13.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Σπιτικές Προτάσεις: Κρεατικά

Ημερομηνία:

Χοιρινό ριγανάτο
1.200 γραμμ. χοιρινό μπούτι κομμένο κομματάκια, 2 κουτ. σούπας βούτυρο, 1 ποτήρι νερού κρασί λευκό ξηρό, 1 ποτήρι νερό, 1 κουτ. τσαγιού αλάτι, ½ κουτ. τσαγιού πιπέρι, 1 κουτ. τσαγιού ρίγανη.
Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κομματάκια σε δυνατή φωτιά. Τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και στο τηγάνι προσθέτουμε το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη. Μόλις πάρει μια βράση, περιχύνουμε το κρέας μ’ αυτόν τον ζωμό, προσθέτουμε  ένα ποτήρι νερό και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και σαλάτα μπρόκολο.

Ψαρονέφρι γεμιστό με δαμάσκηνα
1.300 γραμμ. (φιλέτο χοιρινό), 250 γραμμ. δαμάσκηνα Σκοπέλου ξερά, 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί, 2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι, 1 κουτ. σούπας βούτυρο, 1 κουτ. τσαγιού κορν φλάου διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό.
Μουσκεύουμε τα δαμάσκηνα στο κρασί για 3-4 ώρες. Καθαρίζουμε τα ψαρονέφρια από τις πέτσες και τα νεύρα. Με λεπτό μακρύ μαχαίρι διαπερνάμε τα ψαρονέφρια και τα γεμίζουμε  με δαμάσκηνα. Περίπου 5 δαμάσκηνα για κάθε ψαρονέφρι. Κρατάμε το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε τα ψαρονέφρια, λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν γύρω – γύρω. Τα σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και τ’ αφήνουμε για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε τα ψαρονέφρια φέτες, τ’ απλώνουμε σε πιατέλα. Δένουμε τη σάλτσα με το κορν φλάου και περιχύνουμε το κρέας. Σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με πατάτες au gratin.

Ψαρονέφρι με μανιτάρια
1.200 γραμμ. ψαρονέφρι κομμένο λεπτές λωρίδες, 4 κρεμμύδια κομμένα μισές ροδέλες, 250 γραμμ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα λεπτές φέτες, 300 γραμμ. κρέμα γάλακτος , 1 ποτήρι νερού κρασί λευκό ξηρό, 2 κουτ. σούπας βούτυρο, 1 κουτ. τσαγιού αλεύρι, ½ κουτ. τσαγιού πιπέρι, 1 κουτ. τσαγιού αλάτι.
Σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο βούτυρο. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε τηγάνι και ροδίζουμε τα κρεμμύδια.  Μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε πιατέλα και τηγανίζουμε τις λωρίδες ψαρονέφρι. Τοποθετούμε σε κατσαρόλα τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και το ψαρονέφρι. Στο τηγάνι που τηγανίσαμε το ψαρονέφρι ροδίζουμε μια κουταλιά τσαγιού αλεύρι, σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε την κρέμα , το αλάτι, το πιπέρι. Βράζουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα που έχουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Τ’ αφήνουμε να πάρουν μια βράση και σερβίρουμε αμέσως με ένα μπολ ρύζι πιλάφι.

Ψαρονέφρι με κόκκινο λάχανο και κάστανα
1.300 γραμμ. ψαρονέφρι, 1 κόκκινο λάχανο μεγάλο, ¾  του κιλού κάστανα, 2 κόκκινα μήλα, 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο, 1 φλ. του καφέ ξύδι, 2 κουτ. βούτυρο, 1 κουτ. τσαγιού αλάτι, 1 κουτ. τσαγιού πιπέρι, 2 πρέζες μοσχοκάρυδο, 1 κουτ. βούτυρο, 1 ποτήρι κρασί λευκό, 1 ποτήρι νερό, 1 κουτ. τσαγιού κορν φλάου.
Καθαρίζουμε το λάχανο, αφαιρούμε τα χοντρά κομμάτια και το χοντροκόβουμε. Βράζουμε τα κάστανα και τα καθαρίζουμε. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε μικρά ζάρια. Λιώνουμε το βούτυρο, αχνίζουμε καλά το κρεμμύδι, προσθέτουμε το λάχανο ν’ αχνιστεί, τα κάστανα, τα σβήνουμε με το ξύδι, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό, αλάτι πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τ’ αφήνουμε να βράσουν 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα  μήλα και τ’ αφήνουμε άλλα 10 λεπτά.
Λιώνουμε 1 κουτ. βούτυρο, ροδίζουμε το κρέας, το σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το νερό, το αλάτι, το πιπέρι και τ’ αφήνουμε  να βράσει 10 λεπτά. Δένουμε τη σάλτσα με κορν φλάου διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό. Κόβουμε ροδέλες το ψαρονέφρι. Βάζουμε δίπλα το λάχανο και περιχύνουμε το κρέας με τη σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτοι σε υπερεργασία και υπερωρίες οι Έλληνες

Oι Έλληνες που κάποτε- κυρίως στα χρόνια των μνημονίων-...

Κωνσταντοπούλου: «Πολιτικός απατεώνας ο Τσίπρας -Πήρα το βιβλίο του για να δω τι γράφει για το Μάτι»

«Πολιτικό απατεώνα», χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου,...

«Ιθάκη»: Οι στιγμές που ξεχώρισε ο Αλέξης Τσίπρας από την ομιλία στο Παλλάς

Τέσσερα αποσπάσματα από την προχθεσινή του ομιλία στο Παλλάς...