20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σπάνιο εύρημα: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων καλωσορίζει τους θεούς της Απτέρας

Ημερομηνία:

Εκδήλωση παρουσίασης του συντάγματος της Αρτέμιδος και του Απόλλωνος, ενός μοναδικού αρχαίου έργου γλυπτικής, που θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων την Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 στις 19:30.

Όπω τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο συστηματικής ανασκαφής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων που διεξάγεται σε ρωμαϊκή οικία της αρχαίας Απτέρας, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Βάννας Νινιού-Κινδελή και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, τον Ιανουάριο του 2016 ήρθε στο φως ένα μοναδικό εύρημα.
Πρόκειται για σύνταγμα γλυπτών, μικρού μεγέθους, της Αρτέμιδος και του Απόλλωνος, τα οποία εδράζονται σε λίθινο βαθμιδωτό βάθρο.

Η Άρτεμις, προστάτιδα θεά της Απτέρας, έχει κατασκευαστεί από χαλκό, ενώ ο δίδυμος αδελφός της Απόλλων, από μάρμαρο.

Η θεά πάνω σε περίτεχνη χάλκινη βάση σχήματος κιβωτιδίου, αποδίδεται με τον κοντό ζωσμένο χιτώνα της, σε έντονο διασκελισμό, έτοιμη να τοξεύσει ̇ αν και πιο λιτή, η στάση του Απόλλωνος μορφοποιεί μια ισχυρή εσωτερική ένταση.

Τα δύο αγαλμάτια έργα υψηλής πλαστικής ποιότητας, που θα εκτεθούν για πρώτη φορά στον τόπο τους και θα αποτελέσουν μέρος της μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, είχαν πιθανότατα εισαχθεί από καλλιτεχνικά κέντρα εκτός της Κρήτης, προκειμένου να αποτελέσουν το οικιακό ιερό της ρωμαϊκής πολυτελούς οικίας που κοσμούσαν.

Η κατ’ αρχήν χρονολόγησή τους μπορεί να προσδιοριστεί στο β΄ μισό του 1ου με αρχές 2ου αιώνα μ.Χ.

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 | ώρα 19:30

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Χάληδων 28

Τ. 2821090334 | 2821044418 efacha@culture.gr

Θα μιλήσουν:

Βάννα Νινιού-Κινδελή, Διευθύντρια συστηματικής ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο Απτέρας

Θεανώ Ανδρουλάκη, Αμαλία Μπουντρογιάννη, Αδαμαντία Καραγκούνη, Συντηρήτριες Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ