23.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Σε απολογία 11 Χανιώτες για τις διαμαρτυρίες της 28ης Οκτωβρίου 2011 – Αλληλέγγυοι ΕΛΜΕ Χανίων και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Χανίων

Ημερομηνία:

Σε απολογία στα δικαστήρια οδηγήθηκαν 11 Χανιώτες που συμμετείχαν στις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου 2011. Τα γεγονότα στα Χανιά δεν ήταν μεμονωμένα. Παρόμοιας μορφής διαμαρτυρίες είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα. Η απολογία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου στα δικαστήρια στα Χανιά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Για το θέμα είχε γράψει στην εφημερίδα μας και η δημοσιογράφος Νέλλη Ψαρρού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κλήτευση των συγκεκριμένων 11 έρχεται έγινε μετά από κατάθεση δύο αστυνομικών της Ασφάλειας Χανίων που αφήνει πολλά ερωτηματικά.

Κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου 2011 ενώ καλούνται να απολογηθούν για το παράπτωμα της Διατάραξης της Κοινής Ειρήνης (άρθρο 189 Π.Κ.)

ΕΛΜΕ Χανίων: Να παύσουν τώρα όλες οι διώξεις

a21

Σε ανακοίνωσή της τώρα, η ΕΛΜΕ Χανίων αναφέρει τα εξής:

Κατά την διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων για την ανατροπή των πολιτικών που μας εξαθλιώνουν, είχαμε από την μεριά των κυβερνήσεων του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής. Αφού η συστηματική συκοφάντηση των κινητοποιήσεων δεν αρκούσε, προχώρησαν στη «δοκιμασμένη οδό» της ποινικοποίησης των εργατικών και κοινωνικών αγώνων και των αγωνιστών. Έτσι είχαμε πανελλαδικά εκατοντάδες αναίτιες αναδρομικές διώξεις όσων τολμούν να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που τους εξαθλιώνει. Η ίδια τακτική συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση και σήμερα με πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτά των συναδέλφων Θ. Αγαπητού, Ε. Παπαδοπούλου, Π. Αντωνόπουλου.

Στα Χανιά ασκήθηκαν αναδρομικά διώξεις σε 11 άτομα, για τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έγιναν στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα την 28η Οκτωβρίου του 2011. Η δίωξη τους κοινοποιήθηκε 1 χρόνο μετά και «αφορά» τη συμμετοχή στη συγκέντρωση -πορεία που είχαν καλέσει πολλά σωματεία και συλλογικότητες της πόλης. Οι διώξεις αυτές είναι πολιτικές και αποτελούν ποινικοποίηση των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων και του φρονήματος.

Μετά την προανάκριση ο εισαγγελέας είχε προτείνει η υπόθεση να μπει στο αρχείο, αλλά τρία χρόνια μετά επιλέγουν να «ανασύρουν» τη δίωξη ώστε να αναθερμάνουν την κακόφημη«θεωρία των δύο άκρων» και επιχειρούν να «ισοφαρίσουν» την μεγάλη πίεση που δέχονται απ το αντιφασιστικό κίνημα για καταδίκη των προφυλακισμένων νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη πολιτική κίνηση που σε γενικό επίπεδο επιχειρεί να ποινικοποιήσει την πολιτική δραστηριοποίηση, τις μορφές πάλης, αλλά και να τρομοκρατήσει ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια, τα οποία επιλέγουν τον δρόμο της αντίστασης στην βαρβαρότητα.

Συγκεκριμένα με τις μηνύσεις αυτές επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους πολιτικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες και επιχειρούν να ποινικοποιήσουν τη δράση τους.

Ζητάμε την άμεση παύση των πολιτικών αυτών διώξεων, με αναδρομικά κατηγορητήρια της ασφάλειας Χανίων, για τις κινητοποιήσεις που έγιναν στα Χανιά σε όλη την Ελλάδα την 28ηΟκτωβρίου του 2011.

  1. Ζητάμε την άμεση απαλλαγή των κατηγορουμένων απ όλες τις κατηγορίες.
  1. Κηρύσσουμε 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 8 π.μ. -11π.μ. για την Τετάρτη 8/10/2014 και συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 9.30π.μ, ημέρα που έχουν κληθεί να καταθέσουν απολογητικό υπόμνημα στα Δικαστήρια.

Οι αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων: Να αποσυρθούν άμεσα όλες οι κατηγορίες

"google ad"

par2

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων όπου εκφράζεται η αλληλεγγύη προς τους διωκόμενους Χανιώτες. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Μετά από αποφάσεις ΕΛΜΕ, άλλων συλλόγων και κοινωνικών φορέων της πόλης, συλλογικοτήτων της Αριστεράς και με τη στήριξη πολλών Χανιωτών, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28 Οκτώβρη διαδήλωση ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης. Οι αποφάσεις αυτές κινούνταν στα πλαίσια αντίστοιχων αποφάσεων πανελλαδικά, που καλούσαν σε διαδηλώσεις την ίδια ημέρα σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Ενόσω, λοιπόν, οι παρευρισκόμενοι διαδήλωναν ειρηνικά, οι δυνάμεις των ΜΑΤ δε δίστασαν να επιτεθούν συντεταγμένα και απρόκλητα με γκλομπς και δακρυγόνα, αδιαφορώντας για όσους βρίσκονταν εκεί, χτυπώντας ακόμη και γονείς με παιδιά. Κατά τη διάρκεια αυτών των συμπλοκών, αστυνομικοί συνέλαβαν αναίτια διαδηλωτές, οι οποίοι ουδεμία σχέση δεν είχαν με κάποια πρόκληση συμπλοκών, αλλά ακολουθούσαν την απόφαση των αντίστοιχων συλλόγων και φορέων όπου ανήκουν.

Η προσπάθεια καταδίκης των αγωνιστών αποδεικνύει ξεκάθαρα για εμάς τις διαθέσεις της κυβέρνησης ενάντια στον κόσμο της εργασίας, στη νεολαία και σε όσους παλεύουν για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης. Οι προσαγωγές και συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών σε κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, η επιστράτευση δεκάδων απεργών σε διάφορους κλάδους, η ποινικοποίηση φοιτητών που διεκδικούν ένα άλλο πανεπιστήμιο, δημόσιο και δωρεάν για όλους και η γενικότερη καταστολή που δέχεται όποιος σηκώνει κεφάλι και προσπαθεί να αντισταθεί, επισφραγίζουν την ανάγκη του κράτους να θωρακίζεται με αυταρχικό τρόπο. Αυτό γίνεται ώστε οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με τις εντολές της ΕΕ και του ΔΝΤ, να μπορούν να τσακίζουν τα δικαιώματα του λαού, χωρίς, ταυτόχρονα, να τον βρίσκουν ως εμπόδιο, τη στιγμή που δεν μπορούν να τους έχουν με το μέρος τους.

Ως Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων καταγγέλλουμε την απόφαση να οδηγηθούν σε απολογία 11 αγωνιστές με ψευδείς κατηγορίες. Θεωρούμε επίσης ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης ανθρώπων με ενεργό ρόλο στα σωματεία και στους συλλόγους, είναι καταδικαστέα, ως κομμάτι φίμωσης του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. Όλοι εμείς, οφείλουμε να οργανωθούμε και να παλέψουμε ενάντια στην επίθεση του κράτους στον αγωνιζόμενο λαό και συνολικά στο παρόν σύστημα εκμετάλλευσης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, απαιτούμε:

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ!
ΝΑ ΑΘΩΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...