27.9 C
Chania
Κυριακή, 30 Αυγούστου, 2026

Ρωσία: «Τριγμοί» στις σχέσεις με τη Σερβία – Προειδοποιεί ότι θέλει «συνέπεια στην φιλία»

Ημερομηνία:

Μήνυμα προς την σερβική πολιτική ηγεσία να είναι πιο συνεπής στην υπεράσπιση των φιλικών σχέσεων με την Ρωσία έστειλε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Έχουμε γνώση των πιέσεων που δέχεται η Σερβία. Καταγράφουμε επίσης τις διακηρύξεις του Βελιγραδίου για την φιλία με την Ρωσία. Ίσως υπάρχει διαφορετική αντίληψη της φιλίας. Εμείς υπερασπιζόμαστε τους φίλους στις δύσκολες στιγμές και πρεσβεύουμε την αρχή όλοι όσοι μας αποκαλούν φίλους να έχουν την ίδια προσέγγιση», δήλωσε με νόημα η Μαρία Ζαχάροβα, μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ.

Η δήλωση αυτή αποτελεί την πρώτη αντίδραση της Μόσχας για την υπερψήφιση από την πλευρά της Σερβίας της πρότασης προσωρινής απομάκρυνσης της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Σερβία επίσης υπερψήφισε στον ΟΗΕ και την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αναλυτές εκτιμούν ότι η δήλωση της Ζαχάροβα αποτελεί μία σοβαρή προειδοποίηση για να προληφθεί ενδεχόμενη αλλαγή της στάσης του Βελιγραδίου απέναντι στην Ρωσία.

Σημειώνεται ότι η Σερβία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο δέχεται ισχυρές πιέσεις να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ της οποίας επιθυμεί να γίνει μέλος. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις δημόσιες τοποθετήσεις του τελευταία, αν και δηλώνει ότι θεωρεί φίλη χώρα την Ρωσία, υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Σε συνέντευξή του πρόσφατα στην σερβική δημόσια τηλεόραση, δικαιολογώντας την υποστήριξη των ψηφισμάτων κατά της Ρωσίας στον ΟΗΕ, τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να έρθει σε σύγκρουση με την Δύση και να βρεθεί η Σερβία υπό την απειλή κυρώσεων.

ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΒΟΑΚ Χανίων από 31 Αυγούστου έως 8 Σεπτεμβρίου

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΒΟΑΚ Χανίων από 31/8 έως 8/9/2026. Εκ περιτροπής κυκλοφορία με φωτεινό σηματοδότη στο τμήμα Κίσσαμος-Κολυμπάρι, νυχτερινές ώρες 22:00-06:00.

90η ΔΕΘ: Το Επιμελητήριο Χανίων διεκδικεί νέο συμβόλαιο ισόρροπης ανάπτυξης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Ο Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, παρουσιάζει τις διεκδικήσεις για φορολογική ελάφρυνση, χρηματοδότηση και ενεργειακή στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην 90η ΔΕΘ.

Επίσκεψη της Σέβης Βολουδάκη στη ΔΕΔΙΣΑ Χανίων

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης Σέβη Βολουδάκη επισκέφθηκε τη ΔΕΔΙΣΑ Χανίων. Συζητήθηκαν ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η ενίσχυση της ανακύκλωσης και η συμμετοχή των πολιτών.

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΕΕΧ στα Χανιά

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης Σέβη Βολουδάκη συναντήθηκε με το ΔΣ της ΕΣΠΕΕΧ στα Χανιά. Συζητήθηκαν η κατάργηση εισφοράς 2%, επίδομα EUROCONTROL, μάχιμη πενταετία και πρόσβαση στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.