29.8 C
Chania
Τετάρτη, 19 Αυγούστου, 2026

Σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο: Η χειρότερη ημέρα από τον Φεβρουάριο του 2023

Ημερομηνία:

Σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο σημειώθηκαν το πρωί σήμερα (19/8), με τουρκικά οπλισμένα μαχητικά και την Πολεμική Αεροπορία να απαντά με μαζικές αναχαιτίσεις και αερομαχίες, η μία εκ των οποίων οδήγησε σε εμπλοκή, κλειδώνοντας ένα τουρκικό μαχητικό στα ραντάρ κατάρριψης.

Η χειρότερη ημέρα από τον Φεβρουάριο του 2023, οπότε και η πολιτική των σεισμών έφερε αρχικά την νηνεμία στο Αιγαίο, για να ακολουθήσουν τα «ήρεμα νερά», καταγράφηκε σήμερα στο Αιγαίο.

Συνολικά σημειώθηκαν 25 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, κυρίως στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, από συνολικά 7 τουρκικά μαχητικά F-16, τα 2 εκ των οποίων οπλισμένα, αλλά κι ένα κατασκοπευτικό CN-235 και 4 drones τύπου AKINCI.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το πιο σοβαρό σημειώθηκε στις 9.00 το πρωί, από δύο σχηματισμούς τουρκικών μαχητικών F-16, 1Χ3 μαχητικά και 2 ζεύγη από τα οποία τα δύο ήταν οπλισμένα. Τα τουρκικά μαχητικά κινήθηκαν στις περιοχές από Χίο μέχρι Λέσβο, προχωρώντας σε 8 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Ακαριαία ήταν η απάντηση της Πολεμικής Αεροπορίας που απογείωσε συνολικά 16 οπλισμένα μαχητικά από τις σμηναρχίες ετοιμότητας (readiness) τα οποία προχώρησαν σε μαζικές αναχαιτίσεις των τουρκικών αεροσκαφών.

Ωστόσο, το οπλισμένο ζεύγος των μαχητικών προχώρησε σε σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά, από τις οποίες η μία κατέληξε σε εμπλοκή, δηλαδή κλειδώθηκε από τα «γαλάζια» ραντάρ σε θέση κατάρριψης.

Επιπλέον 17 παραβιάσεις του ΕΕΧ κατέγραψαν τα 4 drones τύπου Akinci, διαμηνύοντας εμφατικά ότι οι τουρκικές προκλήσεις από αέρος επέστρεψαν για να μείνουν για τα καλά.

Σε ότι αφορά το κομμάτι των παραβάσεων των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών, το κοντέρ της τουρκικής προκλητικότητας έγραψε 14, 3 από τους σχηματισμούς των μαχητικών, 9 από τα UAV και 2 από το CN-235.

enikos – Χρήστος Μαζανίτης

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αν ήταν όλα τα χωριά μας έτσι: Στην Χρυσομηλιά το 70% των ζευγαριών είναι πολύτεκνα ή τρίτεκνα!

Στη μεγάλη πλειοψηφία των θεσσαλικών δήμων καταγράφεται μείωση του...

Ηράκλειο: Έπεσε με το τρίκυκλο πάνω στην ελιά και έχασε τη ζωή του

Τραγωδία χθες (Τρίτη 18/8) το πρωί στις Αμουργέλες του...

Κρήτη: Μόλις 3.435 μετακλητοί εργαζόμενοι στον τουρισμό – Σχεδόν 29.000 οι άνεργοι στο νησί

Μια έντονη αντίφαση στην αγορά εργασίας της Κρήτης αποτυπώνουν...