18.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Σπιτικές προτάσεις: Απόκριες και γαλακτομπούρεκα, μπουγάτσες

Ημερομηνία:

Ήταν απαραίτητο το γαλακτομπούρεκο κυρίως την τελευταία Αποκριά, την Τύρινη. Και στην Μικρά Ασία το έφτιαχναν και εδώ. Απαραιτήτως όπως είναι απαραίτητη η μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση και τα λαμπριάτικα καλτσούνια. Και είναι τόσο νόστιμο! Τι σχέση έχει με τα πανκέικς και άλλα που συνηθίζει η νεολαία μας. Ευτυχώς τα παιδιά μου τρελαίνονται για γαλακτομπούρεκο. Με φρέσκο γάλα και τρεμουλιαστή μυρωδάτη κρέμα. Με ανθόνερο βέβαια στο σιρόπι. Το πιο φίνο άρωμα, από απόσταξη ανθών νεραντζιάς. Χωρίς λόγο μερικοί το σνομπάρουν, δεν ξέρω γιατί. Το γαλακτομπούρεκο, το εκμέκ και κάποια άλλα σιροπιαστά, χωρίς ανθόνερο είναι σαν γυναίκα χωρίς άρωμα.

Γαλακτομπούρεκο (ωραίο)
Δώδεκα ποτήρια γάλα, δεκαέξι (16) κουταλιές σούπας κορνφλάουρ, έξι κουταλιές σούπας σιμιγδάλι, είκοσι τέσσερις (24) κουταλιές σούπας ζάχαρη, τέσσερα αβγά, φύλλο, βανίλιες.
Βάζουμε το γάλα στη φωτιά αφού κρατήσουμε περίπου ένα νεροπότηρο. Στην κατσαρόλα που έχομε στη φωτιά με το γάλα ρίχνομε την ζάχαρη αφού κρατήσομε τέσσερις (4) κουταλιές. Χτυπάμε τα αβγά με τις τέσσερις κουταλιές ζάχαρη. Εκεί μέσα διαλύουμε και το κορνφλάουρ, το σιμιγδάλι και τις βανίλιες. Όταν το γάλα είναι καυτό και ετοιμάζεται να βράσει το κατεβάζομε απ’ τη φωτιά, ρίχνομε μέσα το μείγμα με τα αβγά και ανακατεύομε γρήγορα να μην σβολιάσει. Το ξαναβάζομε στη φωτιά και όταν βράσει η κρέμα είναι έτοιμη. Έχομε στρώσει 7-8 φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα στο ταψί. Ρίχνομε την κρέμα και από πάνω οκτώ (8) φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα. Το χαράζομε επιφανειακά, ραντίζομε με λίγο νερό και ψήνομε σε μέτριο φούρνο ώσπου να ροδίσει. Εν τω μεταξύ έχομε φτιάξει σιρόπι με τρία (3) ποτήρια νερό, δύο ποτήρια ζάχαρη (Σιρόπι εντελώς κρύο, το γλυκό είναι ζεστό)

Γαλακτομπούρεκο (ωραίο)
Οκτώ ποτήρια γάλα, ένα κουτί κορνφλάουρ, βανίλια, ανθόνερο, ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα ή δύο αβγά, τετρακόσια (400) γρ φύλλο.
Σιρόπι: Δύο ποτήρια ζάχαρη, ένα ποτήρι νερό, λίγο λεμόνι, ανθόνερο ή βανίλια.
Εκτέλεση όπως το προηγούμενο γαλακτομπούρεκο.

Γαλακτομπούρεκο
(πολύ ωραίο)
Έξι (6) νεροπότηρα φρέσκο γάλα, ένα και ένα τέταρτο νεροπότηρο ζάχαρη, τρία – τέσσερα αβγά, μια κουταλιά βιτάμ, ενάμιση κρασοπότηρο άνθος αραβοσίτου, βανίλια.
Σιρόπι: Δύο ποτήρια ζάχαρη, τρία ποτήρια νερό, φλούδα λεμονιού, λίγο ανθόνερο.
Κρέμα: Ζάχαρη μέσα στο γάλα.
Με λίγο γάλα να ανακατέψω άνθος αραβοσίτου και το ρίχνω στο γάλα. Ρίχνω τα αβγά χτυπημένα. Όταν πήξει η κρέμα ανακατεύοντας γρήγορα. Αποσύρομε από τη φωτιά. Έχουμε ρίξει και το βούτυρο. Τα υπόλοιπα ως συνήθως.

Γαλακτομπούρεκο
(πολύ ωραίο αλλά δυναμίτης)
Δύο οκάδες (1300 γρ. η οκά) φρέσκο γάλα, μία οκά ζάχαρη, οκτώ (8) αβγά ολόκληρα, πενήντα δράμια (65 γρ) βούτυρο, εκατό δράμια σιμιγδάλι, δύο βανίλιες, μισή οκά φύλλο, πενήντα δράμια βούτυρο για τα φύλλα.
Σιρόπι: εκατό δράμια ζάχαρη, ένα νεροπότηρο νερό να δέσει καλά. Σιρόπι κρύο, γλυκό ζεστό. Η κρέμα ως συνήθως.

Γαλακτομπούρεκο (χωρίς αυγά)
Υλικά:
6 φλιτζάνια τσαγιού (μεγάλα) γάλα, 1 1/4 φλιτζανιού τσαγιού ριζάλευρο, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, μισό κιλό φύλλο κρούστας
Σιρόπι: 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό, 2 1/4 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, 1 κουταλιά σούπας γλυκόζη, ( βράσιμο 5 λεπτά).
Βράζω τα 4 ½ φλιτζάνια γάλα με τη ζάχαρη. Ανακατεύω να διαλύσει η ζάχαρη. Στο 1 1/2 φλιτζάνι κρύο γάλα που κράτησα διαλύω το ριζάλευρο. Αφού βράσει το γάλα ρίχνω μέσα το διαλυμένο ρυζάλευρο και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει (το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά). Αφού πήξει η κρέμα αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω ανακατεύοντας 4 κουταλιές βούτυρο. Σε βουτυρωμένο ταψί ρίχνω παραπάνω από τα μισά φύλλα κάτω. Βουτυρώνοντας τα ένα – ένα. Επάνω ρίχνω τη γέμιση και στη συνέχεια τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα κι αυτά ένα – ένα. Ψήνω στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά να ροδίσει καλά. Αφήνω να κρυώσει εντελώς το γαλακτομπούρεκο και ρίχνω ζεστό το σιρόπι.

Μπουγάτσα ταψιού
Πέντε φλυτζάνια τσαγιού γάλα, ένα φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, τρία τέταρτα φλυτζάνας σιμιγδάλι, τρία αβγά, βούτυρο για το άλειμμα, 16 φύλλα μπακλαβά.
Βάζομε το γάλα με την μισή ζάχαρη σε κατσαρόλα να πάρει βράση και προσθέτομε το ξύσμα λεμονιού. Όταν πάρει βράση, προσθέτομε το σιμιγδάλι, ρίχνοντας το λίγο – λίγο από ψηλά για να μην σβολιάσει και ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα ωσότου η κρέμα πάρει αρκετές βράσεις και πήξει. Ρίχνομε τότε την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αβγά χτυπημένα. Βουτυρώνομε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού. Απλώνουμε τα φύλλα του μπακλαβά και ένα – ένα τα βουτυρώνομε και απλώνομε στον πάτο και στα πλαϊνά του ταψιού 8 φύλλα κρούστας ρίχνομε πάνω τους την κρέμα και από πάνω τα άλλα οκτώ φύλλα καλά βουτυρωμένα ένα – ένα. Χαράζομε μόνο την επιφάνεια των φύλλων, φουρνίζομε σε μέτριο φούρνο και όταν πάρει χρώμα από πάνω την βγάζομε με άφθονη άχνη και κανέλα και καλή σας όρεξη!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κέρδη-μαμούθ και τζίρος 100 δισ. για 15 εισηγμένες εταιρίες και σούπερ μάρκετ

Τζίρος και κέρδη-μαμούθ αποτυπώνονται στους ισολογισμούς των 17 μεγαλύτερων...

ΠΑΣΟΚ: Βλέπουν «στοχευμένη και συντονισμένη επίθεση» από την ΝΔ -«Θέλουν αντίπαλο τον Κασσελάκη»

Συντονισμένες επιθέσεις της Νέας Δημοκρατίας κατά του ΠΑΣΟΚ, βλέπουν...

Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση Χούθι στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Cyclades με βαλλιστικούς πυραύλους και drone

Επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και drone κατά ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου που ταξίδευε στην Ερυθρά...