20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σε διαβούλευση η ΣΜΠΕ της νέας μέγα-τουριστικής επένδυσης στα Φαλάσαρνα

Ημερομηνία:

Στα σκαριά είναι μεγα-τουριστική επένδυση στη Φαλάσαρνα καθώς έχει μόλις τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Στρατηγική Μελέτη  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για την περιοχή που θα γίνει το project.

Η περιοχή επέμβασης αφορά σε έκταση 119 περίπου στρεμμάτων, η οποία αναπτύσσεται κατά μήκος του μεγαλύτερου τμήματος της παραλίας της Φαλάσαρνας στην Κίσσαμο Χανίων, στην Κρήτη.

H έκταση

Η προτεινόμενη χωρική ανάπτυξη αφορά σε Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ), για την ανάπτυξη τουριστικής εγκατάστασης της εταιρείας «ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ Α.Ε.» στη θέση «Φαλάσαρνα» Κισσάμου Χανίων.

Η συνολική έκταση του ΕΠΣ είναι 118.820,36 μ2 και χωροθετείται στο κεντρικό τμήμα της παραλίας Φαλάσαρνας, σε εκτός σχεδίου περιοχή και αποτελείται από δώδεκα (12) γεωτεμάχια τα οποία βρίσκονται στις θέσεις «Ακτή ή Γύλισμα», «Μπουρούνι», «Αβοραθιά», «Φρουδί Μπουρούνι» και «Παχιά Άμμος – Αβοραθιά».

Η συνολική περιοχή επέμβασης περιβάλλεται από τον αιγιαλό, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ στο βορειοανατολικό τμήμα της έκτασης εντοπίζονται περιορισμένες διάσπαρτες τουριστικές εγκαταστάσεις (όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ.).

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμά μας στην προστατευόμενη περιοχή Natura2000 ετοιμάζεται μέγα-επένδυση αξίας 69 εκατ. ευρώ στην οποία πέρα από τις ξενοδοχειακές υποδομές (κατοικίες διαφόρων μεγεθών) και το εστιατόριο, θα κατασκευαστούν και beach bar, θέατρο, μουσείο, σουπερ μάρκετ, οινοποιείο.

Στα πλαίσια της “πράσινης” επένδυσης θα δημιουργηθεί στη «Ζώνη Προστασίας για την ανάπτυξη του είδους Androcymbium rechingeri» πάρκινγκ αυτοκινήτων, κατασκευές για: α) τη διαμόρφωση του εδάφους, όπως κλίμακες, τοίχοι, διάδρομοι, κεκλιμένα επίπεδα, μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών, καθώς και κατασκευές για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων, β) τον εξωραϊσμό και την αισθητική τους αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και την ασφάλειά τους και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση του προορισμού των χώρων αυτών, γ) λυόμενες και προσωρινές κατασκευές, α) Οι κατασκευές δικτύων υποδομής και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, μετά των παραρτημάτων αυτών (υπέργειων και υπόγειων), Περίπτερα ενημέρωσης/έργα ερμηνείας περιβάλλοντος (πινακίδες, αποχωρητήρια, περίπτερα, στέγαστρα κ.λπ.), Έργα προστασίας από διάβρωση, κατολισθήσεις και στήριξη εδαφών.

Σημειώνουμε ότι η δημόσια διαβούλευση λήγει σε λίγες βδομάδες και πάντως εντός του Αυγούστου.

Όπως αναφέρεται σχετικά:

Η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Τμήμα Τοπικών και Ειδικών Χωρικών Σχεδίων, ταχ. διεύθυνση: Αμαλιάδος 17, 11523 Αθήνα) ως υπηρεσία αρμόδια για την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) σε ακίνητα ιδιοκτησίας της εταιρείας «ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ Α.Ε» της Δ.Ε. Κισάμου Χανίων, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 4.2 του άρθρου 7 της Κ.Υ.Α. με α.π. ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ.107017/5.9.06 (Β΄ 1225), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει:

α.    Προσκαλεί το ενδιαφερόμενο κοινό να διατυπώσει εγγράφως και σε κάθε περίπτωση επαρκώς τεκμηριωμένα τις απόψεις του, προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ταχ. διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 11, 11473 Αθήνα,  sec.dipa@prv.ypeka.gr), μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης αυτής.

β.   Ανακοινώνει ότι ο πλήρης φάκελος με τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία του φακέλου της ΣΜΠΕ βρίσκεται στο Τμήμα Τοπικών & Ειδικών Χωρικών Σχεδίων της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό.

Διαβάστε επίσης:

"google ad"

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...