20.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Π. Κουρουμπλής: Σημαντικές οι επερχόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την Κρήτη – Χρειαζόμαστε έναν “οικολογικό πατριωτισμό”

Ημερομηνία:

Συστράτευση όλων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και κυρίως της ανεργίας των νέων, ζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου με θέμα: «Η Νεολαία, στρατηγική προτεραιότητα στις Περιφέρειες που μαθαίνουν: Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα και Έξυπνη Εξειδίκευση», το οποίο διεξάγεται στο Ηράκλειο της Κρήτης.Ο Υπουργός τόνισε, «πόσο κομβικό αλλά και επώδυνο ζήτημα της ζωής μας είναι η ανεργία, η οποία μάλιστα στους νέους παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις». Όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής, «χρειάζεται όλοι μαζί να στρατεύσουμε τις δυνατότητες μας πολιτικές, διανοητικές, οικονομικές, για να αναζητήσουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τρόπους με τους οποίους θα αναχαιτίσουμε αυτό το υπονομευτικό για την κοινωνική συνοχή ζήτημα».

Ο Υπουργός σημείωσε ότι ειδικά στην Κρήτη, προστίθενται στο ζήτημα της ανεργίας και οι επερχόμενες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Έτσι προβάλλει η ανάγκη για έναν «οικολογικό πατριωτισμό», είπε ο κ. Κουρουμπλής.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να επιλέξει αν θα πάει  σε ανταγωνισμό, πίσω από τον οποίον θα υποκρύπτεται ο εφιάλτης της  μείωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της “φόρτωσης” του εργασιακού κόστους στην εργασία η αν θα πάει σε επιλογές ποιοτικές, όπου θα εξασφαλίζει πλέον την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων μέσα από την αυτογνωσία και την κατάκτηση της γνώσης. Μέσα από την αξιοποίηση εργαλείων όπως είναι η κοινωνική οικονομία, η εταιρική κοινωνική ευθύνη, ο συμμετοχικός στρατηγικός σχεδιασμός, με την ενεργοποίηση δηλαδή της κοινωνίας των πολιτών. Εδώ έρχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο η Αυτοδιοίκηση. Η οποία γνωρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, μπορεί να δώσει χώρο στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και να διευκολύνει την ανάπτυξή τους», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής. Ο Υπουργός τόνισε αυτές οι λύσεις «πρέπει να προτιμηθούν». Πρόσθεσε μάλιστα ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄& Β’  Βαθμού και ετοιμάζει “πύλη” στην οποία επιχειρεί να καταγράψει όλο το Ελληνικό επιστημονικό δυναμικό της διασποράς. «Τους επιστήμονες δηλαδή που έφυγαν λόγω της κρίσης, αλλά και όλους εκείνους τους επιστήμονες της διασποράς που μπορούν ανά πάσα στιγμή με τον τρόπο τους να φανούν χρήσιμοι για την πατρίδα», όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο Υπουργός ζήτησε «να απαλλαγούμε από στερεότυπα και προκαταλήψεις και να βρούμε κοινούς τόπους, συνεννόησης και συνεργασίας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την εξειδίκευση και την καινοτομία. Γιατί μέσα από την αξιοποίηση της γνώσης αποκτούμε δύναμη και με τη δύναμη μπορούμε να απαντήσουμε στα μεγάλα και μικρά προβλήματα της εποχής μας».

«Είναι ανάγκη να βρούμε τον κοινό τόπο για να μπορέσουμε τη συμμετοχή όλων μας  και της κοινωνίας των πολιτών ώστε να αποκτήσει η προσπάθεια και δύναμη και δυναμική», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

epoli.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature...

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική...

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός...