16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Π. Πολάκης: Απέκρυψε δικαστική απόφαση και πήγε να διοριστεί πρόεδρος σε Εθνική Αρχή

Ημερομηνία:

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Παύλος Πολάκης, προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Ν. Κεραμέως, με θέμα την παράνομη πρόταση ορισμού του κ. Βραχνή ως Προέδρου της  Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Τεκμηριώνοντας την ερώτηση, ο Βουλευτής Χανίων ρωτάει την Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να εκτελεστεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για ανάκληση της μη νόμιμης ακαδημαϊκής εξέλιξης του κ. Βραχνή και αν έχει ενημερώσει το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να μην προχωρήσει ο διορισμός του στη Θέση του Προέδρου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Δυνάμει της με αριθμό 2258/2020 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ακυρώθηκε η με αριθμό 163/2.08.2017 Πράξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, με την οποία ο Νικόλαος Βραχνής είχε διορισθεί στην βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή.

Η απόφαση αυτή έχει άμεση εκτελεστότητα από την έκδοση της έναντι όλων (erga omnes) και σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος «Η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει.

Νόμος ορίζει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της διοίκησης», επίσης σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.3068/2002 «Το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσεις και να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής και για την εκτέλεση των αποφάσεων.

Δικαστικές αποφάσεις κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου είναι όλες οι αποφάσεις των διοικητικών, πολιτικών, ποινικών και ειδικών δικαστηρίων που παράγουν υποχρέωση συμμόρφωσης ή είναι εκτελεστές κατά τις οικείες δικονομικές διατάξεις και τους όρους που κάθε απόφαση τάσσει».

Συνεπώς o κ. Βραχνής με την έκδοση της ως άνω απόφασης θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί από τη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή, με ενέργειες της Διοίκησης, ήτοι του Πρύτανη,  διότι πλέον δεν διαθέτει το νόμιμο έρεισμα (την εκλογή σε προηγούμενη βαθμίδα) για την εξέλιξη του στην θέση αυτή. Κατά συνέπεια, με διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη θα πρέπει η εκλογή του και στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή να ανακληθεί.

Επειδή, ο κ. Βραχνής κατά την διάρκεια της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στις 2 Φεβρουαρίου 2021 με θέμα τον διορισμό του στη θέση του Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, απέκρυψε την δικαστική απόφαση που αφορούσε την κρίση του σε βαθμό Επίκουρου Καθηγητή.

Επειδή, το θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς ο κ. Βραχνής έχει οριστεί από τον Υπουργό Υγείας ως Πρόεδρος για την ευαίσθητη και κρίσιμη Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ενώ τυπικά στερείται αυτού του τυπικού προσόντος.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει, στο πλαίσιο άσκησης της εποπτείας του Υπουργείου, ώστε να εφαρμοστεί η με αριθμό 2258/2020 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ώστε να ανακληθεί η μη νόμιμη εξέλιξη του κ. Βραχνή σε Αναπληρωτή Καθηγητή;

2) Έχει ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας ώστε να μην προχωρήσει ο διορισμός του κ. Βραχνή στη Θέση του Προέδρου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, για την οποία αποτελεί τυπικό προσόν η ιδιότητα καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή;

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...