19.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Σι Τζινπίνγκ σε Δύση: Ψυχρός Πόλεμος και παγκόσμια ή περιφερειακή ασφάλεια δεν πάνε μαζί

Ημερομηνία:

Το βράδυ της 1ης Απριλίου 2022, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε μέσω βίντεο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Ο Κινέζος Πρόεδρος σημείωσε ότι «πριν από οκτώ χρόνια, πρότεινα την προθυμία της Κίνας να συνεργαστεί με την Ευρώπη για την οικοδόμηση των τεσσάρων μεγάλων εταιρικών σχέσεων ειρήνης, ανάπτυξης, μεταρρύθμισης και πολιτισμού μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης, και αυτό το όραμα της Κίνας δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, και είναι ακόμη πιο σημαντικό υπό την τρέχουσα κατάσταση. Η Κίνα και η Ευρώπη μοιράζονται ένα ευρύ φάσμα κοινών συμφερόντων με βαθιά θεμέλια συνεργασίας, και η πολιτική της Κίνας έναντι της Ευρώπης παραμένει σταθερή και συνεπής. Ελπίζω ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα διαμορφώσει μια αυτόνομη αντίληψη για την Κίνα, θα ακολουθήσει μια αυτόνομη πολιτική έναντι της Κίνας και θα συνεργαστεί με την Κίνα για την προώθηση σταθερών και εκτεταμένων σινοευρωπαϊκών σχέσεων και για την παροχή κάποιας σταθερότητας στην ταραχώδη παγκόσμια κατάσταση».

Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι «η Κίνα και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι οι δύο κύριες δυνάμεις για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και να ανταποκριθούν στην αβεβαιότητα της διεθνούς κατάστασης με τη σταθερότητα των σχέσεων Κίνας-ΕΕ. Θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στη διατήρηση του διεθνούς συστήματος με πυρήνα τα Ηνωμένα Έθνη, της διεθνούς τάξης που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων που βασίζονται στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και να αντισταθούν από κοινού στην αναζωπύρωση της συγκρουσιακής σκέψης και να αντιταχθούν στη δημιουργία ενός “νέου ψυχρού πολέμου” για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας».

Ο Κινέζος Πρόεδρος επεσήμανε ότι «η Κίνα και η Ευρώπη θα πρέπει να αποτελέσουν τις δύο μεγάλες αγορές για κοινή ανάπτυξη και να προωθήσουν την εις βάθος ανάπτυξη της οικονομικής παγκοσμιοποίησης μέσω της ανοικτής συνεργασίας Κίνας-ΕΕ. Η Κίνα θα εμβαθύνει αταλάντευτα τις μεταρρυθμίσεις και θα επεκτείνει το άνοιγμα, θα καλωσορίσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επενδύσουν και να δημιουργήσουν επιχειρήσεις στην Κίνα και ελπίζει ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα παράσχει ένα δίκαιο, διαφανές και χωρίς διακρίσεις περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν και να αναπτυχθούν στην Ευρώπη. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να ενισχύσουν την πρόσδεση των αναπτυξιακών στρατηγικών και να διερευνήσουν την προσαρμογή μεταξύ της νέας αναπτυξιακής φιλοσοφίας και του νέου αναπτυξιακού προτύπου της Κίνας και της οικονομικής και εμπορικής πολιτικής “ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας” της ΕΕ».

Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι η Κίνα και η Ευρώπη θα πρέπει να αποτελέσουν τους δύο πολιτισμούς που θα προωθήσουν την πρόοδο της ανθρωπότητας και θα αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις μέσω της αλληλεγγύης και της συνεργασίας Κίνας-ΕΕ. Θα πρέπει να ασκήσουν γνήσια πολυμέρεια, να υποστηρίξουν μια παγκόσμια διακυβέρνηση που θα βασίζεται στην αρχή του “διαμοιρασμού και της οικοδόμησης”, να συνεχίσουν να ηγούνται της παγκόσμιας συνεργασίας για την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα και να ενώσουν τα χέρια τους για να ξεπεράσουν τη νέα επιδημία πνευμονίας. Χαιρετίζουμε την υποστήριξη και τη συμμετοχή της ευρωπαϊκής πλευράς σε παγκόσμιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες».

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Ο Σάρλς Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσαν ότι η Κίνα είναι μια σημαντική πολική δύναμη στον κόσμο και ότι η ευρωπαϊκή πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στη διεθνή θέση και το ρόλο της Κίνας και στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα. Η σχέση μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας είναι εδώ και καιρό αμοιβαία επωφελής, και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί για τη διαφύλαξη της ειρήνης και την προάσπιση της πολυμέρειας. Στην τρέχουσα διεθνή κατάσταση, είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη και την Κίνα να ενισχύσουν το διάλογο και τη συνεργασία. Η ευρωπαϊκή πλευρά επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στην αρχή της μίας Κίνας και προσβλέπει σε ειλικρινείς ανταλλαγές με την Κίνα για τη συνέχιση της καλής δυναμικής της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών-κινεζικών σχέσεων. Είναι πρόθυμη να συνεχίσει να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Κίνα σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια και την πράσινη ανάπτυξη, να αντιμετωπίσει από κοινού παγκόσμιες προκλήσεις όπως η νέα επιδημία πνευμονίας, η κλιματική αλλαγή και η διατήρηση της βιοποικιλότητας και να καταβάλει προσπάθειες για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινής ευημερίας. Η ευρωπαϊκή πλευρά είναι πρόθυμη να παράσχει υποστήριξη και συνεργασία στην Κίνα για την επιτυχή διοργάνωση της δεύτερης φάσης της 15ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι ηγέτες της ΕΕ παρουσίασαν τις απόψεις και τις ιδέες της ευρωπαϊκής πλευράς σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι η Κίνα λυπάται βαθύτατα που η κατάσταση στην Ουκρανία έφτασε σε αυτό το στάδιο. Η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι συνεπής και σαφής. Η Κίνα στάθηκε πάντοτε στο πλευρό της ειρήνης, έκανε ανεξάρτητες κρίσεις επί της ουσίας του ίδιου του θέματος, υποστήριξε τη διατήρηση του διεθνούς δικαίου και των παγκοσμίως αναγνωρισμένων βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων, επέμεινε να ενεργεί σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και υποστήριξε μια κοινή, ολοκληρωμένη, συνεργατική και βιώσιμη αντίληψη για την ασφάλεια.

Ο Κινέζος Πρόεδρος ανέπτυξε διάφορες απόψεις σχετικά με την επίλυση της ουκρανικής κρίσης υπό την τρέχουσα κατάσταση.

«Πρώτον, θα πρέπει να επιμείνουμε να πείσουμε για την ειρήνη και να προωθήσουμε τις συνομιλίες. Η Κίνα στηρίζει τις προσπάθειες της ευρωπαϊκής πλευράς για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο ζήτημα της Ουκρανίας και παίζει πάντοτε με τον τρόπο της ρόλο στην πειθώ και την προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει να δημιουργεί τις συνθήκες και το περιβάλλον για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και να ανοίξει χώρο για μια πολιτική λύση, χωρίς να ρίχνει λάδι στη φωτιά ή να εντείνει τις συγκρούσεις.

Δεύτερον, πρέπει να αποτρέψουμε την εμφάνιση μιας ανθρωπιστικής κρίσης μεγαλύτερης κλίμακας. Η Κίνα έχει υποβάλει πρωτοβουλία έξι σημείων για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και έχει ήδη παράσχει σειρά αποστολών επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στην ουκρανική πλευρά και προμήθειες σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων. Η Κίνα είναι πρόθυμη να διατηρήσει την επικοινωνία με την ευρωπαϊκή πλευρά και να συνεργαστεί για να αποτρέψει μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση.

Τρίτον, πρέπει να οικοδομήσουμε μια διαρκή ειρήνη στην Ευρώπη και στην ασιατική και ευρωπαϊκή ήπειρο. Η βαθύτερη αιτία της κρίσης στην Ουκρανία βρίσκεται στις μακροχρόνιες αντιφάσεις περιφερειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και η βασική λύση είναι να ληφθούν υπόψη οι νόμιμες ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων μερών για την ασφάλεια. Σήμερα, η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση ενός πλαισίου για την παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια. Η Κίνα υποστηρίζει την Ευρώπη, και ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, και υποστηρίζει την Ευρώπη, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να ξεκινήσουν διάλογο, να αντιμετωπίσουν τις αντιφάσεις που συσσωρεύτηκαν με την πάροδο των ετών, να βρουν λύσεις στα προβλήματα και να προωθήσουν την οικοδόμηση ενός ισορροπημένου, αποτελεσματικού και βιώσιμου ευρωπαϊκού πλαισίου ασφάλειας.

Τέταρτον, πρέπει να αποτρέψουμε την επέκταση των τοπικών συγκρούσεων. Η κρίση στην Ουκρανία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά, αλλά δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εκτάκτως, και δεν θα πρέπει να επιτεθεί σε ένα σημείο και όχι στο άλλο, και ολόκληρος ο κόσμος δεν θα πρέπει να συνδεθεί με αυτό το ζήτημα, πόσο μάλλον οι λαοί όλων των χωρών να πληρώσουν βαρύ τίμημα γι’ αυτό. Όσο πιο κρίσιμη είναι η στιγμή, τόσο πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε νηφάλιοι και ψύχραιμοι. Το σημερινό παγκόσμιο οικονομικό τοπίο είναι ένα οργανικό σύνολο, που διαμορφώνεται από τις μακροχρόνιες προσπάθειες των χωρών σε όλο τον κόσμο.

Όλα τα μέρη θα πρέπει να διαφυλάξουν αυτό το επίτευγμα και να μην κλονίσουν εύκολα το υπάρχον παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, πόσο μάλλον να πολιτικοποιήσουν, να εργαλειοποιήσουν και να οπλοποιήσουν την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας σοβαρές κρίσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού των οικονομικών, του εμπορίου, της ενέργειας, της επιστήμης και της τεχνολογίας, των τροφίμων και της βιομηχανικής αλυσίδας. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν πολύ ότι η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να εξανεμίσει τους καρπούς των προσπαθειών δεκαετιών στη διεθνή οικονομική συνεργασία. Εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, εκτιμάται ότι η ανάκαμψη μπορεί να διαρκέσει χρόνια ή και δεκαετίες.

Η Κίνα και η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστούν για τη διαχείριση της κατάστασης και την πρόληψη της διάχυσης της κρίσης, ιδίως για τη διατήρηση της σταθερότητας του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, των κανόνων και των θεμελίων και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ανθρώπων. Οι δύο πλευρές μπορούν να συντονιστούν και να συνεργαστούν στο πλαίσιο αυτό.

Οι ηγέτες των δύο πλευρών έκριναν ότι η συνάντηση ήταν ανοικτή, ειλικρινής και σε βάθος, η οποία ενίσχυσε την αμοιβαία κατανόηση και κατέληξε επίσης σε μια σειρά από συναινέσεις, και συμφώνησαν να συνεχίσουν να ενισχύουν την επικοινωνία και τις ανταλλαγές και να διεξάγουν συντονισμό και συνεργασία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την Κινεζικοί πλευρά οι Yang Jiechi διπλωμάτης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΚ και πρώην πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, He Lifeng οικονομολόγος και Υπουργός αρμόδιος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων καθώς και άλλοι.

φωτογραφία: depositphotos.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ