Σύκο γλυκό
Την συνταγή μας την έδωσε η κ. Δέσποινα Κουκουράκη – Ασημίνα. Είναι γνήσια συνταγή Μ. Ασίας.
Τέλος Μάρτη με αρχές Απρίλη βγαίνουν τα πρώτα σύκα οι ορνιοί που τους λέμε. Είναι αυτά που πέφτουν για να γίνει η γονιμοποίηση και να βγουν το καλοκαίρι τα κανονικά σύκα. Με αυτά τα σύκα γίνεται το γλυκό και όχι με τα καλοκαιρινά.
Πέρνομε λοιπόν συκαλάκια, τα καθαρίζομε απ’ έξω με ξυράφι. Με μια φουρκέτα τα’ αδειάζομε από μέσα. Τα ξεβράζομε 2-3 φορές. τα βάζομε 1 ώρα σε γαλαζόπετρα. Τα τραβάμε τα πλένομε πολύ καλά, τα’ αφήνομε να στραγγίζουν. Τα ζουλάμε ένα – ένα και τα βάζομε στο τσικάλι. Προηγουμένως τους έχομε καρφώσει από ένα γαρύφαλλο και μέσα τους έχομε βάλει κουκουνάρι. Τα βάζομε στο τσικάλι. Ρίχνομε μέσα γαρύφαλλα και 2-3 μασούρια κανέλα και κουκουνάρια. Βάζομε από πάνω τη ζάχαρη. Τρία μέρη σύκα δύο μέρη ζάχαρη. Αφήνομε μερικές ώρες. Τα βράζομε μέχρι να βγουν φουσκάλες. Τα τραβάμε απ’ τη φωτιά. Τα’ αφήνομε στο σιρόπι να κρυώσουν. Δοκιμάζομε και αν θέλουν δέσιμο κι άλλο τα βράζομε ακόμα λίγο. Ρίχνομε λεμόνι. Αποσύρομε απ’ την φωτιά. Όταν κρυώσουν βάζομε σε βάζα.
Πολύ ωραίο γλυκό κουταλιού. Το φτιάχνει η κα Δέσποινα Ασημίνα καταγωγή Μ. Ασία και πιο παλιά όταν ήμουν μικρή, μας κέρναγε η καλή μας η γειτόνισσα προερχόμενη η ίδια από την Μικρά Ασία η κα. Παρή και η κα Έβρο. Και η κα Ελενίτσα Κλαριδοπούλου. Η γειτονιά μου είχε πολλούς πρόσφυγες. Ήταν προφυγογειτονιά. Μετόχι Φυντίκι, Μαρίνας Μετόχι.
Η γαλαζόπετρα γίνεται ως εξής: Μισή κουταλιά του γλυκού γαλαζόπετρα, σε 12 φλιτζάνια νερό την διαλύομε.