16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Λιβύη για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης: Ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ημερομηνία:

Μια σκληρή απάντηση επιφύλασσε το υπουργείο Εξωτερικών, στην κυβέρνηση της Λιβύης μετά το διάβημα διαμαρτυρίας της Τρίπολης για τις έρευνες της Exxonmobil για υδρογονάνθρακες, νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη σημερινή ανακοίνωση του λιβυκού Υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επισήμανε:

«Σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα «μνημόνια» που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.Κάτι το οποίο άλλωστε έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία».

Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά ότι «υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές».

«Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020», καταλήγει η δήλωση του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου.

ΥΠΕΞ Λιβύης: Η Ελλάδα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την λιβυκή κρίση

Η απάντηση έρχεται σε συνέχεια της ενόχλησης που εξέφρασε με επίσημη ανακοίνωση του το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών για την έρευνα για υδρογονάνθρακες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, κατηγορώντας την Ελλάδα για εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης.

Στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι την στιγμή που η Μεσόγειος πρέπει να «αποτελεί θάλασσα ειρήνης και ανάπτυξης» η Ελλάδα επιχειρεί να «εκμεταλλευθεί την λιβυκή κρίση και να επιβάλει τετελεσμένα για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών με την σύναψη συμβολαίων έρευνας υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεταξύ μας διαφιλονικούμενη περιοχή».

Το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για έναρξη ερευνών από το σκάφος Sanco Swift για λογαριασμό ξένων εταιρειών που υπέγραψαν συμβόλαια με την Ελλάδα, θα «προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ