23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σερβία: Οικολογική εξέγερση με αποκλεισμό οδικών αρτηριών από τους πολίτες, σε ολόκληρη τη χώρα

Ημερομηνία:

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Χιλιάδες πολίτες της Σερβίας σε 50 πόλεις απέκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες διαμαρτυρόμενοι για την ψήφιση νομοσχεδίου που επιτρέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων γης για έργα και επενδύσεις που χαρακτηρίζονται εθνικής σημασίας. Τις διαδηλώσεις οργανώνουν οικολογικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε για να διευκολυνθεί η επένδυση της πολυεθνικής εταιρίας «Rio Tinto» η οποία έλαβε άδεια για την εξόρυξη λιθίου στην δυτική Σερβία.

Οι διαδηλωτές επίσης διεκδικούν την κατάργηση του νόμου για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων που υπερψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες και καταργεί το κατώτατο όριο συμμετοχής για την εγκυρότητα του αποτελέσματος. Ο νόμος αυτός επίσης φέρεται σε σχέση με την επένδυση της «Rio Tinto» μιας και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι πολίτες σε δημοψήφισμα θα αποφανθούν για την τύχη αυτής της επένδυσης. Τα δύο αυτά νομοσχέδια αν και ψηφίστηκαν από την βουλή δεν έχουν τεθεί σε ισχύ διότι δεν υπεγράφησαν ακόμη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Οι αποκλεισμοί των οδικών αρτηριών, όπως ανακοινώθηκε από τους οργανωτές, θα διαρκέσουν δύο ώρες και θα επαναλαμβάνονται κάθε Σάββατο μέχρι να καταργηθούν οι συγκεκριμένοι νόμοι.

Στο Βελιγράδι χιλιάδες πολίτες απέκλεισαν την κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί από την παλιά προς τη νέα πόλη, όπως επίσης και τον διεθνή αυτοκινητόδρομο Ε-75. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη Νόβι Σαντ όπου ομάδα νεαρών εισήλθε ανάμεσα στους διαδηλωτές φωνάζοντας τους ότι είναι ΄΄προδότες΄΄ και ΄΄ μισθοφόροι των ξένων΄΄ .

ertnews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...