα και οι διπλωματικές προεκτάσεις

Ο Καγκελάριος Μερτς επιχείρησε να υποβαθμίσει τις εντυπώσεις από το αρνητικό αποτέλεσμα, δηλώνοντας ότι η Γερμανία παραμένει ένας «αξιόπιστος πυλώνας του πολυμερούς συστήματος» και ότι θα συνεχίσει το έργο της εκτός του Συμβουλίου.

Ωστόσο, ο αποκλεισμός από το Συμβούλιο Ασφαλείας σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα παραμείνει στο περιθώριο του κεντρικού οργάνου λήψης αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και ρευστών διεθνών ισορροπιών. Η επόμενη ημέρα καλεί το Βερολίνο να αναμετρηθεί με τα όρια της διπλωματικής του επιρροής, καθώς οι παραδοσιακές ισορροπίες ισχύος επαναπροσδιορίζονται διεθνώς.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης για τοποθέτηση πεζογέφυρας

Ολιγόλεπτη διακοπή κυκλοφορίας στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης στις 4 Ιουνίου 2025, 09:00-10:00, για τοποθέτηση πεζογέφυρας στο τμήμα Γεωργιούπολη – Πετρές.

Στο «κόκκινο» το Λασίθι: 427 παραβάσεις και 10 ακινητοποιήσεις οχημάτων μέσα σε μία ημέρα

427 παραβάσεις και 10 ακινητοποιήσεις οχημάτων σε 24ωρο τροχονομικό έλεγχο στο Λασίθι. Συμμετείχαν αστυνομικές δυνάμεις από Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Εαρινό Σχολείο «SPTDC 2026» στο Ηράκλειο: Γεφυρώνοντας τη Θεωρία και την Πράξη στους Κατανεμημένους Υπολογισμούς

Το Εαρινό Σχολείο SPTDC 2026 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο ΙΤΕ Ηρακλείου, με 50 συμμετέχοντες από Ελλάδα και εξωτερικό. Εστίασε σε blockchain, κατανεμημένη μάθηση και κβαντική πληροφορική.