24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Σαμποτάζ Nord Stream-Λαφοντέν: «Είμαστε ένα κράτος υποτελών»

Ημερομηνία:

Του Νίκου Αλεξάτου

Μετά τις αποκαλύψεις του βραβευμένου βετεράνου δημοσιογράφου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Σέιμουρ Χερς σχετικά με τα σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream το περασμένο φθινόπωρο στη Βαλτική θάλασσα και τον ισχυρισμό του πως σύμφωνα με τις πηγές του την επιχείρηση εκτέλεσαν ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νορβηγίας, η πολιτική αντιπαράθεση στη Γερμανία έχει οξυνθεί.

Ο αγωγός Nord Stream 1 εφοδίαζε τη Γερμανία με ρωσικό φυσικό αέριο ενώ ο Nord Stream2 θα αύξανε σημαντικά τις ποσότητες του καυσίμου, που θα μπορούσαν να διατεθούν στην οικονομία της χώρας. Το σαμποτάζ είχε σαν αποτέλεσμα να κοπεί αυτός ο εφοδιασμός με συνέπειες σε ευρύτατους τομείς τόσο στην παραγωγή, όσο και στις υπηρεσίες αλλά και στα νοικοκυριά. Αναλυτές εκτιμούν πως η διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία και πως το πλήγμα θα γίνει ακόμα πιο αισθητό τον επόμενο χειμώνα.

Η Γερμανία έχει αναπροσανατολιστεί στην εισαγωγή υγροποιημένου αερίου από άλλους παραγωγούς σε υψηλότερες τιμές. Η ειρωνεία είναι πως τμήματα αυτού του υγροποιημένου αερίου έχουν προέλευση τη Ρωσία και απλώς φτάνουν στη Γερμανία μέσω μεσαζόντων, κυρίως της Ινδίας. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ προμηθεύουν με το καύσιμο αλλά πολύ ακριβά. Τουλάχιστον οι ροές από την Ολλανδία και τη Νορβηγία ισορροπούν κάπως την κατάσταση.

Ζητούν εξεταστική επιτροπή

Με τη δημοσίευση του ρεπορτάζ του Χερς ξεσηκώθηκε στη Γερμανία θύελλα αντιδράσεων. Δεν ήταν λίγοι όσοι και όσες ήδη από την αρχή εξέφραζαν υποψίες για το ότι οι ΗΠΑ εκτέλεσαν το σαμποτάζ, καθώς το πολιτικό όφελος, αλλά και το οικονομικό όφελος από τη διακοπή των ροών για τις εταιρείες της υπερδύναμης ήταν πασιφανές. Τώρα, οι υποψίες φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Ο παλαίμαχος πολιτικός ηγέτης της Σοσιαλδημοκρατίας και στη συνέχεια της Αριστεράς, πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Όσκαρ Λαφοντέν, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζει την ομοσπονδιακή δημοκρατία ως «υποτελή των ΗΠΑ». Θεωρεί «ντροπιαστικό» το γεγονός πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε δημόσια εμφάνισή του με τον καγκελάριο Σολτς «ουσιαστικά ανήγγειλε το σαμποτάζ». Αναφέρεται στη δήλωση Μπάιντεν στις 7 Φεβρουαρίου 2022 σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Σολτς, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε, πως αν εισβάλει η Ρωσία, οι αγωγοί θα πάψουν να υπάρχουν. Ο Λαφοντέν σχολιάζει τη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία ως «θλιβερή»: «Ζητούν διάφοροι να πάνε οι [Ρώσοι] εγκληματίες πολέμου, που καταστρέφουν υποδομές στην Ουκρανία σε ειδικά δικαστήρια. Μόνο που είναι ντροπή να ζητάς κάτι τέτοιο, αλλά να σιωπάς για το ίδιο πράγμα, για αυτό που η Γερμανία και οι σύμμαχοί της έκαναν στη Γιουγκοσλαβία [σ.σ. το 1999]. Τώρα ο πιο στενός μας σύμμαχος, οι ΗΠΑ, κατέστρεψε τη δική μας υποδομή [σ.σ. οι αγωγοί ανήκουν στη Γερμανία] και οι δειλοί κάνουν πως δεν είδαν τίποτα. Είμαστε ένα κράτος υποτελών, μας κυβερνούν άχρηστοι». Και καταλήγει προειδοποιώντας πως όποιος δεν σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί να περιμένει σεβασμό από τους άλλους.

Η βουλευτής της Αριστεράς Σεβίμ Ντάγντελεν, στη συζήτηση σχετικά με το θέμα των αγωγών που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο Μπούντεσταγκ, αφού κατήγγειλε το θάψιμο του ρεπορτάζ του Χερς από τα μεγάλα ΜΜΕ, αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να διαλευκάνει την υπόθεση, την οποία χαρακτήρισε ως «τρομοκρατικό χτύπημα». Αυτό, πρόσθεσε, εντείνει την αμφιβολία των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Και αφού κατηγόρησε την  κυβέρνηση πως είναι υπάκουη σε ό,τι εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, προειδοποίησε πως αυτό έχει συνέπειες τόσο στο κατά πόσο οι χώρες του κόσμου θα αντιμετωπίζουν σε θέματα διεθνών σχέσεων τη Γερμανία, πως δηλαδή, υποβαθμίζεται η διπλωματική ισχύς της χώρας, αλλά και για το ότι δημιουργείται πρόβλημα με την ασφάλεια των πολιτών. Κάλεσε τέλος, σε σύσταση διεθνούς εξεταστικής επιτροπής υπό τον ΟΗΕ, δεδομένου πως η κυβέρνηση δεν θέλει να το κάνει σε εθνικό-ομοσπονδιακό επίπεδο.

Από την πλευρά της η ακροδεξιά AfD, η οποία έφερε το θέμα στο Κοινοβούλιο, δια του βουλευτή Μάρκους Φρόνμάιερ, είπε πως η υποψία στρέφεται προς τις ΗΠΑ και πως η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για τη διαλεύκανση. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της CDU/CSU ζήτησε η έρευνα να γίνεται με βάση τα στοιχεία, ενώ ο ομιλητής της, Φίλιπ Άμρουτ, που έχει απασχολήσει με οικονομικό σκάνδαλο στο παρελθόν, υποτίμησε τον Αμερικανό δημοσιογράφο μιλώντας για «ένα κείμενο σε κάποιο μπλογκ από έναν 85χρονο που πριν από 50 χρόνια είχε πάρει ένα βραβείο δημοσιογραφίας».

Εκ μέρους του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού επισημάνθηκε πως οι έρευνες διεξάγονται από τη γενική εισαγγελία και πως το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη δουλεία της δικαιοσύνης. Κοινός τόπος επίσης ήταν η υποτίμηση της σημασίας του ρεπορτάζ του Χερς και ο χαρακτηρισμός της AfD ως αντιδημοκρατικό κόμμα. Ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής, Σεμπάστιαν Φίντλερ κάλεσε την κυβέρνηση να σκεφτεί τη δημιουργία μιας επιτροπής προστασίας/ασφάλειας. Το κόμμα των Πρασίνων, δια της βουλευτή Τζανάν Μπαϊράμ, αφού έκανε λόγο για «δήθεν ανατινάξεις» των αγωγών εξέφρασε την άποψη πως το AfD θέλει να σπείρει την αμφιβολία και την ανασφάλεια στους πολίτες για να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς του στόχους. Τέλος οι Φιλελεύθεροι του FDP, δια στόματος του Κονσταντίν Κούλε, ζήτησαν να μη γίνονται εικασίες μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, ενώ η βουλευτής του ίδιου κόμματος Ανν-Βέρουσκα Γιούρις ζήτησε να ιδρυθεί συμβούλιο εθνικής ασφάλειας. Οι Φιλελεύθεροι έριξαν την ευθύνη για το σαμποτάζ στη Ρωσία, καθώς η καταστροφή των αγωγών είναι άλλη μια συνέπεια του πολέμου.

kosmodromio.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...