30.8 C
Chania
Monday, June 17, 2024

Σε ποιες περιφέρειες εκτοξεύτηκε το ΠΑΣΟΚ – Δύο στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες κατήλθαν ως υποψήφιοι οι αρχηγοί των τριών μεγαλύτερων κομμάτων αντικατοπτρίζουν σε σημαντικό βαθμό τη σαρωτική νίκη της Ν.Δ., την εκλογική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δυναμική που φαίνεται ότι πλέον χαρακτηρίζει συνολικότερα το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σε σχέση με τις προηγούμενες Εκλογές, επέστρεψε για πρώτη φορά από το 2012 κερδίζοντας σχεδόν 220.000 περισσότερες ψήφους σε σχέση με το 2019, καταφέροντας να κερδίσει τη δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνολικά έξι περιφέρειες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια τους κόμματός του στις περιφέρειες Ηρακλείου Κρήτης, Α΄ Θεσσαλονίκης και στον Νότιο τομέα Αθηνών.

Καταρχήν το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύο από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης (Λασιθίου και Ρεθύμνης). Στο Λασίθι, συγκέντρωσε ποσοστό 21,47%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί με 17,76%, ενώ στο Ρέθυμνο είναι επίσης δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, με 21,47%, κερδίζοντας σε μια μάχη στήθος με στήθος τον ΣΥΡΙΖΑ που πήρε 21,03%.

Στο Ηράκλειο (τόπο καταγωγής του κ. Ανδρουλάκη) το ΠΑΣΟΚ σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο (με βάση ενσωμάτωση πάνω από 96%) καταγράφοντας 21,84%, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από το 11,38% του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια θεωρείτο στοίχημα από τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη, το οποίο μπορεί να θεωρεί ότι κέρδισε, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχασε τη δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ για σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα (22,95% έναντι 21,84%).

Οι περιφέρειες με τη μεγαλύτερη άνοδο

  • Ροδόπης – 22,7 (+0,7)
  • Ηρακλείου 21,8 (+10,4)
  • Ρεθύμνης 21,5 (+11,7)
  • Λασιθίου 21,5 (+6,1)
  • Χίου 19,3 (+4,4)
  • Ηλείας 19,3 (+4,3)

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε αισθητή άνοδο και σε δύο αστικές περιφέρειες, στις οποίες το 2019 είχε μείνει κάτω από το εθνικό ποσοστό του 8,1%. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ άγγιξε το 8% (7,95%), ποσοστό αυξημένο σχεδόν κατά δύο μονάδες από το 6,05% των εκλογών του Ιουλίου του 2019. Αν και το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε τέταρτο πίσω από το ΚΚΕ στον Νότιο τομέα Αθηνών, όπου παραδοσιακά το κόμμα του Περισσού σημειώνει υψηλές επιδόσεις, και σε αυτή την περίπτωση αύξησε τα ποσοστά του κατά δύο μονάδες. Από το 5,72% που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ το 2019, στις χθεσινές εκλογές σημείωσε επίδοση 7,56%.

Στη Χίο, το ΠΑΣΟΚ παίρνει τη δεύτερη θέση, με 19,3% έναντι 12,36% του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Δράμα, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε κατά κράτος τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 16,93% έναντι 13,89%. Στο Κιλκίς, το ΠΑΣΟΚ είναι επίσης δεύτερο κόμμα με 17,34%, αφήνοντας πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ με 13,63%. Στη Λακωνία, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τον ΣΥΡΙΖΑ “στο νήμα”, συγκεντρώνοντας ποσοστό 15,22% έναντι 13,79% του ΣΥΡΙΖΑ.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδηλώσεις με πλούσιο πρόγραμμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Δύο εκδηλώσεις έρχονται αυτή την εβδομάδα στo Πνευματικό Κέντρο Χανιών, σε συνδιοργάνωση...

Το έργο “Ο Πατούχας” έρχεται στα Χανιά

Παρουσίαση από τον Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων, του έργου...

Παράκτια αιολικά πάρκα: Η Σητεία στις περιοχές από τις οποίες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα

Μέσα στο 2026 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ανεμολογικές και...

BBC: Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα, οδηγώντας τους στον θάνατο

Ως υπεύθυνο για τον θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα τριών...