16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Φαλάσαρνα: Ετοιμάζουν μέγα-ξενοδοχειακή μονάδα – Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό σχέδιο αξίας 69 εκ. ευρώ

Ημερομηνία:

Μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα ετοιμάζεται στην μαγευτική και προστατευόμενη παραλία των Φαλάσαρνων.

Τα Φαλάσαρνα από μια πανέμορφη παρθένα παραλία μέσα σε λίγες δεκαετίες μετατράπηκε σε επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος.

Αρχικά ισοπεδώθηκαν οι αμμόλοφοι που την άνοιξη γέμιζαν με τα κρινάκια του πρίγκηπα και τις άσπρες πεταλούδες που κάλυπταν τον ουρανό. Μετά δημιουργήθηκαν μπιτς μπαρ και μεγάλα πάρκινγκ για τις ανάγκες των τουριστών.

Τότε, αρκετοί είχαν εκφράσει τον φόβο ότι το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία ξενοδοχείων που θα αλλοιώσουν οριστικά τον χαρακτήρα της περιοχής.

Σήμερα αυτοί οι φόβοι φαίνεται ότι γίνονται πραγματικότητα αφού στα σκαριά βρίσκονται μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

Πιο συγκεκριμένα σε έκταση 118.820 τ.μ. ετοιμάζονται ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και άλλες κτιριακές υποδομές σε συνολική έκταση 14.258 τ.μ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη όπως κατατέθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος:

Η ως άνω έκταση ανήκει κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ Α.Ε» και τον διακριτικό τίτλο «ΑΤΕΦΑ Α.Ε.». Η συνολική έκταση 118.820,36μ2 αποτελείται από δώδεκα (12) αγροτεμάχια τα οποία βρίσκονται στις θέσεις «Ακτή ή Γύλισμα», «Μπουρούνι», «Αβοραθιά», «Φρουδί Μπουρούνι» και «Παχιά Άμμος – Αβοραθιά» (όπως παρουσιάζονται και στο Τοπογ. Διαγ. του Ιουλίου του Πολ. Μηχ/κού Κων/νου Σπαράκη – Χάρτης Τ.01).

Η περιοχή επέμβασης είναι παραθαλάσσια και περιβάλλεται, μεταξύ άλλων από καλλιεργήσιμες εκτάσεις (κατά κύριο λόγο ελαιώνες). Στο βορειοανατολικό τμήμα της έκτασης εντοπίζονται λίγες διάσπαρτες και μικρές τουριστικές εγκαταστάσεις (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ.) και χώροι εστίασης.

Η περιοχή εντάσσεται εξ΄ ολοκλήρου στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Νatura 2000.

Στους σχετικούς χάρτες που συνοδεύουν τη μελέτη αναφέρεται και τι ακριβώς μπορεί να δημιουργηθεί στις εν λόγω εκτάσεις:

"google ad"

Σύμφωνα με δημοσίευμα του newmoney.gr η επένδυση των 69 εκατ. ευρώ στα Φαλάσαρνα, θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε.», η οποία συνδέεται με την οικογένεια Τσατσαρωνάκη γνωστή από τη δραστηριότητά της στον τομέα της αρτοποιίας.

Στην έκταση θα προταθεί τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα συντίθεται από: κεντρικό κτήρια υποδοχής (reception) και εισόδου, εστιατόριο με κρητικές γεύσεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικές πισίνες, κατοικίες διαφόρων μεγεθών, χώρους αποθήκευσης τροφίμων, εστιατόρια – beach bar, παραδοσιακό φούρνο, εγκαταστάσεις αναψυχής (θέατρο – μουσείο), εγκαταστάσεις λιανεμπόριου και ένα οινοποιείο.

Η προτεινόμενη υποδομή, θα συνδυάζεται και με δράσεις, υπηρεσίες και επιχειρήσεις, ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, προτείνεται να χαρακτηριστεί η προαναφερθείσα περιοχή ως οργανωμένος υποδοχέας ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων. Ως βασικός χωρικός προορισμός της προαναφερθείσας περιοχής προτείνεται να καθορισθεί η χρήση «Τουρισμός – Αναψυχή», ενώ στο υπό μελέτη ΕΠΣ προτείνεται και «Ζώνη Προστασίας για την ανάπτυξη του είδους Androcymbium rechingeri», με προτεινόμενες χρήσεις, οι οποίες είναι συμβατές με τις χρήσεις της κατηγορίας «Ζώνη Προστασίας της Φύσης».Επίσης, στο πλαίσιο του πολυλειτουργικού αγροκτήματος και της αστικής γεωργίας – λαχανόκηποι, διατηρείται το νοτιοανατολικό τμήμα του ακινήτου ως έκταση με ελαιώνες (συνολικού εμβαδού 6. 237 τ.μ. και στο δυτικό και κεντρικό τμήμα του «παραδοσιακού οικισμού» (συνολικής έκτασης 3. 476τ.μ.) προτείνεται η ανάπτυξη περαιτέρω καλλιεργειών (όπως αμπελώνων, καλλιεργειών αρωματικών φυτών κ.λπ.) για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Σύμφωνα πάντα με την μελέτη ΕΠΣ, κάποιες από τις καταλληλότερες εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή επέμβασης είναι:

  • Ο τουρισμός υπαίθρου, με δραστηριότητες αγροτουρισμού μέσω της παροχής υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας ή και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εκμεταλλεύσεις (αμπελώνες), δραστηριότητες οικοτουρισμού – πράσινου τουρισμού, λόγω της ένταξης της περιοχής επέμβασης εντός ζώνης του δικτύου Natura GR4340001 και με προτεινόμενες περιηγητικές διαδρομές – πεζοπορία.
  • Ο πολιτιστικός τουρισμός λόγω, τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς που γειτνιάζει με την περιοχή επέμβασης (αρχαιολογικός χώρος Φαλάσαρνας και αρχαιολογικός χώρος Μπουρούνι – Υδραγωγείο), όσο και της ευρύτερης περιοχής (αρχαιολογικοί χώροι θέση «Πατέλα», Φουρνάδος, «Βίγλια», «Σέλλι».
  • Ο τουρισμός γαστρονομίας, όπου οι επισκέπτες γεύονται την αυθεντική τοπική κουζίνα, και συμμετέχουν σε δραστηριότητες αναψυχής σχετικές με τη γαστρονομία, γνωρίζοντας παράλληλα τα τοπικά προϊόντα.
  • Ο θαλάσσιος τουρισμός, αξιοποιώντυας το παραλιακό μέτωπο της παραλίας Φαλάσαρνας, για δραστηριότητες κολύμβησης, παραδοσιακού ψαρέματος και για διεξαγωγή μη μηχανοκίνητου θαλάσσιου αθλητισμού (water sports), όπως είναι η ιστιοσανίδα (surf), το kitesurfing, windsurfing, κ.λπ.

«Η προτεινόμενη επένδυση δεν αναμένεται να επιφέρει κορεσμό στο υπάρχουν σύστημα δικτύων – Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και ενέργειας ούτε στις κυκλοφοριακές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής. Η πρόσβαση στην υπόψη έκταση γίνεται από έναν βασικό άξονα που θα συνδέει την εγκατάσταση με το εξωτερικό οδικό δίκτυο μέσω της ανατολικής επαρχιακής οδού. Ο άξονας αυτός διατρέχει όλη την ανατολική ζώνη του ακινήτου και φθάνει στα όρια της δυτικής ζώνης μέσω της δυνατότητας που υπάρχει στο σημείο που διακόπτεται η συνέχεια των χαρακτηρισμένων δασικών εκτάσεων».

Στη «Ζώνη Προστασίας για την ανάπτυξη του είδους Androcymbium rechingeri» προτείνονται οι επόμενες ειδικές χρήσεις γης, οι οποίες είναι συμβατές με τις χρήσεις της κατηγορίας «Ζώνη Προστασίας της φύσης»:

  1. Υπαίθριοι χώροι στάθμευσης (μόνο για τη ζώνη)
  2. Κατασκευές για: α) τη διαμόρφωση του εδάφους, όπως κλίμακες, τοίχοι, διάδρομοι, κεκλιμένα επίπεδα, μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών, καθώς και κατασκευές για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων, β) τον εξωραϊσμό και την αισθητική τους αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και την ασφάλειά τους και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση του προορισμού των χώρων αυτών, γ) λυόμενες και προσωρινές κατασκευές.
  3. Εγκαταστάσεις: α) Οι κατασκευές δικτύων υποδομής και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, μετά των παραρτημάτων αυτών (υπέργειων και υπόγειων)
  4. Περίπτερα ενημέρωσης/έργα ερμηνείας περιβάλλοντος (πινακίδες, αποχωρητήρια, περίπτερα, στέγαστρα κ.λπ.)
  5. Έργα προστασίας από διάβρωση, κατολισθήσεις και στήριξη εδαφών

 

Τα Φαλάσαρνα αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο φημισμένους προορισμούς στην Κρήτη, τόσο για τις παραλίες, όσο και για λόγους οικολογικού ενδιαφέροντος. Έχουν ενταχθεί στα σχέδια Natura 2000, λόγω της ποικιλίας χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή αλλά και λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι, μπορεί μία τέτοια περιοχή να μετατραπεί σε τουριστική disneyland;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...