16.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Σπιτικές Προτάσεις: Θαλασσινά

Ημερομηνία:

Θαλασσινά στην κατσαρόλα
Τέσσερεις κουταλιές λάδι, δύο σκελίδες σκόρδο λιωμένες, δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα, δύο μικρές πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες, ένα κιλό θαλασσινά ανάμεικτα (μύδια, γαρίδες, χταποδάκι, καλαμαράκια, σουπιές ) κομμένα κύβους τέσσερεις ντομάτες τριακόσια γραμμ. άσπρο κρασί, εκατό γραμμ. μανιτάρια.

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι για πέντε λεπτά. Προσθέτετε τις πιπεριές και τα ανάμεικτα θαλασσινά και σιγοβράζετε για τρία λεπτά. Προσθέτετε τις ντομάτες το κρασί τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνετε. Σιγοβράζετε χωρίς καπάκι να μαλακώσουν τα θαλασσινά και όταν είναι ψημένα και δεμένη η σάλτσα κατεβάζομε.

Ριζότο με γαρίδες και μύδια
Ένα κιλό μύδια , ένα κιλό γαρίδες, τριακόσια γραμμ. ψίχα καβουριών δύο φλιτζάνια λάδι,  δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ενάμιση ποτήρι άσπρο κρασί, μια κουταλιά ντοματοπελτέ δύο φλιτζάνια ρύζι, εκατό πενήντα γραμμ. αρακάς κατεψυγμένος ψιλοκομμένος μαϊντανός.
Καθαρίζομε και πλένουμε καλά τα μύδια. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά ώσπου ν’ ανοίξουν τα καθαρίζουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα. Σουρώνομε το ζωμό. Σοτάρομε τα κρεμμύδια. Προσθέτομε τα μύδια και τις γαρίδες και τα σβήνομε με το κρασί. Προσθέτουμε το ζωμό και τον ντοματοπελτέ διαλυμένο και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζομε και αφήνομε να σιγοβράσουν. Προσθέτουμε κι άλλο νερό ανάλογα  με το ρύζι και τον αρακά. Σκεπάζομε και αφήνομε να σιγοβράσουν να γίνει πιλάφι. Πασπαλίζομε με μαϊντανό.

Σουφλέ με ψάρι και γαρίδες
600 γραμμ. γλώσσες , 500 γραμμ. γαρίδες 25 εκατ. λίτρου λευκό κρασί, 2 κοκκάρια ψιλοκομμένα, 150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη χοντρά 150 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη, 100 γραμμ. αλεύρι, 50 γραμμ. βούτυρο, 4 αυγά, 3 κόκκοι πιπέρι, αλάτι – πιπέρι τριμμένο μοσχοκάρυδο τριμμένο , 1 κουταλιά σούπας τριμμένη φρυγανιά.
Βράζομε τις γλώσσες με το κοκκάρι το κρασί και τους κόκκους πιπέρι για 8 λεπτά. Στραγγίζομε το ζωμό τον κρατάμε σε μπολ. Βράζουμε τις γαρίδες χωρίς νερό με λίγο ξύδι και αλάτι. Στραγγίζομε τον ζωμό τον κρατάμε σε μπολ. Καθαρίζομε τις γαρίδες.
Ξεχωρίζομαι τα φιλέτα της γλώσσας. Σε ρηχή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι ανακατώνομε καλά με σύρμα και πριν ροδίσει προσθέτομε τον ζωμό της γλώσσας και της γαρίδας. Προσθέτομε λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Κατεβάζομε την μπεσαμέλ απ’ τη φωτιά προσθέτουμε τους κρόκους χτυπάμε μαρέγκα τα ασπράδια και την προσθέτουμε ανακατεύοντας ελαφριά από πάνω προς τα κάτω. Βουτυρώνουμε 6 ατομικά πυρέξ. Στρώνομε διαδοχικά 1 στρώμα μπεσαμελ τη μισή παρμεζάνα, τα φιλέτα γλώσσας, 1 στρώση μπεσαμέλ την υπόλοιπη παρμεζάνα τις γαρίδες όλη τη γραβιέρα και τέλος την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς και αν τα πυρέξ είναι ατομικά ψήνομε πάλι στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

Καλαμαράκια γεμιστά (2)
Είκοσι με είκοσι πέντε καλαμαράκια. Τα γεμίζομε με διάφορα τυριά και λίγη φέτα. Τα κλείνομε με οδοντογλυφίδα και ψήνομε με λίγο νερό, λάδι σε πυρέξ. Όταν ψηθούν σερβίρουμε με ένα μείγμα από λάδι, λεμόνι και ρίγανη καλά χτυπημένα σε βάζο.

Σαλάτα θαλασσινών με ντρέσινγκ αβοκάντο
500 γραμμ. μεγάλες βρασμένες γαρίδες, 1 ½  κουταλιά λεμόνι, 1 ½ φλιτζάνι άσπρο κρασί, 2 κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος, 125 γραμμ. φιλέτο άσπρο ψάρι φέτες, 125 γραμμ. χτένια , 1 μικρό μαρούλι, 125 γραμμ. καθαρισμένα μύδια, 125 γραμμ. πολύ μικρά ντοματάκια (Σαντορίνης) αλάτι.
Ντρέσινγκ αβοκάντο: 1 μέτριο αβοκάντο , 2 κουταλάκια λάδι, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 1/2  κουταλιά χυμός λεμονιού. Καθαρίστε τις γαρίδες αφήνοντας τις ουρές. Βάλτε το λεμόνι, κρασί άνηθο αλάτι σ’ ένα μικρό τηγάνι να βράσουν χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε το ψάρι τα χτένια και τα μύδια. Σιγοβράστε για δύο λεπτά ή όσο να μαλακώσουν λίγο τα θαλασσινά. Στραγγίξετε και πετάξτε το ζουμί, κρυώστε τα θαλασσινά και βάλτε τα σκεπασμένα στο ψυγείο μέχρι συμπληρώσετε με αυτά τη σαλάτα. Βάτε τα θαλασσινά τις ντομάτες , το μαρούλι σ’ ένα μπολ και ρίξτε από πάνω το ντρέσινγκ αβοκάντο. Για το ντρέσινγκ αβοκάντο θα χτυπήσετε όλα τα υλικά που είπαμε παραπάνω στο μπλέντερ να γίνουν κρέμα.

Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο
Ένα κιλό μπακαλιάρος ένα κιλό πατάτες, 4-5 κρεμμύδια μεγάλα, 15 -20 σκόρδα , 5 ντομάτες ξυσμένες ένα μάτσο μαϊντανό, μισό κιλό λάδι μια καυτερή κόκκινη πιπεριά.
Ξαρμυρίζομε επί 24 ώρες τον μπακαλιάρο και τον κόβομε.  Κόβομε τις πατάτες στα τέσσερα και τις στρώνομε πάνω στον μπακαλιάρο. Κόβομε τα κρεμμύδια λεπτές μακριές φέτες και τα στρώνουμε πάνω από τις πατάτες. Κόβομε το σκόρδο και το σκορπίζομε. Πασπαλίζομε με πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκορπίζομε τον χυμό της ντομάτας. Ρίχνουμε το λάδι να πάει παντού και πολύ  λίγο βραστό νερό. Όταν έχουν σωθεί  τα υγρά είναι έτοιμο και τον βγάζουμε από τον φούρνο.

Μύδια σαγανάκι
1 κιλό μύδια, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα σκόνη, μισό φλιτζάνι του τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο , μισό φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 πράσινη καυτερή πιπεριά κομμένη σε ροδέλες, 200 γραμμ. φέτα κομμένη σε κομμάτια , 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι, ρίγανη.
Πλένομε τα μύδια και τα καθαρίζουμε με μια χοντρή βούρτσα. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μισό φλιτζάνι του τσαγιού νερό και τα αφήνομε να πάρουν μια βράση με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Μόλις αρχίσουν να βράζουν τα ανακατεύουμε για να δούμε αν έχουν ανοίξει και τα κατεβάζουμε από την φωτιά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και  μετά ανοίγομε το κέλυφος τους και βγάζομε το ψαχνό. Στραγγίζουμε το ζουμί της κατσαρόλας παίρνομε απ’ αυτό 1 φλιτζάνι του τσαγιού διαλύομε μέσα την μουστάρδα προσθέτουμε το πιπέρι και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι. Βάζουμε στο τηγάνι την πιπεριά την αφήνουμε να πάρει δύο τρεις βράσεις προσθέτομε τη φέτα και ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε ξανά και προσθέτουμε το ψαχνό από τα μύδια, φροντίζοντας αν δέσει λίγο το ζουμί και να γίνει σαν σάλτσα. Τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη και το ελαιόλαδο κατεβάζομε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ