15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πώς περιγράφουν το επεισόδιο με τον Ακάρ οι Έλληνες βουλευτές

Ημερομηνία:

Έντονο φραστικό επεισόδιο είχε ομάδα Ελλήνων βουλευτών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Λιβανός: Δώσαμε κατηγορηματική απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα

«Σήμερα στην Κωνσταντινούπολη δώσαμε μια κατηγορηματική απάντηση στην επιθετικότητα της Τουρκίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Σπήλιος Λιβανός, αναφορικά με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς Ακάρ στο πλαίσιο στην κοινής συνεδρίασης κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ και αντιπροσωπειών από χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής στην Κωνσταντινούπολη.

«Απαντώντας στον Υπουργό ‘Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατέστησα σαφές ότι η Τουρκία, μία χώρα, που διατηρεί το casus belli εις βάρος της Ελλάδος, που προβάλλει το επιθετικό δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, που παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα, που κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη, που συνεχίζει να κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, που ζήτα την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών την ώρα, που τοποθετεί απέναντι τους την Γ Στρατιά του Αιγαίου, αυτή η χώρα δεν μπορεί να μιλά για επιθετικότητα της Ελλάδος, για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και σχέσεις καλής γειτονίας» τόνισε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε: «Εξήγησα, μάλιστα, πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και υπενθύμισα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήλθε στην Κωνσταντινούπολη για να συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Στον αντίποδα, ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν αυτός, που είπε Μητσοτάκης no και έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας».

Τζάκρη: Η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρει: «Φαίνεται ότι η προεκλογική εκστρατεία της κυβέρνησης Ερντογάν θα γίνει με κεντρικό της θέμα της Ελλάδα. Αυτή η τακτική όμως δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας στην περιοχή και στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Η κ. Τζάκρη επαναλαμβάνει -όπως έκανε και στην τοποθέτησή της στην συνεδρίαση για το ειδικό θέμα της Ενεργειακής Πολιτικής-, ότι «οι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μία χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Την στιγμή που στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας (η γνωστή σε όλους EFES), αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του ΟΗΕ. Επιπλέον είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών. Δυστυχώς, η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες και για την αεροπλοΐα πάνω από Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης. Υπάρχουν δίαυλοι συνομιλιών όπως οι διερευνητικές συνομιλίες και ο διάλογος για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες όμως υπονομεύονται με αυτές τις ενέργειες και την επιθετική ρητορική. Υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας με την προοπτική να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις από την Τουρκία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό υπονομεύει τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Λοβέρδος: Ο Aκάρ έφυγε από την αίθουσα όταν απαντήσαμε στις τουρκικές προκλήσεις

«Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με απρεπή τρόπο και με σαφή διάθεση να επιτεθεί στην Ελλάδα, μετέτρεψε μια πολυμερή ΝΑΤΟϊκή κοινοβουλευτική συνάντηση σε συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως τόνισε ο κ.Λοβέρδος, ο Χουλουσί Ακάρ «επανέλαβε, χωρίς να προκληθεί, τα απαράδεκτα και αστήρικτα επιχειρήματα που αρθρώνει η τουρκική πλευρά την τελευταία περίοδο, και όταν άρχισε να παίρνει τις τεκμηριωμενες απαντήσεις από μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, διέκοψε τη συνεδρίαση και αποχώρησε από την αίθουσα».

"google ad"

Γίνεται και από αυτό το συμβάν προφανές, πως η τουρκική ηγεσία λειτουργεί υπό καθεστώς απώλειας ψυχραιμίας, υπογράμμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος και διαμήνυσε: «Τέτοιες συμπεριφορές όμως δεν την βοηθούν. Τα μέτωπα που διαρκώς ανοίγει είναι μεγάλα και την ξεπερνούν».

Βολουδάκης: Η τουρκική προκλητικότητα ενισχύει την εθνική ενότητα και το ηθικό των Ελλήνων

Ο βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης αναφέρθηκε στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, καθώς και στο γεγονός ότι, τελευταία, η Τουρκία ζητά και αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. «Η Τουρκία θεωρεί δικαίωμά της να κάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ και ζητά να έχουμε εμείς περιορισμούς εντός της επικράτειάς μας. Το σκεπτικό αυτό θυμίζει το σκεπτικό της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία». Τέλος, διαβεβαίωσε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό ενισχύουν την εθνική ενότητα και το ηθικό των Ελλήνων. «Δεν θα υποχωρήσουμε» υπογράμμισε.

Τι υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μιλώντας για 40 λεπτά τόνισε:

«Ως Τουρκία, θέλουμε ειλικρινά να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση για τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο και ηπειρωτικό χώρο, τις ασκήσεις και παρόμοια προβλήματα.  Τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να λυθούν χωρίς συνομιλίες , συναντήσεις, επισκέψεις και διάλογος. Θέλουμε διάλογο. Θέλουμε να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής δίκαια, χτίζοντας μαζί μια ειρηνική παράδοση. Δυστυχώς, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί υποστηρίζουν συγκεκριμένες ενέργειες και ρητορικές για τις δικές τους πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες, κλιμακώνοντας τις εντάσεις».

«Αντί να αντιμετωπίζουμε αυτά τα διμερή ζητήματα άμεσα και καλή τη πίστη, οι Έλληνες φίλοι μας συνομιλούν με την ΕΕ. Μιλούν για αυτά τα διμερή ζητήματα σαν να προσπαθούν να τα παρουσιάσουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ ή εκείνοι ως ζητήματα του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ και πρόσθεσε:

«Δεν θα βοηθήσει η εμπλοκή τρίτων σε διμερή ζητήματα. Το μήνυμά μας προς τη γείτονα και σύμμαχό μας Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία δεν έχει αποτελέσει ποτέ απειλή για την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ούτε διεκδικούμε το έδαφος ή τα δικαιώματα οποιουδήποτε άλλου Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο μοναδικός μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών.” Θέλουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη- κτίζοντας συναντήσεις, αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση», είπε.

Υπογραμμίζοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG σκότωσε 40 χιλιάδες ανθρώπους μας και η οργάνωση FETO σκότωσε 251 ανθρώπους, ο Ακάρ είπε, “Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να σώσουμε τη χώρα και το έθνος μας από τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα».

Τονίζοντας επανειλημμένα ότι η λύση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων, ο Ακάρ δήλωσε:

«Πάντα και επίμονα δηλώναμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου. Το πρώτο είναι οι συναντήσεις διαβούλευσης, η άλλη είναι οι διαδικασίες διαχωρισμού και η τρίτη οι συναντήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Εμείς δίνουμε σημασία στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι ειδικοί πρέπει να συγκεντρωθούν και να τα μελετήσουν λεπτομερώς. Οι πρώτες τρεις συναντήσεις έγιναν. Δηλώσαμε ότι περιμέναμε την ελληνική πλευρά στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ωστόσο, δεν λάβαμε απαντήσεις για δύο χρόνια. Υποστηρίξτε αυτές τις συναντήσεις, μιλήστε για αυτό το θέμα στο κοινοβούλιο σας όταν επιστρέψετε, Ας βρούμε μαζί λύσεις στα Ελληνο-Τουρκικά προβλήματα».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ