20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σημαντικές αλλαγές στην ΚΑΠ για την Ελαιοκαλλιέργεια ζητά ο ΣΕΔΗΚ

Ημερομηνία:

Επανέρχεται ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης στο θέμα των απωλειών των ελαιοκαλλιεργητών με την νέα ΚΑΠ ζητώντας σημαντικές αλλαγές και διευκρινήσεις με προσωπική επίσκεψη του Προέδρου του κ. Μαρινάκη στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κουκουλόπουλο, στον οποίο κατέθεσε νέο τεκμηριωμένο υπόμνημα.

Με το νέο υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ που κατέθεσε ο κ. Μαρινάκης στον κ. Κουκουλόπουλο υπογραμμίζεται και πάλι ότι η Ελαιοκομία σήμερα αποτελεί ένα κλάδο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για το νησί, με κατά βάση εξαγωγικό χαρακτήρα, που προσφέρει απασχόληση στο σύνολο σχεδόν των κατοίκων του νησιού, ενώ παράλληλα συμβάλει όσο και ο τουρισμός στην σημερινή συνολική οικονομία του.

Υπάρχει επομένως σκοπιμότητα και αναγκαιότητα ο κλάδος της ελαιοκομίας με τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του να μην υποβαθμιστεί με την νέα ΚΑΠ αλλά αντίθετα ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί, όπως γίνεται στην γειτονική μας Ιταλία, η οποια θέτει την Ελαιοκομία και τους Πρωτεϊνούχους σπόρους σαν κλάδους πρώτης στρατηγικής προτεραιότητας.

Παράλληλα στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι:

  • Μια μείωση των ενισχύσεων της Ελαιοκαλλιέργειας της τάξεως του 70% προστιθέμενη στις απώλειες από τις ζημιές που προκάλεσαν οι καύσωνες της περσινής Άνοιξης, θα προκαλέσει δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα τους και θα συντελέσει σε πλήρη εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας.
  • Οι ενισχύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να φαίνονται υψηλότερες ανά στρέμμα, όμως είναι πολύ χαμηλότερες ανά δικαιούχο από ότι σε άλλες καλλιέργειες αφού με βάση τα στοιχεία του Ελαιοκομικού Μητρώου η μέση έκταση ανά ελαιοκαλλιεργητή της Κρήτης είναι μόλις 10 στρ. έναντι πολλαπλάσιας (5-8 φορές) έκτασης των καλλιεργητών που ασχολούνται με άλλες καλλιέργειες.
  • Η συνεχής υποχρηματοδότηση της Δακοκτονίας οδηγεί σε σοβαρή μείωση της αποτελεσματικότητα της και συνακόλουθα στην υποβάθμιση της ποιότητας. Γιαυτο πρεπει να εξεταστεί η ένταξη της χρηματοδότησης της στις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις του Β πυλώνα .

Όπως δήλωσε ο κ. Μαρινακης, ο κ. Κουκουλόπουλος άκουσε με μεγάλη προσοχή τα όσα του εξέθεσε και υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει θετικά όσα εκτίθενται στο Υπόμνημα, ενώ σύντομα, μόλις επιτρέψουν οι συνθήκες, το ΥπΑΑΤ θα οργανώσει με τον ΣΕΔΗΚ διημερίδα στην Κρήτη, στην οποία θα αναλυθούν όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν με την νέα ΚΑΠ.

Τα αιτήματα του ΣΕΔΗΚ για την ελαιοκαλλιέργεια

Τα βασικά αιτήματα που υπέβαλε με το νέο Υπόμνημα ο ΣΕΔΗΚ στο ΥπΑΑΤ ήταν: -Αύξηση της έκτασης και του ποσού που έχει κατανεμηθεί για τις «Δενδρώδεις» με νομοθετική πράξη, ώστε να καλύπτουν τα παλαιά δικαιώματα των ελαιοκαλλιεργητών και συγχρόνως να αφήνουν περιθώρια για κάλυψη και των άλλων νέων καλλιεργειών που θα υπαχθούν στην Περιφέρεια «Δενδρώδεις».

  • Νομοθετική ρύθμιση της σύστασης του Κανονισμού για μη μείωση των ενισχύσεων μεγαλύτερη του 30% για τις ενισχύσεις που είναι άνω του μέσου όρου των 152,9 στρ. με την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι συνολική και θα περιλαμβάνει και την δημοσιονομική μείωση του 8,5% που ήδη έγινε από φέτος, αλλά και του 16% που θα γίνει οριζόντια από το 2015 για κάλυψη των ειδικών ενισχύσεων (συνδεδεμένες, νέοι αγρότες, φυσικοί περιορισμοί) -. Εκδοση ΚΥΑ για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα ποσά των παλαιών και νέων ενισχύσεων όσο γίνεται συντομότερα.
  • Ένταξη της «Συλλογικής Δολωματικής Δακοκτονίας» η οποία αποτελεί μέθοδο με υψηλή περιβαλλοντική και διατροφική ασφάλεια, στις φιλοπεριβαλοντικές δράσεις του Β Πυλώνα της ΚΑΠ με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρω

Το πλήρες κείμενο του Υπομνήματος δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ και μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδω

Πηγή:http://www.sedik.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...