19.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Σμύρνη και Χριστούγεννα: «Αχ, αυτά τα σπίτια.!..»

Ημερομηνία:

«Αχ, αυτά τα σπίτια που τα καμάρωνα όταν περνούσαμε. Είχαν εάν συνήθειο στη Σμύρνη, να τρώνε με τις πόρτες ανοιχτές.
Τα σπίτια ήταν διώροφα, πάντα υπερυψωμένα, με τρία τέσσερα σκαλάκια, και οι πόρτες τους έμπαιναν λίγο πιο μέσα, ώστε τον χειμώνα δε βρεχόσουν μέχρι να σου ανοίξουν.
Όταν άνοιγε η πόρτα, αμέσως ήταν η τραπεζαρία. Λοιπόν τα βράδια έβλεπες τις οικογένειες μαζεμένες τριγύρω σε φρεσκοσιδερωμένα, λινά άσπρα τραπεζομάντηλα και η υπηρέτρια, απαραίτητα με μαύρο φόρεμα, άσπρη ποδίτσα και μπονεδάκι στο κεφάλι, έφερνε τα φαγιά στο τραπέζι και έδινε σιωπηλά σε μιαν άλλη βοηθό ό,τι περιττό υπήρχε.
Τα σερβίτσια άστραφταν και τα ποτήρια ήταν πάντα ακριβά κολονάτα. Συναγωνίζονταν στη γειτονιά για την καλύτερη εμφάνιση και πάντα οι πόρτες ορθάνοιχτες…»

Αντζελ Κουρτιάν

Οι Σμυρνιές στα σπίτια τους, μέρες πριν από τα Χριστούγεννα άρχιζαν τις μπουγάδες και τ’ ασπρίσματα. Στόλιζαν συνήθως καραβάκια. Χριστουγεννιάτικο δέντρο συνήθιζαν να στολίζουν κυρίως οι κάτοικοι του Πόντου, χρησιμοποιώντας χρυσωμένες κουκουνάρες, χρυσές καραμέλες μανταρίνια και βαμβάκι. Μάλιστα δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, έφτιαχναν και το τραπέζι της Παναγιάς, με το εικόνισμα και τα γιορτινά γλυκά. Εκείνες τις μέρες, οι νοικοκυρές της Σμύρνης πηγαινοέρχονταν στους μαχαλάδες μεταφέροντας στους φούρνους τις λαμαρίνες με τα Χριστουγεννιάτικα φαγητά. Φαγιάντσες, μπακίρια, ταβάδες, ζάχαρη πετιμέζι, χουρμάδες, μέλι, καρύδια, κάστανα, αμύγδαλα, φρούτα όλα αραδιασμένα στο τραπέζι (Θυμάμαι και η μαμά μου που δεν ήταν Σμυρνιά, η πεθερά της και γιαγιά μου ήταν και είχε απαραιτήτως στο Χριστουγεννιάτικο σερβάν μας, εκτός των γλυκά και τους παραπάνω ξηρούς καρπούς). Τα σαραλγιά, οι μπακλαβάδες, τα φοινίκια, οι κουραμπιέδες τα λουκούμια τα κανταΐφια, οι λουκουμάδες οι βασιλόπιττες ήταν τα γλυκά των εορτών της Σμύρνης.

Και μετέπειτα και εδώ στην Κρήτη. προετοίμαζαν και τα φαγητά για την ημέρα των Χριστουγέννων. Ψητό γουρουνόπουλο, σέλινο με χοιρινό, τουρσιά. Σε πολλές περιοχές της Μικράς Ασίας, ιδιαίτερα στην Καππαδονία, πριν από τα Χριστούγεννα ξεκινούσαν τα «γουρουνοσφαξίματα».
Και εδώ στην Κρήτη κάναμε γουρουνοσφαξίματα τα Χριστούγεννα. Ανήμερα των Χριστουγέννων, μαγείρευαν το γουρουνόπουλο περιχυμένο με χυμό από νεράτζι.
Το γιορτινό γεύμα ξεκινούσε με σούπα από βραστό. Και μείς στο σπίτι μας, τα Χριστούγεννα το πρώτο πιάτο ήταν σούπα, επηρεασμένη η μητέρα μου από την πεθερά της.
Αυτός ο πολιτισμός ξεκληρίσθηκε απ’ τους Τουρκμένιους, νομαδικές φυλές απ’ τα βάθη της Ασίας που τώρα μιλούν για «Γαλάζιες Πατρίδες».

Α.Κ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ