Η έλλειψη ρευστότητας ήταν και παραμένει το μεγάλο πρόβλημα των επιχειρήσεων και στο Ρέθυμνο, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας που διενήργησε το εμπορικό επιμελητήριο του νομού σε δείγμα 475 επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα υψηλά είναι και τα ποσοστά που δείχνουν αδυναμία αύξησης των θέσεων εργασίας, την ίδια στιγμή που ορατός εξακολουθεί να παραμένει και ο κίνδυνος των απολύσεων. Πάντως, σκοπός της έρευνας που διενεργήθηκε το τρίμηνο Αύγουστου – Οκτωβρίου, ήταν η αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης της Ρεθυμνιώτικης επιχειρηματικότητας.
Τον δικό τους “Γολγοθά” σε περιόδους βαθιάς ύφεσης, αναβαίνουν καθημερινά και στο Ρέθυμνο χιλιάδες επιχειρηματίες που προσπαθούν να κρατηθούν ζωντανοί μέσα στην οικονομική λαίλαπα.
Σύμφωνα με τ’ αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, που διενήργησε το εμπορικό επιμελητήριο στη διάρκεια του τριμήνου
Αυγούστου – Οκτωβρίου, προκύπτει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι η έλλειψη ρευστότητας και ακολουθεί η αδυναμία αύξησης των θέσεων εργασίας, την ίδια στιγμή που ορατός εξακολουθεί να παραμένει και ο κίνδυνος των απολύσεων.
Ο Αντώνης Καρυστιανός που είναι ένας από τους παλαιότερους επιχειρηματίες του Ρεθύμνου στο χώρο των βιβλιοπωλείων, μας καταθέτει τη δική του άποψη, υποστηρίζοντας πως πολλοί από τους συναδέλφους του αδυνατούν πλέον ν’ ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα με πόνο καρδιάς -όπως λέει- να αναγκάζονται να προχωρήσουν σε απολύσεις.
Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό των ντόπιων επιχειρηματιών υποστηρίζουν πως η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης κινείται προς λάθος κατεύθυνση, ενώ αν και πολλοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις από την ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, δεν λείπουν και εκείνοι που προσβλέπουν σε σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη από τη βελτίωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.
Στην έρευνα που έγινε με επιτόπιες συνεντεύξεις, συμμετείχαν 475 επιχειρήσεις από τις 500 που επιλέχθηκαν από όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας του νομού Ρεθύμνου και μάλιστα υπήρξαν και γεωγραφικά κριτήρια, καθώς συμμετείχαν επιχειρήσεις από τον οικιστικό ιστό της πόλης του Ρεθύμνου (219), από τις περιαστικές περιοχές (44) και από την ενδοχώρα (212). Εξάλλου, από τις 212 επιχειρήσεις της ενδοχώρας, περίπου οι μισές, δηλαδή οι 106, δραστηριοποιούνται σε περιοχές αμιγώς τουριστικές, όπως το Μπαλί, το Πάνορμο, η Αγία Γαλήνη, ο Πλακιάς.
neatv.gr – Στέλλα Μαθιουδάκη