Ινδοκάρυδο
Έξι αυγά, τρεις φλιτζάνες αλεύρι, τρεις φλιτζάνες ινδοκάρυδο, μιάμιση φλιτζάνα ζάχαρη, διακόσια γραμμάρια βούτυρο, έξι κουταλάκια μπέικι, μιάμιση φλιτζάνα γάλα.
Χτυπάω τα αυγά με ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και μετά ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύω καλά. Ψήσιμο τρία τέταρτα περίπου.
Σιρόπι: Πέντε φλιτζάνες ζάχαρη, πεντέμισι νερό ένα λεμόνι.
Μυρμηγκόπιτα
Ένα φλιτζάνι ζάχαρη, δύο φλιτζάνια αλεύρι, έξι αυγά, δύο βανίλιες, ένα μπέικι, ένα φλιτζάνι τρούφα (στο τέλος μια στροφή) ψήσιμο στους 180 βαθμούς μισή ώρα.
Σιρόπι: Ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό. Να βράσει 5’ όπως είναι καυτό το ρίχνω στο κρύο κέικ.
Από πάνω βάζω κρέμα.
Κρέμα: Ένα φλιτζάνι νερό, ένα κουταλάκι γλυκού βιτάμ, τέσσερις κουταλιές σούπας κακάο, δέκα κουταλάκια γλυκού ζάχαρη, δύο κουταλάκια του γλυκού κορν φλάο και βράζω να πήξουν και περιχύνω το γλυκό.
Μπαβαρουάζ με φράουλες
(Υλικά για 8 άτομα): 600 γραμμ. φρέσκες φράουλες, 1 φακελάκι ζελέ φράουλα, 350 ml κρέμα γάλακτος.
Για τη Σος: 300 γραμμ. φράουλες, χυμό από 1 λεμόνι, 4 κ.σ. ζάχαρη κάστερ.
Πλένετε τις φράουλες, πετάτε τα φύλλα τους και τις σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κόβετε τις μισές σε χοντρές φέτες και τις αφήνετε στην άκρη. Ρίχνετε τις υπόλοιπες στον αποχυμωτή και παίρνετε τον χυμό τους. Σουρώνετε τον χυμό να φύγουν τα σποράκια. Ετοιμάζετε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία του, αντικαθιστώντας τη μισή ποσότητα του νερού με τον χυμό φράουλας. Αφήνετε το ζελέ να κρυώσει καλά, χωρίς όμως να πήξει (αν θέλετε τον βάζετε για λίγη ώρα στο ψυγείο, προσέχοντας όμως να μην πήξει πολύ). Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ στη γρήγορη ταχύτητα ώσπου να γίνει αφράτη σαντιγί. Σταματάτε το μίξερ και ρίχνετε στην κρέμα το ζελέ, ανακατεύοντας απαλά. Αλείφετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με λίγο σπορέλαιο και ρίχνετε τη μισή ποσότητα της κρέμα. Το βάζετε στην κατάψυξη και το αφήνετε να παγώσει. Μόλις το μείγμα σφίξει απλώνετε από πάνω μερικές κομμένες φράουλες και ρίχνετε την υπόλοιπη κρέμα. Βάζετε ξανά το γλυκό στο ψυγείο και το αφήνετε περισσότερη ώρα να πήξει 4-5 ώρες τουλάχιστον. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη σος χτυπώντας όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Ξεφορμάρετε το γλυκό, γαρνίρετε με φράουλες και περιχύνετε με τη σος.
Σορμπέ φράουλας
Υλικά για 4 άτομα: ¾ φλιτζανιού ζάχαρη κάστερ, ¾ φλιτζανιού νερό, 4 φλιτζάνια φρέσκες φράουλες (κομμένες), ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι, τον χυμό από μισό λεμόνι, μερικές ολόκληρες φράουλες για γαρνίρισμα.
Ρίχνετε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύετε ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνετε να βράσει. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Βγάζετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει καλά. Στη συνέχεια το βάζετε στο ψυγείο και το αφήνετε για 1- ώρες. Ρίχνετε τις κομμένες φράουλες και τον χυμό πορτοκαλιού στο μπλέντερ, και τα χτυπάτε. Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και το παγωμένο σιρόπι, και ανακατεύετε. Ρίχνετε το μείγμα σε μεταλλικό μπολ και το σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη. Το βάζετε στην κατάψυξη για μια ώρα περίπου. Στη συνέχεια ρίχνετε ξανά το μείγμα στο μπλέντερ και το χτυπάτε πάλι. Βάζετε ξανά το μείγμα στο μεταλλικό μπολ, το σκεπάζετε με την πλαστική μεμβράνη και το παγώνετε 2 ώρες ακόμη, το λιγότερο. Σερβίρετε το σορμπέ σε μικρά μπολ ή ποτήρια. Γαρνίρετε με φρέσκες φράουλες.
Φράουλες γλυκό
(πολύ ωραίο)
Ενάμιση κιλό φράουλες μεγάλες και σκληρές, ενάμιση κιλό ζάχαρη , μισή κούπα χυμό λεμονιού, πέντε κούπες νερό, μισό κιλό γλυκόζη βανίλια.
Σε ανοιχτή κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για περίπου επτά λεπτά. Προσθέτω τις φράουλες και τις βράζω πέντε λεπτά. Τις αφαιρώ με τρυπητή κουτάλα. Τις τοποθετώ σε τρυπητό να στραγγίσουν. Στο σίτοι προσθέτω το χυμό λεμονιού, τη γλυκόζη και τη βανίλια. Τα βράζω μέχρι να δέσει. Ξαναβάζω τις φράουλες και τις βράζω πέντε λεπτά ακόμα.
Τούρτα Φράουλα
Για το παντεσπάνι: 2 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 βανίλια, 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη, 100 γραμμ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη 5 αυγά, λίγο κονιάκ, ½ φλιτζάνι γάλα.
Για την κρέμα: 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη, 5 κρόκους αυγών, ½ φλιτζάνι αλεύρι, ½ λίτρο γάλα, 1 βανίλια, 750 γραμμ. φράουλες, 2 κουταλιές βούτυρο.
Εκτέλεση:
Για το Παντεσπάνι: Στο μίξερ και σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε τα ασπράδια να φουσκώσουν και ρίχνουμε λίγη – λίγη τη ζάχαρη, έναν – έναν τους κρόκους, τη βανίλια, το βούτυρο λιωμένο και τμηματικά εναλλάξ με το αλεύρι. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί (ή στρώνουμε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί ) απλώνουμε πάνω το μείγμα και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα. Μόλις κρυώσει το κόβουμε σε 3 οριζόντια κομμάτια. Το κομμάτι που θα χρησιμοποιήσουμε ως βάση το κόβουμε σε μεγαλύτερο πάχος, το ενδιάμεσο πιο λεπτό και ακόμα πιο λεπτό το τελευταίο κομμάτι. Όλα τα κομμάτια τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ και μισό φλιτζάνι γάλα.
Για την κρέμα: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια. Ρίχνουμε σιγά – σιγά το γάλα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις για να μη σβολιάσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη και αφήνουμε τα υλικά μας να σιγοβράσουν ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει το μείγμα. Κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά και ρίχνουμε έναν – έναν τους κρόκους των αυγών. Μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα, προσθέτουμε τις φράουλες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια. (Προαιρετικά μπορούμε να προσθέτουμε στην κρέμα ένα φλιτζάνι σαντιγί).
Για την διακόσμηση: 1 ½ φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα, 250 γραμμ. σαντιγί, 1 ½ κιλό φράουλες.
Βάζουμε στη βάση μιας πιατέλας το πιο χοντρό παντεσπάνι. Χωρίζουμε την κρέμα στα τρία. Απλώνουμε κρέμα στο πρώτο παντεσπάνι, τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και απλώνουμε κρέμα. Στρώνουμε το τελευταίο παντεσπάνι και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Στρώνουμε το τελευταίο παντεσπάνι και απλώνουμε ομοιόμορφα τη σαντιγί στην κορυφή και στα πλαϊνά της τούρτας. Καλύπτουμε τα πλαϊνά της τούρτας με ασπρισμένα και καβουρντισμένα αμύγδαλα κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες και διακοσμούμε την τούρτα με φράουλες κομμένες στη μέση.