15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Σε ναζιστικά μονοπάτια η Ευρώπη. Ποιες χώρες δεσμεύουν χρήματα και τιμαλφή προσφύγων

Ημερομηνία:

Η Γερμανία βαδίζει πλέον τον ίδιο δρόμο με τη Δανία και την Ελβετία όσον αφορά την κατάσχεση τιμαλφών και μετρητών από πρόσφυγες. Ξυπνούν μνήμες του Δευτέρου Παγκοσμίου στην “Ευρωπαϊκή Ένωση των Λαών”

Η τύποις δημοκρατική Ευρώπη, η κατ’ επίφαση “Ένωση”, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο μέσα από την αδυναμία της να λάβει μια κοινή απόφαση ασκούμενης πολιτικής για το προσφυγικό.

Οι ακροδεξιές και νεοσυντηρητικές “φωνές” βάζουν βόμβες στο ενιαίο οικοδόμημα, καταστρατηγώντας συνεχώς το τελευταίο διάστημα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις. Όλα αυτά, την ώρα που καθημερινά άνθρωποι πνίγονται στο Αιγαίο, με τον Γιούνκερ και τους λοιπούς αξιωματούχους να μένουν στους τίτλους των εξαγγελιών και των υποσχέσεων.

Κανείς άλλωστε μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να οριοθετήσει το πρόβλημα στην ουσία του, δηλαδή παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα έναντι της Τουρκίας. Η συνολική και σφαιρική αντιμετώπιση του προσφυγικού μετατίθεται στο μέλλον και τα μέτρα που λαμβάνονται από τα κράτη-μέλη, είναι όλο και πιο σκληρά.

Μετά τα τείχη της ντροπής, τώρα και κατασχέσεις

Η δεξιά κυβέρνηση της Δανίας υπερψήφισε σήμερα, Τρίτη το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου που προβλέπει την κατάσχεση ατομικών ειδών αξίας των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι φθάνουν στη χώρα, ώστε “να καλύπτεται το κόστος της φιλοξενίας τους”.

Προηγουμένως είχε ανακοινωθεί η συμφωνία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπερψήφιση. Το Venstre, το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, και οι σύμμαχοί του που ανήκουν στη δεξιά, το Κόμμα του Λαού της Δανίας (DF), η Φιλελεύθερη Συμμαχία και το Λαϊκό Κόμμα, κατέληξαν σε μια συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που προκάλεσε αλυσίδα αντιδράσεων σε όλη την Ε.Ε.

Τι προβλέπεται

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το νομοσχέδιο δίνει επισήμως τη δυνατότητα στην αστυνομία να προχωρά στην “κατάσχεση αγαθών που οι αιτούντες άσυλο μπορεί να έχουν μαζί τους για καλύπτεται το κόστος των αναγκών τους σε τροφή και στέγη”.

Στην αρχική του μορφή, το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα έχουν δικαίωμα να φέρνουν μαζί τους και να κρατούν στην κατοχή χρήματα και αγαθά έως της αξίας των 3.000 κορόνων Δανίας (περίπου 400 ευρώ) και κοσμήματα συναισθηματικής αξίας για τους ίδιους. Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο που θα υπερέβαινε αυτή την αξία προβλεπόταν ότι θα κατάσχεται.

 Μετά την κατακραυγή που ξέσπασε, η υπουργός παρουσίασε την 8η Ιανουαρίου ένα νέο κείμενο, που αυξάνει την αξία των χρημάτων και των ατομικών περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να φέρουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στις 10.000 κορόνες Δανίας (1340 ευρώ). Οι βέρες γάμου και άλλα συναισθηματικής αξίας αντικείμενα θα εξαιρούνται.

Το μέτρο δικαίως συγκρίθηκε με την κατάσχεση χρυσού και τιμαλφών των Εβραίων από τους Ναζί. Οι άδειες προσωρινής παραμονής περιορίζονται από πέντε στα δυο χρόνια για αυτούς που δικαιούνται υψηλότερου επιπέδου προστασίας, ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για  διακρίσεις των αιτούμενων ασύλου βάσει του χρώματος ,της εθνικότητας,της θρησκείας ή ακόμη και των πολιτικών πεποιθήσεων τους. Οι πρόσφυγες θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος μεταφοράς των μελών των οικογενειών τους που θα έρθουν στην χώρα.

Για άδεια μόνιμης εγκατάστασης  θα απαιτείται  η γνώση της Δανικής γλώσσας και η  μόνιμη απασχόληση του  τα 2,5 από τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ μέχρι τώρα ίσχυε  η προϋπόθεση απασχόλησης τα 3 από τα τελευταία 5 χρόνια. Η αίτηση για άδεια μόνιμης εγκατάστασης  θα συνοδευτεί και από παράβολο 500 ευρώ.

Η επιλογή των 500 προσφύγων ανά έτος  που βάσει των Συνθηκών του ΟΗΕ αναλογούν στην Δανία, θα γίνεται με κριτήρια όπως η γλώσσα, οι δεξιότητες, η μόρφωση, η εργασιακή εμπειρία και η ηλικία.

Η Κοπεγχάγη θέλει επίσης να αυξήσει τον χρόνο αναμονής για τους πρόσφυγες που προέρχονται από πολεμικές ζώνες σε τρία από έναν χρόνο, πριν αυτοί να μπορούν να καταθέσουν αίτηση για να φέρουν στη χώρα τα μέλη των οικογενειών της.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την πρακτική αυτή ως “μεροληπτική”, τονίζοντας ότι διαχωρίζει τους πρόσφυγες που ήδη έχουν σημαδευτεί από τα τραύματα του πολέμου.

Παράλληλα, μέχρι τον Μάρτιο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην εκπόνηση σχεδίου για τη δημιουργία “χωριών” προσφύγων που θα βρίσκονται έξω από πόλεις. Σημειώνεται ότι στις 28 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κάλεσε να υπάρξουν αλλαγές στη Συνθήκη της Γενεύης για τα δικαιώματα των προσφύγων.

Δανοί υπουργοί στηρίζουν ενώπιον της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με τον οποίο οι πρόσφυγες θα πρέπει να πληρώνουν για τη διαμονή τους στη χώρα:

Υπενθυμίζεται ότι η Ελβετία από το 1990  έχει εφαρμόσει το μετρό δήμευσης  μετρητών αλλά όχι τιμαλφών, σε όσους ζητούν άσυλο στην χώρα και έχουν στην κατοχή τους άνω των 1000 ελβετικών φράγκων (915 ευρώ).

Στον δρόμο που χάραξαν η Δανία και η Ελβετία, και η Βαυαρία

Οι αρχές της Βαυαρίας, όπου εισέρχεται μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Αυστρία, έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζουν το μέτρο της κατάσχεσης χρημάτων και πολύτιμων αντικειμένων που φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες, μια πρακτική που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent.

Οτιδήποτε έχει αξία μεγαλύτερη από 750 ευρώ μπορεί να κατάσχεται νόμιμα από το κράτος αναφέρει ο Βαυαρό υπουργό Εσωτερικών Γιόακιμ Χέρμαν. Στη γειτονική Βάδη-Βυρτεμβέργη, οι αιτούντες άσυλο μπορούν μόνο να έχουν στην κατοχή τους χρήματα και τιμαλφή αξίας 350 ευρώ.

Ο επίτροπος ενσωμάτωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Άινταν Όζογκουζ ανέφερε στην εφημερίδα Bild ότι οι αρχές εφαρμόζουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία που ορίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να χρηματοδοτήσουν πρώτα με ίδια μέσα την παραμονή τους πριν λάβουν κρατική βοήθεια.

Ανάλογες πολιτικές έχουν ξεσηκώσει οργή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όμως έγιναν δεκτές χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση στη Γερμανία, όπου τα πρόσφατα γεγονότα στην Κολωνία μετέβαλαν τη στάση έναντι του 1,1 εκατ. προσφύγων που δέχθηκε η χώρα πέρυσι και έσφιξαν περαιτέρω τον κλοιό γύρω από την πολιτική των ανοιχτών συνόρων της Άνγκελα Μέρκελ.

Πάντως, η Ούλα Γέλπκε, βουλευτής του αριστερού Die Linke, επέκρινε ως “υπερβολικό” το μέτρο της κατάσχεσης πολύτιμων αντικειμένων και χρημάτων από τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι “όσοι αιτούνται άσυλο ασκούν θεμελιώδες δικαίωμα”.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ