19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Σαν τον κλέφτη, χωρίς ο σύλλογος διδασκόντων να έχει γνώση”: Τι λέει καθηγήτρια σχετικά με την “καταδρομική” επίσκεψη της Νίκης Κεραμέως στο 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Ημερομηνία:

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Ηράκλειο Κρήτης για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, επισκέφτηκε και σχολεία της περιοχής.

Όπως αναφέρει η υπουργός σε ανάρτησή της στο Facebook:

«Μπορούμε να μπούμε σε μία αίθουσα επιστήμης, να πατήσουμε ένα κουμπί και να εξαφανιστεί ο κορωνοϊός;» Μία από τις πολλές ερωτήσεις που είχα τη χαρά σήμερα να δεχθώ από μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στο Ηράκλειο και στο Αρκαλοχώρι Κρήτης. Συζητήσαμε, πέρα από τον κορωνοϊό, για τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου, για τη μετάβαση στις προσωρινές δομές εκπαίδευσης, για τις προτάσεις τους σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα, για τις φιλοδοξίες τους για το μέλλον.

kerameos.jpg

Ωστόσο μια επιστολή καθηγήτριας σε λύκειο του Ηρακλείου Κρήτης αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο “επισκέφτηκε” η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως το 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Ολόκληρη η επιστολή της καθηγήτριας

Αυθόρμητες σκέψεις με αφορμή την έλευση της υπουργού κ. Νίκης Κεραμέως στο Ηράκλειο Κρήτης για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου και την επίσκεψη σε σχολεία των σεισμόπληκτων περιοχών.

Με πάσα προφύλαξη, εν κρυπτώ και παραβύστω, αφίχθη η υπουργός Παιδείας στο νησί μας.

Αλήθεια τι έχει να φοβηθεί; Προς τι η τόση μυστικότητα;

Ιδιαίτερα όταν διατείνεται πως οι μεταρρυθμίσεις της χαίρουν άκρας εκτίμησης στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας;

Ενδεικτικό όλων αυτών ήταν και η… καταδρομική της επίσκεψη στο 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου.

Σαν τον κλέφτη, χωρίς ο σύλλογος διδασκόντων να έχει γνώση, εισήλθε με “ασφάλεια”, αφού όλοι είχαν μπει για μάθημα, και εξήλθε επίσης πριν χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα.

Άραγε τι να υποθέσουμε για μια Υπουργό που αποφεύγει να συναντήσει τους εργαζόμενους που ανήκουν στο Υπουργείο της;

Στο ολιγόλεπτο πέρασμά της συνομίλησε με μαθητές τμημάτων του σχολείου που αριθμούν τα 22 άτομα καθώς και με εκείνους που παρακολουθούν εργαστηριακά μαθήματα, κατά τη διάρκεια των οποίων μειώνεται το πλήθος τους στο μισό…

Αξιοπερίεργο καθώς το συγκεκριμένο σχολείο βιώνει την εκπαιδευτική καθημερινότητα με 30 άτομα ανά τμήμα παρά τα συνεχή και επίμονα αιτήματα καθηγητών και γονέων για μείωση του αριθμού των παιδιών – τόσο για παιδαγωγικούς όσο και για υγειονομικούς λόγους- τα οποία βέβαια δε βρήκαν ανταπόκριση.

"google ad"

Κι όμως φωνάζει ο κλέφτης

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα έργα και τις ημέρες  της κυρίας Υπουργού.

Όταν ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης είχε δηλώσει από 27/9/2017 ότι «…η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση…», κατανοούμε ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει επιδιώκουν τη διαιώνιση των κοινωνικών ανισοτήτων.

«Ενοχλεί» επομένως το δημόσιο σχολείο , «ενοχλεί»  η παιδεία να αποτελεί κοινωνικό και δημόσιο αγαθό οπότε ας μετατραπεί σε προνόμιο για τους έχοντες και κατέχοντες.
Όλες οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις είναι προς την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού.

Αναρίθμητες: υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο, εξετάσεις τύπου Pisa στο τέλος του δημοτικού σχολείου αλλά και του Γυμνασίου, ποσοτική αξιολόγηση των σχολείων και των διδασκόντων, έτσι ώστε να καταστούν υπόλογοι και υπεύθυνοι  για την υπονόμευση και διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Στο ίδιο πνεύμα και οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.)  σε συνδυασμό με την εξίσωση των πτυχίων των Κολλεγίων με εκείνων των δημόσιων Πανεπιστημίων κλείνει τη στρόφιγγα για είσοδο στα δεύτερα και ωθεί τους νέους στα πρώτα.

Φωνάζει ο κλέφτης κυρία Κεραμέως για ατομική ευθύνη…

Ακόμη και η ανθρώπινη υγεία σωματική και ψυχική στα χρόνια της πανδημίας δε λαμβάνεται υπόψη.

Τα δημόσια σχολεία λειτουργούν υπό τις χειρότερες συνθήκες στην εποχή  covid  με υπερπληθή τμήματα, ελάχιστες καθαρίστριες  και με απουσία δωρεάν ελέγχων στον μαθητικό πληθυσμό και το διδακτικό προσωπικό.

Το οικονομικό κόστος δυσβάσταχτο για τις περισσότερες οικογένειες για μέτρα προστασίας και διαγνωστικά τεστ.

Η άθλια «λύση» της τηλε-εκπαίδευσης  που προκρίθηκε υποτίθεται για την «προστασία» της δημόσιας υγείας λειτούργησε σα δούρειος ίππος  για την κατάργηση κάθε ουσίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τη μια και από την άλλη προσφέρθηκε ως πανάκεια για κάθε έλλειψη για την οποία ευθύνεται η πολιτεία.

Διαταγές για τηλε-εκπαίδευση λοιπόν και την επαύριο σεισμών, καταποντισμών, ακραίων καιρικών φαινομένων, πιέσεις για εφαρμογή της και από ανθρώπους που βρίσκονταν σε νόμιμη  άδεια, τηλε-εκπαίδευση ως φάρμακο για τα κατειλημμένα σχολεία…

Ας μη μιλήσουμε για την πρόσληψη τρίμηνων αναπληρωτών γυρολόγων -κάθε εβδομάδα και σε άλλο σχολείο- για να μπαλώσουν τρύπες με ελαστική σχέση εργασίας.

Ούτε και για την ελεημοσύνη των 200 ευρώ για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για κατ΄οίκον διδασκαλία.

Ο χώρος της πραγματικής μάθησης είναι ο χώρος του σχολείου και ως τέτοιος θα παραμείνει για τα παιδιά και τους δασκάλους. Η γύμνια της κυβερνητικής πολιτικής δε θα καλυφθεί με φύκια που πωλούνται για μεταξωτές κορδέλες.

Και επειδή ο βασιλιάς είναι γυμνός όχι μόνο στην ουσία αλλά και στον τύπο του, η ανάλγητη και παράνομη στέρηση του δικαιώματος στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς για άδεια ανατροφής τέκνων από μέρους του Υπουργείου ανατράπηκε δικαστικά με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κυρία Υπουργέ, όλες οι πολιτικές που υπηρετείτε είναι απονομιμοποιημένες στη συνείδηση των ανθρώπων, γιατί ολοφάνερα οδηγούν στην καταβαράθρωση των δημόσιου τομέα, στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, στη βίαιη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, στον αποκλεισμό όλο και περισσότερων παιδιών από την εκπαίδευση.

Καλώς κρύβεστε διότι θα μας βρείτε απέναντί σας.

(Η επιστολή δημοσιεύεται στο 2020mag.gr)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...