22.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Σπιτικές προτάσεις: Γλυκά

Ημερομηνία:

Σάμαλη πολίτικο
Υλικά: Τρία τέταρτα κούπας σιμιγδάλι χοντρό , μισή κούπα ζάχαρη, τρία αυγά, μισή κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα, ένα κουταλάκι μπέικι, μαστίχα, βανίλια.
Σιρόπι: Δύο κούπες ζάχαρη, δύο κουταλιές χυμό λεμονιού, μια κούπα νερό.
Χτυπάω βούτυρο με ζάχαρη, ρίχνω ένα – ένα τα τρία κροκάδια. Ρίχνω σε δόσεις το σιμιγδάλι, ανακατεμένο και το μπέικι και τα αμύγδαλα. Χτυπάω τα τρία ασπράδια σε μαρέγκα και ανακατεύω απαλά με το μείγμα. Αρωματίζω με τα μυρωδικά. Αδειάζω σε ταψί 23cm. Βράζω πέντε λεπτά το σιρόπι. Βγάζω το γλυκό, το κόβω σε κομμάτια. Περιχύνω με σιρόπι, βάζω σε κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο και ξαναβάζω στο φούρνο οκτώ λεπτά.

Σάμαλη (2)
Υλικά: Δύο φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό, δυόμισι φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό, ένα φλιτζάνι νερό, ένα φλιτζάνι πορτοκάλι, ένα κουταλάκι αμμωνία, ένα κουταλάκι σόδα, ένα κουταλάκι μπέικι, μισό κουταλάκι μαστίχα.
Ανακατεύω το σιμιγδάλι, το πορτοκαλόζουμο με τη ζάχαρη, τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη, την αμμωνία με μισό νερό, σόδα με το υπόλοιπο, ρίχνω και το μπέικι και ανακατεύω καλά. Όλα μαζί σε ταψί Νο 32. Ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Το κόβω, το αφήνω να κρυώσει και μετά το περιχύνω με καυτό σιρόπι (τρία φλιτζάνια ζάχαρη, δύο νερό).

Σάμαλη (3)
Υλικά: 2 κυπελάκια γιαούρτι, 1 ½ σιμιγδάλι ψιλό , 1 κ. χονδρό σιμιγδάλι, 1 κουτ. μπέικι, 1 κουταλάκι σόδα, 1 κουτ. μαστίχα, 1 κούπα αμύγδαλο ψιλοκομμένο και γαρνιτούρα.
Σιρόπι: 2 ½ ζάχαρη, 2 ½ νερό, λίγο λεμόνι, φλούδα, 1 κουταλάκι χυμό.
Βάζω το γιαούρτι με τη σόδα και τα ανακατεύω καλά, μετά ρίχνω το σιμιγδάλι, το μπέικι, το αμύγδαλο, την μαστίχα, τα ανακατεύω καλά και τα αφήνω 3-4 ώρες να ανέβουν. Μετά τα βάζω σε χαρτάκια ή φορμάκι όχι πολύ γεμάτα τους βάζω ένα ολόκληρο αμύγδαλο άσπρο, τα ψήνω σε μέτριο φούρνο. Όταν ψηθούν τα σιροπιάζω και τα ξαναβάζω για λίγο στον φούρνο.

Σάμαλη (4) πολύ ωραίο
Υλικά: 1 ½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό, 1 κούπα σιμιγδάλι χονδρό, 1 1/5 κούπα ζάχαρη, 1 κουταλάκι καφέ σόδα, 1 κουταλιά σούπας baking powder, 1 ½ κούπα γιαούρτι στραγγιστό (500 γραμμ. περίπου), λίγη μαστίχα.
Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε 2 ½ ώρες περίπου. Τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι, το χαράσσουμε και τοποθετούμε αμύγδαλα και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει (περίπου 40 λεπτά). Όταν το βγάλουμε το περιχύνουμε με 4 κουταλιές λιωμένο βούτυρο και μετά με το κρύο σιρόπι (1 ½ νερό, 2 ½ ζάχαρη + λεμόνι).

Σάμαλη (5)
Υλικά: Μισό γιαούρτι, μισό κιλό σιμιγδάλι χοντρό, ένα ποτήρι ζάχαρη, δύο κουταλιές της σούπας ούζο, ένα κουταλάκι σόδα, ένα κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη.
Ανακατεύουμε όλα μαζί και ψήσιμο στους 180 βαθμούς. Σιροπιάζουμε.

Μπουγάτσα
Έξι φύλλα μπακλαβά, 400 γραμμ. μυζήθρα, 1 φλιτζάνα τσαγιού λάδι ραφινέ, 1 φλιτζάνα τσαγιού γάλα, 2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι.
Για ψήσιμο λαδώνουμε κανονικό ταψί με μπόλικο λάδι. Μετά τοποθετούμε μπρούμυτα τη μπουγάτσα. Τοποθετούμε πρώτα δύο φύλλα  καλά βουτυρωμένα και ρίχνομε το μείγμα. Πιάνομε τις άκρες των φύλλων και τις διπλώνουμε αντικριστά. Έχομε απλώσει και βουτυρώσει το επόμενο φύλλο δίπλα. Πιάνομε το μείγμα με τα δύο πρώτα φύλλα πολύ προσεκτικά και το τοποθετούμε μπρούμυτα στο τρίτο φύλλο. Διπλώνουμε αντικριστά το τρίτο φύλλο ξαναρίχνομε μπρούμυτα στο τέταρτο φύλλο και συνεχίζομε όλα τα φύλλα με τον ίδιο τρόπο. Πυρώνομε τον φούρνο πάνω – κάτω στον μεγαλύτερο βαθμό. Τοποθετούμε την μπουγάτσα και το αλουμινόχαρτο πάνω. Χαμηλώνουμε τον φούρνο και άμα ψηθεί από κάτω βγάζουμε το αλουμινόχαρτο. Στα είκοσι λεπτά την περιχύνουμε με το βραστό λάδι της. Αυτό γίνεται 3-4 φορές.

Σουμάδα
Διακόσια πενήντα (250 γραμμ.) άσπρη ψίχα  αμύγδαλα. Ενάμιση έως δύο κιλά ζάχαρη., 1 πρέζα αλάτι, ανθόνερο, εσάνς πικραμύγδαλου.
Αλέθομε τα αμύγδαλα πολύ ψιλά και τα βάζομε σ’ ένα πανί σμιχτό ή και διπλό. Αφού βράσουμε 2,5 λίτρα νερό το ρίχνομε λίγο – λίγο και σφίγγομε το πανί μέχρι να τελειώσει το νερό και να μη βγάζει άσπρο ζουμί. Βράζομε το ζουμί με την ζάχαρη και στο γύρισμα ρίχνομε την πρέζα το αλάτι ανθόνερο εσάνς πικρό αμύγδαλο. Διατηρείται στο ψυγείο. Πίνεται ζεστή ή παγωμένη.

Φρουτοσαλάτα πορτοκαλιού
Πορτοκάλια μέτρια σε μέγεθος (αν έχομε 1-2 πορτοκάλια σαγκουίνια είναι ωραία για το χρώμα της). Τα καθαρίζομε καλά καλά. Βγάζουμε τις ίνες και τα κόβομε σε οριζόντιες ροδέλες ενός εκατοστού. Τα βάζουμε σε  γυάλινο μπολ ανάλογα με την  ποσότητα που θέλομε και στα ενδιάμεσα κόβουμε ψιλά – ψιλά κομμάτια από γλυκό περγαμόντο ή νεράντζι. Συνεχίζομε έτσι μέχρι να γεμίσει το μπολ.
Κόβομε τώρα από την φλούδα μικρά κομμάτια σαν σπιρτόξυλα μια χούφτα γεμάτη. Τα βάζομε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε 5-6 λεπτά. Χύνομε το νερό και βάζομε στην κατσαρόλα μια φλιτζάνα τσαγιού περίπου ζάχαρη και άλλο τόσο νερό και τα ψήνομε ακόμη να δέσει το σιρόπι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παζάρι Μεγάλης Παρασκευής στις Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά σας προσκαλεί και φέτος, τη Μεγάλη...