13.8 C
Chania
Thursday, December 11, 2025

Σπιτικές Προτάσεις – Κρητική Διατροφή – Ψάρι

Ημερομηνία:

Ψαρόσουπα
Ψάρια: ροφός ή μπακαλιάρος φρέσκοι μαζί με χριστόψαρο ή μπεσκατρίτσα, σκορπίδια, δράκαινες.
Βάζομε σ’ ένα τσικάλι νερό λίγο πιο κάτω απ’ τη μέση (ανάλογα με το μέγεθος του τσικαλιού). Ρίχνομε μέσα πατάτες καθαρισμένες, σέλινο χοντροκομμένο, αρκετά καρότα χοντροκομμένα, 3 κρεμμύδια ξερά και κολοκυθάκια μικρά ολόκληρα και μία φλυτζάνα λάδι, αλάτι. Τα βράζομε ρίχνομε τα ψάρια. Ο ροφός θέλει περισσότερο ψήσιμο. Μπαίνει μαζί με τα χόρτα. Τραβάμε τα ψάρια μόλις ψηθούν σε πιατέλα. Τραβάμε και τα λαχανικά και τα βάζομε γύρω στα ψάρια. Ρίχνομε από πάνω αλάτι πολύ – πολύ λάδι, πολύ λεμόνι. Σουρώνομε το ζουμί. Το γυρνάμε στο τσικάλι. Εγώ, τώρα κανονίζω το ρύζι σχεδόν με το μάτι. Δηλαδή περίπου για ένα πιάτο σούπα ρύζι στην χούφτα του ενός χεριού. Ρίχνομε το ρύζι να ψηθεί μέσα στον ζωμό. Ρίχνομε αλάτι. Όταν θέλει ένα «αέρα» να ψηθεί το ρύζι έχομε στίψει 5-6 λεμόνια ή λιγότερα ανάλογα που την θέλετε να είναι ξινή και χτυπάτε δύο αυγά ολόκληρα. Ρίχνετε στα αυγά από λίγο-λίγο το λεμόνι χτυπώντας συνέχεια. Όταν τελειώσει το λεμόνι με βαθειά κουτάλα παίρνετε το καυτό ζουμί και το ρίχνετε λίγο – λίγο συνεχίζοντας το χτύπημα στο αυγολέμονο μέσα. Συνεχίζετε έτσι με όλο το ζουμί. Μετά κατεβάζετε το τσικάλι απ’ την φωτιά το αφήνετε λίγο να χάσει βράσεις και ρίχνετε πίσω το ζωμό που έχετε βάλει στο αυγολέμονο.

Ψάρια πλακί
(ροφός, σφυρίδα, μπαρμπούνια, λιθρίνια, κολιοί, σαρδέλες)
Βάζομε στο τσικάλι μια φλυτζάνα λάδι. Κόβομε 5-6 σκελίδες σκόρδο και κρεμμύδια δύο ξερά. Τα μυρίζομε. Ρίχνομε αλάτι, πιπέρι, ξυσμένη ντομάτα, ένα μάτσο μαϊντανό, μία κουταλιά ντοματοπελτέ και μετά από λίγο μισή φλυτζάνα νερό να ψηθεί η σάλτσα. Νερό ρίχνομε από λίγο μέχρι να γίνει η σάλτσα να μην είναι νερουλή. Γιατί το ψάρι στο ψήσιμό του αφήνει υγρά. Όταν είναι ψημένη η ντομάτα και η σάλτσα δεμένη ρίχνομε τα ψάρια. Αφήνομε να ψηθούν η σάλτσα να είναι δεμένη όχι νερουλή, και κατεβάζομε.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλείνουν τα κρεοπωλεία στις 14 Δεκεμβρίου – Πανελλαδικό μήνυμα στήριξης στους αγρότες

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία κρεοπωλών για κλείσιμο των κρεοπωλείων...

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση αγροτοκτηνοτρόφων με την Κυβέρνηση

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μποδοσάκη...

Ο αόρατος κόσμος γύρω από την κτηνοτρόφια: 60+ επαγγέλματα που δεν βλέπουμε

Πίσω από κάθε μονάδα εκτροφής λειτουργεί ένα ευρύ, τεχνικό...