15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σπιτικές Προτάσεις: Γλυκά του κουταλιού

Ημερομηνία:

Βερίκοκο γλυκό

Ένα κιλό και ένα τέταρτο βερίκοκα, ένα κιλό και ένα τέταρτο κιλού ζάχαρη, 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό, 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού, 2 χαρτάκια βανίλιας, 3 κουταλιές σούπας ασβέστη, αμύγδαλα ξεφλουδισμένα.

Βερίκοκα μεγάλα και κρουστά (όχι πολύ ώριμα). Τα πλένομε. Βγάζομε με κοφτερό μαχαίρι τη λεπτή φλούδα τους. Πέρνομε στην αριστερή μας χούφτα ένα – ένα βερίκοκο το κρατάμε σφιχτά και με μια πρόκα πιέζομε το κουκούτσι να βγει. Έτσι, δεν ανοίγει το βερίκοκο. Βάζομε τον ασβέστη με 8-10 ποτήρια νερό. Ανακατεύομαι. Ρίχνομε μέσα τα βερίκοκα. Τα αφήνομε 1-2 ώρες, τα βγάζομε, τα πλένομαι καλά – καλά, τα’ απλώνουμε σε πετσέτα να στραγγίξουν. Βάζομε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν και να γίνει σιρόπι πυκνό. Αφήνομε να κρυώσει.
Βάζομε στα βερίκοκα στη θέση του κουκουτσιού αμύγδαλο ασπρισμένο και τα ρίχνομε στο σιρόπι, Βράζομε σε πολύ δυνατή φωτιά, να δέσει το γλυκό γρήγορα προσθέτομε το λεμόνι, την βανίλια και αφού πάρουν 1-2 βράσεις κατεβάζομε από τη φωτιά. Τα αφήνομε μια νύχτα. Όταν κρυώσει το βάζομε σε βάζα.

 

Μήλο γλυκό

Ένα κιλό και ένα τέταρτο μήλα, 1 κιλό ζάχαρτη, 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό, 3 χαρτάκια βανίλιας, χυμός λεμόνι.

Διαλέγομε μήλα φυρίκια. Αφαιρούμε τη φλούδα και με το ειδικό μαχαιράκι το τρυπάμε και το αδειάζομε από τα κουκούτσια και τις χοντράδες της καρδιάς του. Τα ρίχνομε σε κρύο νερό με λεμόνι να μη μαυρίσουν. Βράζομε το νερό με τη ζάχαρη επί πέντε λεπτά και τα ρίχνομε μέσα. Τα βράζομε σε δυνατή φωτιά μέχρι το γλυκό να δέσει. Ξαφρίζομε, προσθέτομε το λεμόνι, τη βανίλια, βράζομε ακόμα λίγο και αφήνομε να κρυώσει. (Το σιρόπι είναι έτοιμο αν ρίξομε μέσα σ’ ένα πιατάκι κρύο νερό 2-3 σταγόνες σιρόπι και αν σχηματισθεί ένα σφιχτός βώλος είναι έτοιμο. Άλλος τρόπος είναι αν το σιρόπι κάνει φούσκες πολυγωνικές)

 

Σταφίδα γλυκό

Όσα κιλά σταφύλια ένα κιλό λιγότερο ζάχαρη. Νερό καθόλου. Αμπαρόριζα, αμύγδαλα ξεφλουδισμένα ή κουκουνάρια.

Ξερογίζομε τα σταφύλια, τα βάζομε σε τσικάλι με τη ζάχαρη και τα’ αφήνομε από το βράδυ ως το πρωί. Το πρωί έχουν βγάλει πολλά υγρά. Τα βράζομε. Τραβάμε από την φτιά. Τα’ αφήνομε μέσα στο τσικάλι 5-6 ώρες και τα βράζομε ξανά όσο χρειαστεί ακόμα. Προσθέτομε προς το τέλος την αμπερόριζα για άρωμα και τα αμύγδαλα ή τα κουκουνάρια.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...